Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Die wollen top van HM is geen verbetering'

Josine van Modekoningin Máxima neemt de opvallendste royal looks van de week metje door: 'Die wollen top van HM is geen verbetering.'

Josine Droogendijk

Wat is de uitgelezen kleur voor koninklijke moeders? In welke modefase is Máxima beland? En waarom droeg Camilla een jurk met giraffes? Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner geeft antwoord op al deze vragen in een nieuwe aflevering van Oranje Franje.

Regelmatig wordt aan mij de vraag gesteld of ik het nu nooit eens zat ben. Al dat geschrijf over koninklijke mode, dat gaat toch weleens vervelen? Inderdaad, vlak voor de zomervakantie loop ik echt weleens te mopperen op koningin X of Y, maar de rest van het jaar zit ik fluitend achter mijn laptop.

Josine Droogendijk

Waarom? Omdat de koninklijke mode nooit stilstaat. De ene keer word je omgeven door ruiten, broekpakken of schotelhoeden, de andere keer zijn haarbanden weer helemaal je van het. Never a dull moment, en zeker niet nu Máxima is aanbeland bij de fase van vermaakte kleding.

Getty Images / Brunopress

De afgelopen weken schreef ik al meermaals over jurken in een nieuw jasje en in de Oranje Franje van deze week ga ik gewoon nog even verder. Afgelopen dinsdag verscheen Máxima namelijk opnieuw in een vermaakte jurk op de rode loper. Dit keer was er gekozen voor een vrij grondige metamorfose. De fluwelen (en o zo mooie) top werd door Máxima’s coupeuses vervangen door een wollen exemplaar. Geen verbetering, als je het mij vraagt.

Brunopress/POOL/van Katwijk

Per jaar ontvangen Willem-Alexander en Máxima duizenden brieven. Woensdag ontvingen ze tien briefschrijvers op het paleis om een luisterend oor te bieden. U begrijpt: dat vraagt om andere koek dan een extravagante jurk. Máxima koos voor een oude, vertrouwde set van Natan.

Brunopress/POOL/van Lonkhuijsen

Het jasje en de tweekleurige rok zijn gemaakt van wol, de top van ponyhaar. Met deze gelegenheid erbij hebben we de set inmiddels zeven keer gezien (de foto is van 2022). Voor koninklijke begrippen is dat veel, dus we kunnen hem omdopen tot favoriet.

picture alliance via Getty Image

Prinses Leonor, de troonopvolger van Spanje, vierde deze week haar achttiende verjaardag met een eedaflegging en toespraak. Een formeel gebeuren en dat zie je ook terug in de kleding van de koning.

Getty Images

In Nederland worden er mantelpakken, jurken en hoeden gedragen bij jacquets, maar daar denken ze in Spanje wel wat makkelijker over. Leonor, de hoofdpersoon van de dag, droeg bijvoorbeeld een wit broekpak.

Corbis via Getty Images

De keuze deed me denken aan haar moeder Letizia, die bij haar verloving ook een wit broekpak droeg.

Getty Images

Voor koninklijke moeders valt het niet altijd mee om geschikte kleding te vinden. Voor je het weet, overschaduw je je oudste kind op een belangrijk moment in zijn of haar leven. Imago-technisch is dat alles behalve aan te raden. Máxima kreeg bijvoorbeeld veel kritiek toen ze bij Amalia’s binnengeleiding bij de Raad van State een felroze jasjurk droeg. Mathilde van België en Mary van Denemarken droegen bij de achttiende verjaardag van hun oudste kind blauw en dat pakte dus wél goed uit. Letizia is dat blijkbaar niet ontgaan.

Getty Images

Koningin Camilla werd deze week gespot in een jurk met giraffes. Die droeg ze niet zomaar, want de koningin van het Verenigd Koninkrijk is momenteel in Kenia voor een staatsbezoek aan het land. In Kenia leven zo’n 800 giraffes.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Columns
  • Brunopress/Patrick van Emst