Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Eindelijk is deze mooie Claes eens goed te zien'

Josine van Modekoningin Máxima neemt de opvallendste looks van de week met je door, waaronder een héél fraaie Claes Iversen.

Josine Droogendijk

Kate deed een Máxima’tje, Charlene droeg zowaar een hoed en Máxima bood een couturejurk van Claes Iversen eindelijk een podium.

Qua koninklijke mode gebeurde er deze week dus weer van alles. Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máximakenner, praat je bij in een nieuwe aflevering van Oranje Franje.

Brunopress/Patrick van Emst

Als je dagelijks op de fiets naar kantoor moet, is een behaaglijke winterjas geen overbodige luxe. Máxima heeft op Paleis Huis ten Bosch ook een hele kapstok vol mooie mantels, maar op de rode loper gaat haar voorkeur uit naar de capecoat. Zoals de naam al wel verklapt, is dit kledingstuk de gulden middenweg tussen een mantel en cape. Geen mouwen dus, en in de meeste gevallen ook geen kraag, maar wel net genoeg stof om je lijf warm te houden.

Brunopress/Patrick van Emst

De grootste voordelen voor Máxima laten zich misschien wel raden: op de rode loper kan ze toch een deel van haar outfit tonen en eenmaal binnen hoeft ze zich niet voor het oog van de camera’s uit een jas te wurmen. Inmiddels hangen er in Máxima’s inloopkast zeker tien verschillende exemplaren. Deze week kwam de donkergrijze goed van pas tijdens een symposium van het Leerorkest.

NL Beeld

De grijze hoed die tijdens het symposium in beeld kwam, is overigens Máxima’s favoriet. Inmiddels heeft ze hem dertien keer gedragen. Dames die iedere zondag met bedekt hoofd naar de kerk gaan, kijken van dit aantal waarschijnlijk niet vreemd op. In Máxima’s situatie is dit toch echt een uitschieter.

Ben ik in beeld?

Brunopress/Patrick van Emst

In een koninklijke couturejurk gaat veel liefde, tijd, geld en energie zitten. Als een creatie door beperkte fotomogelijkheden bijna niet in beeld komt, is dat dus enorm balen voor een couturier. Bij Máxima’s rood-paarse jurk met kanten applicaties was dat helaas ook het geval.

Het debuut vondplaats in 2018, tijdens een bezoek aan China. Behalve wat plaatjes van veraf, kon de gelegenheid verder niet worden vastgelegd. Bij de tweede kans in december 2019 hing er een mantel over de jurk. Hoogste dus voor de derde kans. Die kwam er deze week, tijdens de uitreiking van de Cultuurfondsprijs. Zeg nou zelf: deze jurk is toch té mooi voor een plekje in de schaduw?

Catherine doet een Máxima'tje

WireImage

De president van Zuid-Korea bracht deze week een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Prinses Catherine besloot de kunst van kleden af te kijken bij onze koningin, door over een rode strikmantel een al even rode capecoat te dragen. De schuine knot versterkt het Máxima-effect.

Getty Images

Voor het staatsbanket die avond nam Catherine een hele diepe duik in de familiekluis. Ergens onderop de bodem vond ze een diadeem dat al bijna negentig jaar niet in beeld was gekomen. Het gaat om de zogeheten Strathmore Rose-tiara van de Queen Mum. Bij haar trouwen in 1923 kreeg zij het juweel cadeau van haar vader, de graaf van Strathmore.

Getty Images

In eerste instantie kwam het huwelijksgeschenk goed van pas. Elizabeth droeg het zowel op als om haar hoofd. Dertien jaar na haar Jawoord werd Elizabeth koningin-gemalin. Opeens kon ze kiezen uit de grootste diademen uit de koninklijke kluis. De Strathmore Rose-tiara verdween daardoor naar de achtergrond. Maar nu, honderd jaar na de toetreding tot de koninklijke collectie, mag het juweel eindelijk weer dienst doen. En hoe!

Getty Images

Prinses Charlene wordt slechts zelden gespot met een hoed. Alleen voor buitenlandse bezoeken en de Nationale Feestdag maakt ze een uitzondering. Dit jaar koos ze bij die laatste gelegenheid voor een rood cocktailhoedje in dezelfde stof als haar mantel. Dat smaakt wat mij betreft naar meer. Let ook even op de kleding van haar schattige dochter Gabriella. De kleur verschilt weliswaar, maar qua belijning komt haar jas overeen met die van haar moeder.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Columns
  • Brunopress/Patrick van Emst