Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Toch knap dat HM nog in die Taminiau uit 2009 past'

Josine van Modekoningin Máxima neemt de royal looks van de week met je door: 'Toch knap dat HM nog in die Taminiau uit 2009 past.'

Josine Droogendijk

Liefhebbers van het koninklijke sprookje konden deze week hun hart ophalen. Met een huwelijk, gala en staatsbezoek konden alle hoogtepunten worden afgevinkt. Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner praat je in een nieuwe aflevering van Oranje Franje helemaal bij.

Als alle wilde verhalen ook maar een beetje kloppen, blinkt onze koningin uit in het bouwen van feestjes. Helaas krijgen we daar maar weinig van te zien, want aan het Nederlandse hof willen ze liever uitstralen dat ze heel hard werken voor hele nuttige doelen.

Op de 50ste verjaardag van Máxima werd het Nederlandse volk ruim een uur lang bijgepraat over het belang van muziekonderwijs, maar het échte feest - met muziek en lekkere wijn- vond plaats achter gesloten deuren. Net als de vijftigste verjaardag van de koning en de achttiende van Amalia.

Det Danske Kongehus

In Denemarken beseffen ze gelukkig wel dat pracht en praal veel goeds doet voor het bereik van -en de waardering voor- de monarchie. De achttiende verjaardag van prins Christian, die na zijn vader op de Deense troon zal komen, werd gevierd met een groot gala.

Brunopress/Patrick van Emst

Amalia was erbij en droeg een koningsblauwe capejurk van Essentiel Antwerp. Het kledingstuk kwam me bekend voor en dat bleek te kloppen.

NL Beeld

Mathilde en Elisabeth van België hebben de jurk ook, zij het in andere kleuren. Elisabeth droeg haar roze exemplaar naar het huwelijk van kroonprins Hussein van Jordanië en prinses Rawja. 

Brunopress/Patrick van Emst

Het saffieren diadeem dat Amalia droeg is een vrij onbekend juweel uit de koninklijke kluis. Toen koningin Emma het in 1900 bestelde voor haar dochter Wilhelmina, was de glimmer nog een collier. Na een uitgebreid bezoek aan de juwelier, kan het nu ook dienstdoen als diadeem. Máxima werd er slechts één keer mee gezien, prinses Beatrix ook. Nu maar hopen dat Amalia het diadeem wat meer aandacht geeft. Hij is het - letterlijk en figuurlijk - waard!

Brunopress/Patrick van Emst

In de jaren 50 waren lange handschoenen hoogmode. Mede dankzij prinses Catherine (aka Kate Middleton) zijn ze nu weer bezig met een opmars. Prinses Elisabeth van België is dat blijkbaar niet ontgaan, want tijdens het Deense gala droeg ze parelmoerkleurige handschoenen tot ruim over de elleboog. Een strapless japon van Natan maakt het plaatje helemaal af.

NLBeeld

Qua karakter kunnen ze niet méér verschillen. Toch worden Máxima en Mathilde vaak in dezelfde kleding gespot. Deze week was het ook weer raak. Tijdens het staatsbanket voor de president van Portugal droeg Mathilde een avondjurk van fluweel en kant, die een jaar eerder in een andere kleur ook al gedragen werd door haar Nederlandse collega.

Eigenlijk is dat toch wel een beetje gek? Met een bijna onbeperkt budget kun je shoppen waar je maar wilt. Van Chanel tot Zara, en toch komen de twee koninginnen steeds maar weer uit bij dezelfde labels. Natan, Zimmermann, Carolina Herrera en nu dus ook Costarellos. Een beetje meer eigenheid zou geen kwaad kunnen, als je het mij vraagt.

Brunopress/Patrick van Emst

Voor de start staatsbezoek aan Zuid-Afrika haalde Máxima Dutch design tevoorschijn. Bij de aankomst droeg ze een jurk met bolero van Jan Taminiau. Het debuut van de set vond veertien jaar geleden al plaats. In 2009 dus. Toch knap dat ze hem nu nog past.

En last but not least nog wat aandacht voor het adellijke huwelijk dat dit weekend plaatsvond. Willem-Alexander, Máxima en Amalia glipten stiekem via een zijdeur naar binnen, zodat alle aandacht uit zou gaan naar de bruid (prinses Victoria Elisabeth von Hohenlohe-Langenburg) en bruidegom (Maxime Corneille).

Columns
  • NLBeeld