Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Nouveau blogster Sylvia vraagt zich af: ‘Wanneer gaat de horeca dit eens begrijpen?’

Het is hartje zomer. We genieten, tenminste, ik wel, van de mooiste zonnige periode in jaren. Lief en ik zitten nog meer dan anders op terrassen voor een hapje én een drankje.Voor mij als alcohol-drinker is dat geen enkel probleem. Er is altijd wel een Aperol Spritz, een stuk of wat verschillende...

Sylvia Schaffrath

Het is hartje zomer. We genieten, tenminste, ik wel, van de mooiste zonnige periode in jaren. Lief en ik zitten nog meer dan anders op terrassen voor een hapje én een drankje.

Voor mij als alcohol-drinker is dat geen enkel probleem. Er is altijd wel een Aperol Spritz, een stuk of wat verschillende gin & tonics en diverse soorten wijn. Ik ben geen bierliefhebber, maar ook die hebben keuze uit minstens vijf smaken.

Medewerkers op die terrassen vinden het volstrekt normaal dat ik vraag wat voor witte wijn ze hebben. Droog, fris, vet, op hout, you name it… Datzelfde geldt voor rode wijn en voor rosé. Ook over G&T kun je hele gesprekken voeren. En ik vraag regelmatig of ik de fles even mag zien. Ook dat is nooit een probleem.

Het is toch cola?

Maar wát nu als je geen alcohol drinkt, maar frisdrank? Cola, om precies te zijn. Dan vraag je om een Cola Light, om vervolgens een Pepsi Max te krijgen. En als je dan zegt dat je daar niet om vroeg, is het antwoord ‘Het is toch cola?’ …

Ik snap dat dus écht niet. Het smaakverschil tussen die twee is namelijk nogal groot. Het is een droge vs. een zoete witte wijn, en geloof me, die laatste, die blief ik niet. Die geef ik gewoon terug.

Wat me ook weer heel veel opvalt, is dat als je dan van tevoren vraagt welk merk cola er geschonken wordt, veel (héél veel) medewerkers zeggen ‘Sorry, pepsi’. Ze begínnen de zin met ‘sorry’. En ja, dat heeft allemaal te maken met je bierbrouwer etc. etc. Maar het resultaat is dat je als coladrinker in een verdomhoekje zit.

En o wee als je je bij sommigen je kritiek uitspreekt… Ze zeggen nog net niet dat je niet moet zeuren en ergens anders heen moet gaan. Je hebt het er maar mee te doen.

Ik accepteer toch ook geen zoete wijn  als ik droge vraag?

En dat is dus precies wat me dwarszit, want ik zou niet weten waarom. Zoals ik al zei: Ik accepteer ook geen zoete witte wijn als ik droge vraag.

En als mij verteld wordt dat mijn wijn op hout gelegerd is, en vervolgens proef ik van alles behalve dat, dan wil ik andere wijn. Of ik bestel een spa rood. En dat maakt me misschien wel een lastige gast (ja, ik ben verwend) maar het is niet raar ofzo.

Dus waarom is het wel raar als je een Pepsi Max teruggeeft met de opmerking dat je vroeg om een Cola Light?

Gelukkig zijn er steeds meer restaurants/ brasseries waar ze het licht wel gezien hebben en ze tegenwoordig gewoon Coca Cola schenken. Maar dat dit zo’n gedoe is, en dat ze daarmee eigenlijk in overtreding zijn, vind ik persoonlijk echt van de zotte.

Als ik geniet van een goed glas wijn, kan iemand anders toch ook genieten van een goed glas cola? Je moet gewoon de keuze hebben…

Dus, ober: Voor mij graag een Coca Cola Zero met ijs en citroen! ?