Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM verdween in een wolk van fletse plisséplooien'

Het komt wel vaker voor dat koningin Máxima tot Lech een soort winterslaapje houdt, maar Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, zag deze week toch iets verrassends: de koningin als grijze muis. Maar eerst: koninklijk genieten in Kopenhagen! Het is feest aan het Deense hof. Vandaa...

Josine Droogendijk

Het komt wel vaker voor dat koningin Máxima tot Lech een soort winterslaapje houdt, maar Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, zag deze week toch iets verrassends: de koningin als grijze muis. Maar eerst: koninklijk genieten in Kopenhagen! 

Het is feest aan het Deense hof. Vandaag viert prinses Mary haar vijftigste verjaardag. Door corona zit een groot feest er helaas niet in, maar maandag werden we wel alvast getrakteerd op mooie galaportretten.

Mary’s lichtblauwe japon komt uit de koker van de Deense ontwerper Lasse Spangenberg. In het ontwerp is maar liefst 8 meter geborduurd kant verwerkt. Op de stof zijn met de hand pareltjes, glazen kraaltjes en transparante pailletten aangebracht.

Een deel van de parels heeft een paarse gloed, waardoor de kleding mooi aansluit bij de robijnen juwelen. Opvallend is het subtiele doorkijkje bij de taille. Dat zie je aan het hof niet zo vaak.

Op maandag opende Mary ook een expositie over de Deense kroonprinsessen, waar zij er zelf natuurlijk één van is. Voor de gelegenheid koos ze een Deens-Nederlandse jas uit.

De wollen mantel met broderie d’art is namelijk ontworpen door Claes Iversen, die opgroeide in Denemarken en zich vanwege de liefde en het werk uiteindelijk vestigde in Amsterdam.

Voor een staatsbezoek aan Denemarken kwam Máxima rond 2015 bij hem terecht en via deze weg kreeg Mary hem uiteindelijk ook in het vizier. Best handig, zo’n vriendin met goede modetips!

M&M in Johanna Ortiz

En ja, als we het dan toch over Máxima’s invloed hebben… Sinds een jaar of vier draagt onze koningin met regelmaat jurken van Johanna Ortiz. De Colombiaanse achtergrond van deze ontwerpster zie je terug in de ruches, de blote schouders, de kleurrijke prints en ga zo maar door. Trek je een jurk van Johanna Ortiz aan, dan voel je je dus meteen een heuse Latina. Dat Máxima daar wel voor te porren is, zal niemand verbazen.

Maar… nu is ook koningin Mathilde overstag gegaan! Ja, die sobere koningin Mathilde. Het kan vreemd lopen. Deze week droeg ze een blauw-rode jurk met palmprint bij de start van het meerdaagse bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Grijze muis

Máxima’s openbare agenda was vrij leeg deze week. Alleen bij een digitale vergadering mochten we even meespieken. Dat deed ik dan ook, maar qua mode viel er helaas weinig te beleven.

Waar onze koningin normaal een hele krachtige, elegante uitstraling heeft en werkelijk van het scherm af spát, verdween ze deze week in een wolk van fletse plisséplooien. Een grijze muis was er niets bij. Zonde, want ik geloof wel in de potentie van de outfit.

Enkele maanden eerder droeg Máxima een vergelijkbaar ontwerp van Natan en dat was echt genieten geblazen, mede dankzij de beweging van de stof. Bij een videocall zie je dat laatste veel minder en kun je dus veel beter letten op de kleur van je kleding en een paar mooie accessoires. Nu maar hopen op een herkansing, want het zou zonde zijn als de top (of jurk) na één keer dragen al met pensioen moet.

Letizia van Spanje koos deze week wél voor een sprekende kleur: rood. Haar jurk van Carolina Herrera bevat verder weinig toeters en bellen, maar door de perfecte pasvorm en de rode stof komt ze zowel waardig als verzorgd over. En zo blijkt maar weer: eenvoud siert.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Foto's (c) Brunopress, Koninklijk Huis