Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Leestip van hoofdredacteur Claudia: 'Dido Michielsen weet je meesterlijk het verhaal in te trekken'

'Ook bij Engel en Kinnari leef je als lezer weer intens mee, ditmaal met 'onecht' kind Louisa bij haar pogingen om haar moeder te vinden.'

Claudia Straatmans

Ach, ik kan deze hele site wel vullen met boekentips, zo gek ben ik op lezen. Een van de laatste romans die ik tot me nam, was weer zo’n pageturner.

Ik ken schrijfster Dido Michielsen van de adoptiecursus die ik ooit moest volgen om toegelaten te worden tot dé procedure. Haar ‘Dochters van ver’ was verplicht lesmateriaal. Ik ben Dido en de Kinderbescherming eeuwig dankbaar, want inmiddels ben ik al zestien jaar moeder van een knappe dochter, geboren in Miami.

Doorlezer

Maar terug naar Dido en haar mooie techniek om lezers het verhaal in te trekken. Ook weer bij het vervolg op haar eerste roman Lichter dan ik, getiteld 'Engel en Kinnari', waarbij je meeleeft met de aangenomen dochter Louisa die haar moeder zoekt. Een ware doorlezer, en ondertussen krijg je de revolutionaire geschiedenis van Indonesië van 1885 tot 1943 mee.

Het is vast geen verrassing dat dit boek autobiografische elementen bevat, de moeder van de schrijfster wordt geboren op het eind van het boek. Louisa is de overgrootmoeder van Dido.

"Door onze gezamenlijke geschiedenis woorden een stem te geven verbind ik me als nooit tevoren met mijn overleden moeder, alsof ze via mijn wortels doorleeft. En dat is een ware troost, want ik mis haar nog iedere dag."

Nieuwe ruimte

Zorgethicus Doret van der Sloot interviewde Dido eerder al een keer voor Nouveau waarbij ze spraken over haar eerste boek ‘Lichter dan ik’.

"Voor ‘Lichter dan ik’ verdiepte ik me in het leven van mijn betovergrootmoeder, Isah. Als jonge vrouw wist ze rond 1865 te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij, ze verruilde het vorstenverblijf in Djokja voor een leven als huishoudster en minnares van een Hollandse officier.

Omdat er over deze periode geen gedetailleerde feiten zijn moest ik de contouren van wat wel bekend is invullen met mijn fantasie. Aan de hand van mijn eigen geschiedenis durfde ik voor het eerst de veiligheid van feiten los te laten en mijn fantasie de vrije loop. Vanuit die nieuwe ruimte, die vrijheid, verbond ik me dieper en dieper met de oerverhalen van mijn stamboommoeders en schreef ik mijn eerste roman.

Ik kan wel van de daken schreeuwen hoe bevrijdend dit proces is geweest. Alsof het omarmen van het verleden nodig was om de fictieschrijver in mij toekomst te kunnen geven."

‘Engel en Kinnari’ van Dido Michielsen, uitgeverij Hollands Diep

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Columns
  • Nouveau