Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Nog even over dat mooie mosselcollier'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: cactusleer, aquamarijnen en mosselen.Koningin Máxima heeft een zwak voor grote sieraden, maar die hoeven heus niet altijd van goud of diamant te zijn. In h...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: cactusleer, aquamarijnen en mosselen.

Koningin Máxima heeft een zwak voor grote sieraden, maar die hoeven heus niet altijd van goud of diamant te zijn. In het verleden droeg ze al eens oorbellen van kiezelstenen, een broche van armeluiszilver en een armband van geknoopte scoubidou-touwtjes.

De nieuwe collier die vorige week opdook bij een werkbezoek in Dordrecht, paste helemaal in datzelfde straatje. De eyecatcher is namelijk gemaakt van Zeeuwse mosselen.

Ik herkende het sieraad direct. In 2013 mailde kunstenares Ineke Otte mij dat zij een mosselcollier had mogen overhandigen aan koningin Máxima tijdens een kennismakingsbezoek aan Zeeland. Ze vroeg me of ik haar zou willen benaderen als het sieraad gedragen werd, maar helaas bleek dat jaar in, jaar uit niet nodig. Tot vorige week. Negen jaar na de overhandiging hing Máxima eindelijk de mosselen om haar hals. Fijn voor de ontwerpster, maar ook fijn voor haar. Want wat staat hij haar goed. Zeker in combinatie met de minimalistische look van Massimo Dutti (rok) en Max Mara (jas).

Van mosselen gaan we door naar cactussen, want tijdens een bezoekje aan de studio van FunX droeg Hare Majesteit een rok van groen cactusleer. Het innovatieve materiaal is al een paar seizoenen in trek bij haar favoriete modehuis: Natan.

Gisteren vond in onze hoofdstad het staatsbezoek plaats van de Indiase president. Het was een feest vol pracht en praal, waar ik met mijn neus vooraan mocht staan. Geen straf, kan ik u vertellen. Toch kwam dat vooral door de lakeien in livrei en de militairen in uniform.

Qua mode hield Máxima het namelijk rustig. Bij aankomst droeg ze een paarse jurk van Victoria Beckham, met los daaroverheen een grijze mantel. De kleurencombinatie werkte goed, maar de broche van amethist en diamant bleef wel grotendeels buiten beeld.

De koningin had hem dan ook op een bijzondere plek gespeld. Niet op haar jas, niet op haar schouder, maar op haar jurk. En dan net iets boven haar navel. Zou dat nou echt lekker zitten?

Voor het staatsbanket, dat deels in het teken stond van de situatie in Oekraïne, koos de koningin een bekende en bescheiden jurk uit.

De zee van pasteltinten droeg ze eerder op Prinsjesdag 2018, maar in plaats van een grote showhoed, droeg ze dit keer het aquamarijnen diadeem dat prinses Juliana in 1927 voor haar achttiende verjaardag kreeg van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Op de foto’s komt het juweel helaas niet helemaal tot zijn recht.

In het echt fonkelden de stenen zó mooi, dat je zelfs in de hoek van de Burgerzaal de koningin in je ooghoeken zag bewegen.

En om het weer even over broches te hebben: dit keer droeg ze er twee. Een op haar rechterschouder en een op haar taille.

Om toch nog even naar het buitenland te kijken: koningin Letizia hield deze week de gemoederen flink bezig. Dat kwam niet zozeer door haar rode jurk van Carolina Herrera. Nee, het gezicht van de koningin viel haar fans nogal op. Zou de botox in de aanbieding zijn geweest?

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.