Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM wordt steeds meer het boegbeeld van duurzame mode'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een wandelstok met een verhaal.Door corona moesten er heel wat afspraken uit Máxima’s agenda worden geschrapt, maar deze week kon het werkseizoen van de ko...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een wandelstok met een verhaal.

Door corona moesten er heel wat afspraken uit Máxima’s agenda worden geschrapt, maar deze week kon het werkseizoen van de koningin dan toch echt van start gaan. Dinsdag bracht ze een bezoek aan het Brabantse kledingmerk By-Bar, waar ze sprak over de gevolgen van de coronacrisis.

Dat bezoek had ze natuurlijk kunnen afleggen in kleding van het label zelf, zoals celebrity’s vaak doen als ze een modeshow bijwonen. Máxima deed dat niet, want zij is koningin, geen wandelend reclamebord. Haar camel coat kwam uit een eerdere collectie van Max Mara, haar nieuwe rok uit de wintercollectie van Massimo Dutti.

Hoewel de zee van cameltinten geen glamourlook opleverde, was ik wel enthousiast over het totaalplaatje. Hoge split, hoge laarzen: perfecte ingrediënten voor een vrouwelijke look. De tas, gemaakt van vegan leer en gerecyclede vezels, komt uit de nieuwe collectie van de Griekse ontwerpster Marina Raphael.

Voor de tweede look van deze week introduceerde Máxima woensdag een nieuw label: Roberto Collina. De top is helaas al uitverkocht, de plissérok is in de sale nog te koop voor 118 euro. Voor koninklijke maatstaven een koopje natuurlijk. Nog even over het materiaal: ook hier weer vegan leer. Het valt me op dat Máxima meer en meer het boegbeeld wordt van duurzame mode.

Omdat ze meer dan duizend outfits in haar kast heeft hangen klinkt dat misschien belachelijk, maar laat het me uitleggen. Anno 2022 wordt er bij duurzame mode vaak nog gedacht aan linnen soepjurken en geitenwollen sokken. Als Nederlands grootste stijlicoon kan de koningin laten zien dat er heel veel meer mogelijk is en dat je ook met een ‘leren’ rok gemaakt van cactussen, zalmhuid of polyester elegant voor de dag kan komen.

En ja, de capejas blijft favoriet. Ook gisteren dook er weer een op. Dit keer de bordeauxrode van Valentino, die inmiddels meerdere seizoenen meegaat.

Door naar de Queen, want die zat afgelopen zondag alweer zeventig jaar op de troon. Omdat ze in het Verenigd Koninkrijk doen aan ‘de koning is dood, leve de koning’ is Accession Day niet direct een feestdag. Toch werden er allerlei foto’s vrijgegeven en vond er ook een receptie plaats.

Naast een jurk van lichtblauwe crêpe en twee broches van Cartier had koningin Elizabeth als accessoire ook een wandelstok bij zich. Een wandelstok met herinneringen, want het was haar vorig jaar overleden echtgenoot prins Philip die er eerder mee werd gezien.

In Spanje vonden twee ‘leermomenten’ plaats. Vrijdag droeg koningin Letizia over een zwarte basis een jasje van rood leer.

Dinsdag was het de beurt aan een leren culotte met een grote ritssluiting aan de voorzijde. Ook leuk!

Met regelmaat weet Kate te verrassen met elegante glamourlooks, maar als zij met The Firm op pad gaat, is het soberheid troef. Deze week droeg ze bijvoorbeeld een grijze robe manteau met een zwart kraagje. De keuze deed me denken aan koningin Wilhelmina en dat komt echt niet door de klassieke look-and-feel.

Wol voor Wilhelmina, bont voor Juliana, Lillehammer 1934 (c) Nationaal Archief

Nee, koningin Wilhelmina kleedde zich vanaf de jaren 30 ook meer ingetogen en toen zij hiernaar gevraagd werd, zei ze: "Ik ben de achtergrond van mijn dochter.” Als je je zó over je eigen stijl, smaak en voorkeuren heen kunt zetten, ten voordele van de ander, dan ben je een échte royal hoor.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Nationaal Archief

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in