Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima over de must-have voor jonge royals

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een lijzige mantel voor Kate.Vorige week schreef ik dat koningin Máxima een sterk staaltje flagdressing (je hullen in de kleuren van een vlag) aan zich voo...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een lijzige mantel voor Kate.

Vorige week schreef ik dat koningin Máxima een sterk staaltje flagdressing (je hullen in de kleuren van een vlag) aan zich voorbij liet gaan tijdens haar ontmoetingen met Oekraïners. Zou ze het gelezen hebben?

Misschien wel, want gisteren haalde ze de schade he-le-maal in. Tijdens een ontmoeting met vluchtelingen in de RAI droeg de koningin een gele outfit met een blauwe jas. Voilà: de tweekleur van Oekraïne. 

De jas kwam me trouwens bekend voor. Prinses Amalia droeg hem eerder op Koningsdag 2019...

...en Koningsdag 2021. 

De laatste weken duiken er regelmatig paparazzifoto’s op van Amalia. Ik zag dat de Privé zelfs een - fake - kiekje van de prinses en haar Duitse vriend op de cover heeft staan.

Vanwege de mediacode best een gewaagde keuze, maar gelukkig doken er afgelopen zaterdag ook ‘goedgekeurde’ beelden op. Samen met haar vader zat Amalia op de tribune van Thialf voor het feestelijke afscheid van Sven Kramer en Ireen Wüst.

Bij vertrek kwam de outfit beter in beeld. Naast een groene top en zwarte pantalon droeg de prinses ook een wollen mantel tot op de kuit. Niet heel verrassend, want het lijkt wel alsof dit kledingstuk dé must-have is voor de nieuwe generatie royals. Zelf vermoed ik dat de ruime pasvorm van de mantels een zekere geborgenheid geeft. Het is voor een tienermeisje natuurlijk heel wat als je door miljoenen ‘kledingcoaches’ in de gaten wordt gehouden. Het is nu eenmaal part of the job, maar wat vriendelijke trucjes kunnen wel helpen het moment te doorstaan en de lange mantel is er daar één van.

Naamplaatje

Máxima kregen we deze week ook meermaals te zien. Zo was ze zondag in het TextielMuseum van Tilburg voor een middagje handwerken.

Samen met 150 andere Nederlanders borduurt de koningin namelijk nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch. Qua outfit koos ze voor een witte top en dito gilet van Massimo Dutti. Voor wat extra pit werd de set omlijst met gouden sieraden.

Om haar hals droeg ze bijvoorbeeld een ketting met een grote letter M. Ik vind het altijd wat koddig dat de koningin haar naam en/of initialen terug laat komen op haar tassen, armbanden en colliers. Zou ze bang zijn dat ze haar naam vergeet of zijn het gewoon lieve cadeautjes van de mensen om haar heen?

Lijzige jas

Door naar het Verenigd Koninkrijk, want daar vond deze week de jaarlijkse dienst voor de Commonwealth plaats. Kate, de hertogin van Cambridge, was erbij en verscheen op de loper in een koningsblauwe mantel van Catherine Walker. Even moest ik denken aan Máxima’s iconische inhuldigingsjurk, maar waar er bij dat ontwerp van alles gebeurde, bleef het bij Kates mantel bij wat knopen en klepzakken. Zonde, want op deze manier vind ik de mantel suf, saai en lijzig.

Mini-Me

We sluiten dit keer af met Estelle van Zweden. De 10-jarige prinses verschijnt regelmatig op de loper in een look à la haar moeder en zondag was het ook weer raak. Zowel Estelle als kroonprinses Victoria droegen een grijze mantel. Ik vind het altijd wel wat schattigs hebben. Het doet me denken aan mijn dochter van zeven, die zich nu al mijn pumps heeft toegeëigend voor later, als ze ‘een groot mens’ is.

Nog even over de mantel van Estelle: écht nieuw is het kledingstuk niet. Jaren geleden werd hij ook al gedragen door Ingrid Alexandra van Noorwegen. Blijkbaar doen ze aan het hof dus ook aan afdankertjes.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Foto's (c) ANP, Getty Images,Brunopress