Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Kijk je in het stemhokje wel verder dan je corona-neus lang is?

Ik vind het met stip het gevaarlijkste aan corona: de polarisatie. De zwart-witte, knalharde discussies waarbij niemand meer luistert naar een ander. Je bent óf 'voor' óf 'tegen' iets, een tussenweg bestaat niet meer. Een van de grootste gevaren van polarisatie is dat het kan leiden tot extremism...

Sylvia Schaffrath

Ik vind het met stip het gevaarlijkste aan corona: de polarisatie. De zwart-witte, knalharde discussies waarbij niemand meer luistert naar een ander. Je bent óf 'voor' óf 'tegen' iets, een tussenweg bestaat niet meer. Een van de grootste gevaren van polarisatie is dat het kan leiden tot extremisme en radicalisering, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Niks doen is ook een keuze

Natuurlijk kun je deze tendens negeren en denken dat het zo'n vaart niet loopt, maar helaas hebben wij in dit land een aantal politieke partijen dat akelig misbruik maakt van die polarisatie, de heersende angsten, onzekerheden en onwetendheid. Want laten we wel wezen: dát zijn de oorzaken van complottheorieën.

'Bejaardenreservaten'

Die partijen spelen heel handig in op emoties als angst en onzekerheid. Dat doen ze met maar één doel: zetels. Graag zo veel mogelijk. Om dat te bereiken, zeggen ze gewoon op tv dat ze alle maatregelen met betrekking tot corona opheffen. Geen lockdown meer, terrassen open, detailhandel open. Zij geven de Nederlanders hun vrijheid terug. Natúúrlijk beschermen ze daarbij de ouderen en kwetsbaren, maar de rest mag lekker naar buiten. Oftewel: die ouderen en kwetsbaren worden afgezonderd dan wel opgeofferd. Sommigen zouden zeggen: 'tot dor hout  gedegradeerd'. Ze papegaaien de uitspraken van 'Herstel NL'. Maar hun belofte is behalve onmenselijk, ook nog eens onhaalbaar.

Mensen zijn makkelijker beïnvloedbaar

En het zou niet zo erg zijn als ze geen publiek hadden, maar helaas vallen hun woorden bij zorgwekkend veel mensen in vruchtbare bodem. Om me heen zie en hoor ik mensen veranderen. Ineens lezen ze complotnieuws als 'Gezond Verstand', en zeggen ze op Baudet te stemmen 'want hij lost corona tenminste op'. Jonge mensen, hardwerkende mensen, lieve mensen. Maar ze zijn hun hoop en perspectief kwijt en Baudet palmt ze als een volleerde loverboy in. Hij lokt ze met stroop en honing, belooft ze gouden bergen en wanneer hij ze in zijn klauwen heeft, worden ze wakker in de akelige werkelijkheid van lege beloften en gevaarlijke veranderingen.

Daar je schouders over ophalen, is niet de oplossing, en ook niet per se slim. Want over ruim een week staan we weer met z'n allen in een stemhokje, rood potlood in de hand en kiezen we een nieuwe regering. Ook de mensen die 'Gezond Verstand' en 'Eye Opener' lezen. Dus praat met elkaar, bied een luisterend oor en probeer de ander te begrijpen en te helpen.

Richt je blik op de toekomst

Stemmen doe je niet (alleen) met het oog op vandaag. Stemmen doe je met het oog op morgen, de toekomst. Als je je 15, 16 of 17 maart enkel laat leiden door je corona-neus en door je woede en frustratie, dan doe je iedereen tekort. Dus bedenk voor jezelf welke ándere onderwerpen jij belangrijk vindt: huisvesting, duurzame energie, vrouwenquota, onderwijs en pensioenleeftijd bijvoorbeeld. En neem de tijd om op je gemak de standpunten van de diverse partijen daarover te lezen zodat je weet hoe zij erin staan, kijk of dat een beetje overeenkomt met jouw ideeën en beslis dán welke partij jouw stem krijgt. Waarbij ik persoonlijk hoop dat je die dan aan een vrouw van de betreffende partij gunt ?