Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima over de modelessen van prinses Diana

Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Op Nouveau kijken diverse powervrouwen terug op het leven van The People's Princess. Vandaag: fashion detective Josine Droogendijk over de modelessen van de prinses.De wraakjurkDe belangrijkste modeles van prinses Diana gaat ni...

Josine Droogendijk

Op 31 augustus is het 25 jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Op Nouveau kijken diverse powervrouwen terug op het leven van The People's Princess. Vandaag: fashion detective Josine Droogendijk over de modelessen van de prinses.

De wraakjurk

De belangrijkste modeles van prinses Diana gaat niet over stoffen, kleuren of belijningen, maar over de krácht van kleding.

Denk maar aan de wraakjurk, die ze droeg op de avond dat prins Charles zijn overspel bekende op nationale tv. Door de grenzen van het koninklijk fatsoen op te zoeken, stond Diana (en niet Charles) op iedere voorpagina. Game, set, match! Gelukkig hoeft koningin Máxima dergelijke capriolen niet uit te halen, maar de taal van de mode spreekt ze eveneens vloeiend.

In haar garderobe zijn dan ook vijf verschillende stijlen te vinden. Gaat ze bijvoor­beeld op pad als Hare Majesteit Koningin Máxima, dan kiest ze voor chic en klassiek. Gaat ze op pad als pleitbezorger van de VN, dan trekt ze een felrood broekpak aan. En is ze vrij? Dan komt de hippie in Máxima naar boven, al kent ze ook de vrijheid van casual à la Lady Di. 

Máxima en Diana

Koningin Máxima laat zich graag inspireren door Audrey Hepburn, Jackie Kennedy en andere grote modenamen. Kijkt ze de kunst ook af bij prinses Diana?

Op het eerste gezicht niet, maar wie beide stijlen rustig vergelijkt, zal zeker parallellen ontdekken. Zo kocht Máxima, toen zij in 2001 aan het Nederlandse hof verscheen, een lila mantelpak. Kort voor haar dood in 1997 droeg Diana een zeer vergelijkbare outfit. Zou dat Máxima’s inspiratie zijn geweest?

Echt en nep

Waar Diana bekend om stond, was het combineren van echt en nep. Bij een historische ring met de beroemdste saffier ter wereld droeg ze dus rustig oorbellen van plastic of glas.

Wie mixt ook graag high & low sieraden? Oh ja, Máxima! 

Lees ook: 

Foto's (c) PPE Agency, Getty Images