Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Modekoningin Máxima bespreekt De Jurk én Amalia's schoenen

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste HM-kenner van Modekoningin Máxima, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s navel, of toch niet?Begin dit jaar leek het er even op dat Máxima’s vijftigste verjaardag vrij geruisloos voorbij zou gaan, ma...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste HM-kenner van Modekoningin Máxima, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s navel, of toch niet?

Begin dit jaar leek het er even op dat Máxima’s vijftigste verjaardag vrij geruisloos voorbij zou gaan, maar inmiddels weten we wel beter. Aanstaande maandag wordt er op NPO1 een uitgebreid interview uitgezonden, en deze week werden we ook al getrakteerd op flink wat verrassingsbezoeken en glamourlooks.

Zo droeg de koningin gisteravond, tijdens een muzikaal avondje uit, een nieuwe jurk van Iris van Herpen. Deze Nederlandse ontwerpster staat bekend om haar intrigerende mix van mode, kunst en architectuur. Als een goochelaar en genie in één weet ze de meest intrigerende lijnenspellen en materialen in een kledingstuk samen te smelten. De lasercut-techiek en 3D-printers helpen haar daarbij.

Máxima’s jurk bestaat uit een huidkleurige basis en een transparante overlaag met zeeblauwe lijnen in golvende bewegingen. Het gezichtsbedrog leverde mij gisteravond een volle mailbox op met vragen over wat de koningin nu wel en niet bloot gaf in de letterlijke zin van het woord. Inmiddels zijn ze allemaal beantwoord en weet iedereen weer dat de koningin haar navel keurig bedekte. Maar één ding is wel zeker: de ontwerpen van Iris van Herpen zijn niet geschikt voor muurbloempjes.

Flair

Door naar de prinsessen, want die waren gisteravond ook aanwezig. Amalia en Ariane kozen, net als op Koningsdag, voor kleding van hetzelfde merk.

Dit keer viel hun keuze op Needle & Thread. Zoals de naam al wel doet vermoeden, verkoopt dit Britse label rijkelijk gedecoreerde ontwerpen. Lees: kralen, steekjes en pailletten. De stijl kan worden omschreven als Engels met een vleugje Franse flair.

En als we het dan toch over flair hebben: onder haar jurk droeg prinses Amalia de schoen der schoenen, oftewel pumps van Christian Louboutin.

Je herkent ze aan de rode zool of misschien wel van een eerder optreden van Máxima, want ja...

...naast haar oorbellen - hier een bedrijfsongevalletje - leende Amalia ook haar schoenen van haar moeder.

Prinses Alexia koos op haar beurt voor een ontwerp van het Franse merk Maje. Haar zogeheten lace up-espadrilles zie je niet zo vaak opduiken bij een koninklijk gala, maar dat is ook juist het leuke aan de nieuwe generatie: ze brengt leven in de brouwerij!

Naast de feestelijke avondjurken kregen we deze week ook nog wat mooie sets voor overdag te zien. Máxima vierde haar verjaardag maandag en dinsdag alvast met een muzikale tour door Nederland, en daar besloot ze flink voor uit te pakken. Maandag droeg de koningin een groen-gouden robe manteau van Claes Iversen.

De gouden ringen bij de mouwen en taille zijn een knipoog naar de ringen die de vrouwen van de Afrikaanse Ndebele stam om hun nek dragen.

Achter de gehaakte handschoenen schuilt ook nog wel een leuk verhaal. Tijdens een streekbezoek kreeg Máxima een paar jaar geleden prachtig gehaakte handschoenen cadeau van iemand uit het publiek. Het geschenk viel goed in de smaak, maar bleek helaas niet goed op maat. Máxima wilde de handschoenen toch heel graag dragen, maar rekken en trekken is bij haakwerk dat gehaakt is met een naaldje van 0,35 millimeter geen goed idee.

Gelukkig zat er bij de handschoenen een briefje met de gegevens van de maakster. Die kreeg kort na het bezoek de vraag of ze ook iets grotere handschoenen zou kunnen haken. Dat bleek het geval, en sindsdien duiken ze - in de juiste maat - van tijd tot tijd op bij de koningin.

Lief

De tweede outfit die tijdens de muzikale tour in beeld kwam, had een hele andere look en feel. Van modern en stoer ging de koningin door naar schattig en lief.

Haar zijden rok en blouse, eerder gedragen met een riante strik, zijn gekocht bij het Belgische modehuis Natan.

De haardecoratie met handgemaakte bloemblaadjes gaat inmiddels alweer tien jaar mee en komt uit de koker van Fabienne Delvigne.

Déjà vu

En last but not least ook nog even aandacht voor de Spaanse koningin. Zij droeg deze week namelijk de mantel...

...die vijftien jaar geleden ook in beeld kwam bij de doop van haar oudste dochter. Wie wat bewaart, die heeft wat.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje verscheen eerder in het Algemeen Dagblad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in