Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'HM's jurk is letterlijk en figuurlijk groen'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia's outfit voor haar eerste collegedag.Wat trek je in vredesnaam aan als je op je eerste dag op de universiteit moet poseren op een plein vol fotograf...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia's outfit voor haar eerste collegedag.

Wat trek je in vredesnaam aan als je op je eerste dag op de universiteit moet poseren op een plein vol fotografen? Ik zou waarschijnlijk uren voor de kast staan twijfelen, zeker als het een graad of dertig is.

Prinses Amalia liet maandag haar antwoord op de vraag zien. Tijdens het poseermoment bij de Roeterseilandcampus droeg ze een witte rafelbroek van Zara...

...en een blouse van Circle of Trust.

De lange trenchcoat die ze erbij droeg was met het warme weer van die dag natuurlijk volstrekt overbodig, maar de prinses weet als geen ander dat laagjes en lange lijnen haar perfect staan. Goed gedaan, Amalia!

Vanwege een longontsteking moest de koning een werkbezoek aan Californië en Texas afzeggen, maar Máxima kon gelukkig wel gaan. Op de eerste dag van het bezoek droeg ze een roze capejurk van Natan, die eerder in beeld kwam op Koningsdag 2022. Natuurlijk was de keuze voor roze geen toeval, want op het programma stond een bezoek aan The Castro, een wijk waar de lhbti+-cultuur tot bloei is gekomen.

Golden Girl

Dag 1 werd afgesloten met een netwerkbijeenkomst. De koningin stond haar mannetje in een gouden ensemble van Claes Iversen. De gouden ring in haar asymmetrische top verwijst naar de gouden ringen die de vrouwen van de Afrikaanse Ndebele-stam om hun nek dragen. Dat u het maar weet.

Op de tweede dag van het bezoek koos de koningin opnieuw voor een eerder gedragen outfit. Niet heel verwonderlijk, want Máxima doet qua kleding steeds zuiniger aan.

Máxima tijdens de uitreiking Four Freedom Awards in 2022, in San Francisco (2022) en tijdens een streekbezoek in Overijssel in 2021.

Om dat maar even met cijfers te staven: in 2018 droeg Máxima van januari tot augustus 33 nieuwe outfits, in 2019 waren dat er 32. Dit jaar doken er weliswaar ook genoeg nieuwe setjes op - daar vraagt haar functie nu eenmaal om - maar de teller eindigde wel beduidend lager: bij 15.

Monochroom

Wie deze week wel in het nieuw acte de presence gaf, is hertogin Meghan. Tijdens haar bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, dat in het teken stond van de One Young World Summit, droeg de hertogin een rood pak van Another Tomorrow.

Passend bij haar voorkeur voor monochrome (éénkleurige) looks, droeg ze er ook rode schoenen bij.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk reisde Meghan samen met prins Harry door naar Duitsland voor een bijeenkomst van de Invictus Games. Dit keer koos ze voor ton sur ton. Voor wie dat klinkt als abracadabra: bij ton sur ton draag je tinten die heel dicht bij elkaar liggen en hetzelfde verlengende effect creëren als een eenkleurige look.

Passend bij de hysterie rondom het Britse koningshuis, barstte er op sociale media een felle discussie los over Meghans bh. De een beweerde hem wél te zien, de ander zei juist dat ze geen bh droeg. Ja, je kunt er maar druk mee zijn!

Maar ergens is het natuurlijk ook een compliment aan de hertogin, want als er over deze vraag gediscussieerd wordt, draag je in ieder geval de goede maat.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images