Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: ‘Het ene rood is het andere niet, zo liet HM deze week zien’

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een koningin in spijkerbroek.Volgens de koning is groen de lievelingskleur van onze koningin, maar dat zie je niet terug in haar kledingkast. Naast neutral...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een koningin in spijkerbroek.

Volgens de koning is groen de lievelingskleur van onze koningin, maar dat zie je niet terug in haar kledingkast. Naast neutrale tinten als grijs, zwart en camel, hangen er vooral heel veel roodtinten in haar kast. Afgelopen week kregen we daar maar liefst vier verschillende voorbeelden van te zien.

Dat de ene roodtint de andere niet is, blijkt wel uit bovenstaande collage. De felle roodtint straalt iets uit van power en passie. Met deze tint weet je dat je opgemerkt wordt. De bordeauxrode variaties stralen juist luxe uit en zij ook net wat minder in your face.

Over het collier dat Máxima bij de fluwelen jurk droeg, heb ik overigens nog wel wat vragen. Het sieraad dook eerder op tijdens het staatsbezoek van de president van Kaapverdië, maar dat is ook gelijk alle beschikbare informatie die er is.

Ik ben héél benieuwd of de materialen ‘echt’ zijn. Als dat het geval is, hebben we het namelijk over een serieuze toevoeging aan Máxima’s kleurrijke juwelencollectie. Zijn de materialen ‘nep’, dan hebben we het waarschijnlijk over een Zara’tje of iets in die trant. De Rijksvoorlichtingsdienst geeft helaas geen informatie over het moois van Máxima, dus tips zijn welkom!

Door naar Máxima’s nieuwe hoed die dinsdag in beeld kwam. Normaal gesproken is het heel lastig om de maker van een fedora (deukhoed, red.) te vinden, want heel uniek is het model niet. Gelukkig liet Máxima dit keer het logo zitten, waardoor onmiddellijk duidelijk werd waar de koningin had geshopt: bij het Parijse Maison Michel.

Wie droeg het beter?

Koningin Letizia is helaas nog steeds veroordeeld tot het dragen van een mondkapje. Deze week droeg ze er een bij een witte blouse van Carolina Herrera en een geruite, asymmetrische rok van Massimo Dutti. Je mag zelf bepalen wie dat laatste kledingstuk het mooist combineert: Letizia of Máxima?

Een Queen in jeans

Ten paleize worden er heus wel spijkerbroeken gedragen, maar dan vooral als er geen camera’s in de buurt zijn. Denim is nu eenmaal niet direct de meest chique stof.

Toch besloot koningin Rania deze week een uitzondering te maken toen zij samen met een groepje weeskinderen aanschoof bij een iftar.

In Zweden zijn ze niet vies van een avondje shinen. Nee, als het maar even kan, worden tiara’s en avondjurken tevoorschijn gehaald.

Zo ook deze week. Prinses Victoria prikte een vorkje in een off shoulder avondjurk van rode zijde.

Prinses Sofia koos op haar beurt voor een ontwerp van House of Dagmar.

Ik weet dat sommige lezers het een draak van een jurk vinden, maar ik vind hem vooral heel gracieus.

Het diadeem van diamant en smaragd kreeg de prinses in 2015 cadeau van haar schoonouders. Een mooi huwelijksgeschenk, als je het mij vraagt, maar helemaal nieuw was het juweel niet. Jaren voor het moment suprême had koningin Silvia hem namelijk cadeau gekregen van een Thaise prins. De diamanten en smaragden vormden toen nog een collier, maar na een bezoekje aan een Thaise juwelier kwam er een diadeem tot leven: de Palmette.

Bij de aanpassing werd ook meteen gedacht aan de toekomst, want groen laat zich niet zo gemakkelijk combineren. De smaragden kunnen nu vervangen worden door andere stenen. Parels en diamanten zijn inmiddels al voorbij gekomen, maar in de koninklijke kluis van Zweden liggen nog héél veel meer opties.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Royal Court of Sweden. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan