Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Camilla? Stijlvol, waardig en klasse'

Josine van Modekoningin Máxima had het niet zien aankomen, maar is enthousiast over koningin Camilla's looks: 'Stijlvol, waardig en klasse.'

Josine Droogendijk

Prinses Diana is bevroren in de tijd. Voor eeuwig jong, voor eeuwig beeldschoon. Dat Camilla het qua mode(invloed) niet van haar kan winnen, staat dus buiten kijf, aldus Josine van Modekoningin Máxima.

Maar toch, tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk wist ‘Gaga’ een prachtig plaatje neer te zetten. Verder opvallend: Máxima’s rok van cactusleer, Catherines nieuwe stijl én de militaire jurk van Mary.

Getty Images

Vanwege de politieke onrusten in het gastland werd het staatsbezoek van koning Charles aan Frankrijk begin dit jaar geannuleerd. Op 20 september was het eindelijk tijd voor een herkansing. Samen met koningin Camilla begon de Britse vorst aan een driedaags, overvol programma. Natuurlijk kwam daar een hoop mooie mode bij om de hoek kijken, want je bent in de hoofdstad van de mode of je bent het niet.

Getty Images

Bij aankomst droeg Gaga, zoals de Britse koningin ook wel wordt genoemd door haar kleinkinderen, een zachtroze complet van Fiona Clare. Stijlvol, waardig en klasse waren de woorden die mij te binnen schoten bij het zien van de eerste beelden. Wie had dat twintig jaar geleden gedacht!

Getty Images

Voor het staatsbanket koos president Macron het kledingschrift ‘black tie’ uit. Was hij soms bang dat Camilla zijn vrouw zou overtreffen met haar diadeem? Hoe het ook zij: Camilla scoorde, ondanks de bescheiden dresscode, een dikke tien. Haar jurk met zwierige cape straalde van kraag tot zoom iets majesteitelijks uit en de wind deed daar nog een schepje bovenop.

Getty Images

Modehuis Dior bleek overigens de bedenker te zijn, waarmee de diplomatieke geste ook weer kon worden afgevinkt.

Koningin Máxima

Getty Images

Door naar Máxima, want die droeg deze week een rok van cactusleer. Dat klinkt misschien heel stekelig, maar gelukkig valt dat alles mee. Cactusleer voelt even zacht als dierlijk leer en gaat -volgens de makers ervan- ook even lang mee.

Getty Images

Als Máxima de volgende keer ook nog even een kammetje door haar haren haalt, is het plaatje helemaal af.

Prinses Catherine

Getty Images

Jarenlang konden we Catherine uittekenen in klassieke jurken en mantels. In de afgelopen maanden heeft ze het recept voor haar koninklijke looks echter sterk veranderd. Jasjes en broeken vormen nu de vaste ingrediënten, evenals een witte blouse of top. Is het een vooruitgang? Ik vind van niet. Een broekpak is heus wel leuk, maar na tien verschillende varianten heb ik het wel weer gezien. Hopelijk is het een fase, want de monarchie vraagt mijns inziens om veel meer dan praktische, zakelijke looks.

Prinses Mary

ANP / Dana Press Photo

Prinses Mary prikte deze week een vorkje met het Deense leger. Voor de gelegenheid koos ze een zwarte jurk en dito blazer uit, al is ‘koos’ eigenlijk niet het juiste woord. Wat ze op de foto hieronder draagt, is namelijk galakleding voor het leger. In het Engels noem je dat heel mooi ‘Mess Dress’. Doordat de prinses in 2008 een militaire opleiding volgde, mag zij bij chique diners het gala-uniform van het Deense leger dragen.

Koningin Letizia

Getty Images

Vorige week schreef ik al dat koningin Letizia een styliste heeft omarmd die het beste in haar naar boven haalt. Deze week bewees ze dat opnieuw, met een smurfblauwe, mouwloze jurk. Goede hakken, een geinige plooi bij de schouder: meer heeft het ontwerp van Zara (!) niet nodig.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Columns
  • Samir Hussein/WireImage