Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM wil geen wandelende reclame voor Dior zijn'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een gepersonaliseerde tas én koningin Máxima draagt een jas van prinses Amalia. Duurzaam rolmodelZe is Nederlands grootste stijlicoon en daarom vind ik het...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een gepersonaliseerde tas én koningin Máxima draagt een jas van prinses Amalia. 

Duurzaam rolmodel

Ze is Nederlands grootste stijlicoon en daarom vind ik het fantastisch dat Máxima steeds meer het terrein van veganistisch leer verkent.

Als iemand kan bewijzen dat duurzame mode meer omvat dan alleen maar geitenwollen sokken en linnen soepjurken, dan is het de koningin wel. In de afgelopen weken werd ze al gespot met stijlvolle rokken van gewaxt linnen en geplooid polyester en deze week deed ze er gewoon nog een schepje bovenop.

Gisteren droeg Máxima namelijk een rok van cactusleer. Dat klinkt misschien heel stekelig, maar dat valt wel mee. Cactusleer heeft dezelfde eigenschap als dierlijk leer en gaat even lang mee. Zoals de naam al verklapt, wordt het leer gemaakt van de bladeren van de nopalcactus, die vooral in Mexico groeit.

Omdat alleen de volwassen bladeren van de plant gebruikt kunnen worden, blijven de cactussen gewoon doorgroeien voor een nieuwe oogst. Eventuele restanten worden gebruikt in de voedselindustrie. Klinkt goed, toch? 

En dan nog even over de jas die buiten in beeld kwam. Die kennen we, maar dan wel van prinses Amalia.

En de groene clutch gaat ook van hand tot hand. Handig, zo’n gedeelde garderobe! En de mevrouw rechts? Dat is een zeer trouwe fan die vorig jaar afscheid nam van HM, omdat ze de diagnose borstkanker had gekregen. Fijn om te zien dat ze weer eens bij een bezoek kon zijn! 

Reclamebord

Van duurzaam gaan we door naar duur, want Máxima heeft een nieuwe tas: een Dior Book Tote.

Echte modeliefhebbers zullen het ontwerp van creative director Maria Grazia Chiuri vast wel herkennen, want inmiddels wordt de tas gezien als een iconische bestseller. Hij is verkrijgbaar in vele motieven, maar wel altijd met de naam van het label prominent erop. 

Doordat de Dior Book Tote geheel met de hand geborduurd wordt, kan er blijkbaar ook wel het een en ander naar wens worden aangepast. Het prominente Dior-logo is bij de koningin bijvoorbeeld vervangen door haar voornaam. Niet zo verrassend, want de Oranjes voelen er niets voor om als een wandelend reclamebord rond te lopen en heel koninklijk is dat natuurlijk ook niet.

Duurzaam, deel 2

Gravinfluencer Eloise was zondag aanwezig bij de uitreiking van de Zapp Awards. Haar aanwezigheid kan niemand zijn ontgaan, want voor de feestelijke gelegenheid had de gravin een neongele avondjurk uitgekozen.

Met de nadruk op neon. Wat een heerlijke en ook verstandige keuze. Het kledingstuk - met heel hoge split - komt namelijk van de huurafdeling van H&M. De pumps komen van het Nederlandse schoenenlabel Feraggio en de overige accessoires komen uit de kast van prinses Laurentien. Goed geregeld, Eloise! 

Bad-ass laarzen

En last but not least kregen we deze week ook nog een heel winterse look te zien. Tijdens een werkbezoek in Leuven droeg de Belgische koningin Mathilde een heerlijke ruitjurk/jas van Natan.

Met een eenvoudige top en klassieke pumps zou het totaalplaatje wellicht een beetje suf zijn geweest, maar de keuze voor een coltrui en hoge knielaarzen is helemaal van nu.  

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's © Brunopress, Getty Images