Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

'Máxima verraste vriend en vijand met kleurencombinatie'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een koningin in het leer.Aan de Europese hoven was het deze week qua mode echt een feestje. Een leren jurk, een kanten jurk, een gebloemde jumpsuit… het ko...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een koningin in het leer.

Aan de Europese hoven was het deze week qua mode echt een feestje. Een leren jurk, een kanten jurk, een gebloemde jumpsuit… het kon niet op qua goede looks. Toch was het niet moeilijk om de winnaar aan te wijzen.

NEDERLAND

Op Prinsjesdag wist koningin Máxima vriend en vijand te verrassen met een heerlijke kleurencombinatie: lichtblauw en rood/oranje.

Pakte me dat even goed uit! Bij de naden liep de abstracte bloemenprint weliswaar niet door, maar door het effect van de felle kleuren stoorde dat allerminst. Dit is hoe Nederland haar koningin graag ziet, dit is waar we op Hoedjesdag blij van worden. En als rood recent was uitgevonden, dan was dat vast door Máxima gekomen. Wat staat die kleur haar toch goed!

Van diverse kanten kreeg ik overigens het verhaal ingefluisterd dat de rok en top al geruime tijd in Máxima’s kast hingen en dat er dus eigenlijk sprake was van een duurzame keuze. Of jij dat ook zo ziet, mag je zelf bepalen.

De hoed is in ieder geval wel een oudje...

...en dook voor het eerst op bij de opening van de Rotterdamse Markthal in 2014.

Dit is 'm aan de achterkant.

HM IN NY

In de derde week van september zul je Máxima niet zo snel een Netflix-serie zien bingen. Naast dat zij aanwezig moet zijn bij Prinsjesdag, wordt ze namelijk ook verwacht bij de jaarlijkse VN-top in New York.

Natuurlijk hoort daar ook een kledingwissel bij. Máxima’s gesprekspartners zouden vreemd opkijken als ze met hoed en lange jurk plaats zou nemen in een vergaderzaal.

Gelukkig had ze nog een goede outfit paraat voor een dagje knopen doorhakken en netwerken. Haar gebloemde jumpsuit van Woningsdag werd tevoorschijn gehaald, net als de spalk voor haar gebroken hand. 

ZWEDEN

In Zweden zijn ze dol op een flinke snuf glitter en glamour, maar daar merk je doorgaans weinig van tijdens de opening van het parlementaire jaar.

Waar Máxima in Nederland mag shinen met lange jurken, grote hoeden en mooie, kleurrijke stoffen, moeten de Zweedse koningin en kroonprinses elk jaar weer komen opdraven in zwart-witte mantelpakjes of deux-pièces.

Opening Zweedse parlementaire jaar, 1956

In de jaren vijftig was dat nog wel anders. Toen droegen de heren nog uniformen en de koninklijke dames statige, zwart-witte galajurken met hermelijnen mantels. Helaas kwam er aan deze traditie een einde en dragen Silvia en Victoria nu alleen nog een zwart-witte outfit als verwijzing naar de hofjurken van weleer.

Misschien is het tijd voor het reanimeren van een oude traditie? Ik ben voor!

NOORWEGEN

Door naar Noorwegen, want daar was het deze week ook feest. Prinses Märtha Louise vierde haar vijftigste verjaardag.

Op de foto’s die werden vrijgegeven vanuit het hof draagt de jarige jet een mooie, roze jurk van kant.

Ik moest wel even met mijn ogen knipperen toen ik de beelden zag, want die jurk kwam me wel heel bekend voor!

Droeg Mette Marit die niet in 2012? Een zoektocht maakte al snel duidelijk dat mijn voorgevoel klopte. Wie wat bewaart, die heeft wat.

SPANJE

Last but not least nog even een applaus voor Letizia. De Spaanse koningin hulde zich deze week in een leren jurk...

...en liet daarmee zien dat het materiaal anno 2021 ook helemaal geaccepteerd is aan het hof. Zolang het om jurken, rokken, jasjes of (hand)schoenen gaat tenminste.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Getty Images, UNSGSA, Brunopress