Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Onder déze voorwaarde mag de Elfstedentocht doorgaan

‘Het wordt toch tijd voor een afspraak bij de KNO-arts’. Dat appte ik gisteren naar mijn Lief, want ik dacht echt dat ik het niet goed had gehoord. Maar ik hoorde het weer op het nieuws om 18uur, daarna las ik het online, ik hoorde het opnieuw om 20uur en vervolgens werd het nog ‘ns dunnetjes her...

Sylvia Schaffrath

‘Het wordt toch tijd voor een afspraak bij de KNO-arts’. Dat appte ik gisteren naar mijn Lief, want ik dacht echt dat ik het niet goed had gehoord. Maar ik hoorde het weer op het nieuws om 18uur, daarna las ik het online, ik hoorde het opnieuw om 20uur en vervolgens werd het nog ‘ns dunnetjes herhaald bij Jinek. Dus nee, het ligt niet aan mijn oren.

De dames en heren politici zoeken serieus naar opties om, wanneer het vriesweer doorzet, een Elfstedentocht te organiseren.

‘Ja, een alternatieve dan, hè’

‘Met minder deelnemers, hè’

‘Met beperkt publiek, hè’

‘Of misschien helemaal geen publiek...'

En dat een paar uur nadat het pijnlijke besluit was genomen om ook in 2021 géén Vierdaagse van Nijmegente organiseren. Want: niet verantwoord. De Nijmeegse heet niet zonder reden ‘The Walk of the World’, en ik denk niet dat er een evenement bestaat dat meer verbroedert dan de Vierdaagse.

De mooiste jeugdherinneringen

Ik denk dat ik een jaar of vier was toen ik van die rare houten ‘dubbele onderbind’-schaatsjes kreeg, en zeven toen ik mijn eerste paar kunstschaatsen uit mocht pakken. Ik heb in Weesp nog op het Amsterdam-Rijnkanaal geschaatst, zo hard als je kon en vooral niet stoppen, want dat was gevaarlijk. Je hoorde het ijs kraken onder je schaatsen. Maar o, wat was het geweldig mooi.

De mooiste herinneringen zijn die waarbij we, alle kinderen uit de buurt, ’s avonds na het eten, samen naar de ijsbaan liepen en dan in het donker schaatsen. Onder de grote lampen, met muziek, en warme chocomel en erwtensoep. Om 21uur glunderend en met rooie wangen naar huis. Beter dan dat wordt het niet. Schaatsen op slootjes, op meren, zon op je toet - echt, ik gun het iedereen.

En hou het daar ook bij. Waar het ijstechnisch kan, bind vooral je schaatsen onder, ga naar buiten, geniet en denk een paar uur niet aan dat virus dat zo vreselijk veel verpest en vernietigt: horeca, winkels, studies, en niet in de laatste plaats onze mentale gezondheid.  

‘Veel maatregelen’

Maar hou alsjeblieft op met dat ‘120 topschaatsers’/ ‘geen publiek’/ ‘veel controle’. Het lukt niet eens om tijdens een doodgewoon-niks-aan-de-hand-weekend met sneeuw de boel te controleren in het Zuid-Limburgse Heuvelland. We (ja, ‘we,’ ik woon er namelijk) haalden het NOS-nieuws omdat het de spuigaten uit liep. En hier was niks bijzonders! Enkel sneeuw. Dus hoe, dames en heren, denken jullie iets unieks als de Elfstedentocht wél goed georganiseerd te kunnen laten verlopen? Mensen gaan komen. En dat snap ik ook. Kunnen ze in Friesland wel professionele ‘blokkeerfriezen’ hebben, maar dat gaat echt niet helpen, hoor.

Geen Nijmeegse 4daagse en wel een Elfstedentocht?

Het is niet eens meten met twee maten, het is niet eens ‘iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen’. Het is gewoon puur verkiezingsretoriek. En dat weten de politici dondersgoed, want de officiële vereniging van de Elfstedentocht heeft al in december aangekondigd dat ‘ie er in 2021 niet gaat komen en dat hun standpunt niet verandert. Dus kan de politiek straks veilig zeggen ‘Ja, wíj hadden het graag gewild, maar we snappen natuurlijk het standpunt van de vereniging’. Ik zou bijna zeggen: ‘het is zum Kotsen’...

De Elfstedentocht kan doorgaan onder één voorwaarde:

Ook de economie weer open. We kijken immers naar wat wél kan? Nou, dit kan:

  • De kapper kan op afspraak werken, één persoon per keer.
  • Restaurants open met tafels voor max twee personen, en anderhalve meter afstand.
  • Sportscholen open voor Personal Training.
  • En ondertussen gaan we allemaal door met afstand houden, mondkapjes en handen wassen. 

O, en mensen van de overheid: zorgen jullie dan dat we ook zoveel en zo snel mogelijk blijven vaccineren? Dus liever geen transport door een krokettenboer