Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Modekoningin Máxima: 'Die derde armband is geen hebbedingetje'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: het verhaal achter Máxima’s ondergesneeuwde armband.Deze winter (de foto is van 18 februari) bezorgde Máxima ons kippenvel door tijdens de vrieskou een mou...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: het verhaal achter Máxima’s ondergesneeuwde armband.

Deze winter (de foto is van 18 februari) bezorgde Máxima ons kippenvel door tijdens de vrieskou een mouwloze jurk aan te trekken en nu de mussen van het dak vallen, komt ze opeens met lánge mouwen op de proppen. Klinkt onlogisch, toch?

'Zodra het kwik stijgt, trekken we laag na laag uit'

Voor Westerse begrippen althans wel, want zodra het kwik stijgt, trekken we laag na laag uit en komen de shortjes, crop tops en minirokjes tevoorschijn. Alsof zo weinig mogelijk stof zo min mogelijk warmte veroorzaakt.

Flauwekul natuurlijk. Tijdens haar reizen door India, Bangladesh en Afrika heeft Máxima aan den lijve ondervonden dat een lange mouw van een ventilerende stof zeker zo fijn is bij tropische temperaturen. De stof beschermt tegen de zon en kan tegelijkertijd ademen om af te koelen. Twee vliegen in één klap dus. Toch vraag ik me af of ze dinsdag de juiste jurk uit de kast haalde, want de warme kleuren passen natuurlijk veel beter bij het najaar. Neemt niet weg dat ze er práchtig uitziet!

Armband

Voor haar vijftigste verjaardag kreeg Máxima niet twee, maar drie nieuwe armbanden cadeau.

Door al het nieuws rondom de diamanten gezinsarmband en de gouden hartjesarmband, sneeuwde het derde exemplaar compleet onder.

Hoogste tijd voor wat herwaardering dus, want het ontwerp van de Frans-Vietnamese juwelier Dinh Van - ze draagt 'm trouw - is niet zomaar een hebbedingetje.

Zo bestaat de sluiting uit twee gouden kubussen, waar diamanten in zijn verwerkt. Doordat ze niet helemaal aan de oppervlakte zitten, maar juist iets erin, komt de schittering van de steentjes goed tot zijn recht. In Nederland kun je voor juwelen van Dinh Van Paris terecht bij Bonebakker Juwelier of Schaap en Citroen. Reken op prijzen rond de 2000 euro.

De broek aan

Door naar prinses Beatrix, want zij verscheen deze week in pantalon bij de uitreiking van de Zilveren Anjers. Anno 2021 klinkt dat misschien als iets heel gewoons, maar in het geval van onze oud-vorstin staan de zaken er wel wat anders voor.

Tot aan haar abdicatie verwachtte zij haar vrouwelijke gasten immers in rok of jurk ten paleize. De prinses zelf kon je daar ook in uittekenen.

Of het warme weer de oorzaak van de switch is, blijft gissen. De RVD doet er helaas geen uitspraken over. De top met opvallende tulpenmouwen is overigens een ontwerp van de Amsterdamse couturier Véronique van Groeningen, de stof komt van Dolce & Gabbana. Blijkbaar kan de prinses het ontwerp wel waarderen, want ze droeg de top - met rok - ook bij de herdenkingsdienst van haar zus Christina.

Déjà-vu

Verder met onze buren, want daar werd koningin Mathilde deze week gespot in een jasje van hoge leeftijd. Voor Westerse begrippen althans.

In 2006 beleefde het kledingstuk zijn debuut.

Tegenwoordig kunnen de knoopjes niet meer dicht, maar toch krijgt Mathilde douze points voor deze déjà-vu...

...en voor het feit dat ze er een écht punt mee scoorde.

Think pink

Vorige week was het Máxima die koos voor fel kleurgebruik, deze week was het Letizia. Bij de opening van een kunsttentoonstelling...

...droeg de Spaanse koningin een heerlijke, zuurstokroze maxi-jurk van Hugo Boss. Om het maar met Audrey Hepburn te zeggen: I believe in pink.

Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in