Josine van Modekoningin Máxima: 'Geen hoed is wél zo handig bij een dikke knuffel'

Maxima Slowakije looks

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima haalt een onbekende broche uit de koninklijke kluis.

Het staatsbezoek aan Slowakije was qua programma een interessante. Onderwerpen als persvrijheid, de positie van de vrouw en de moord bij lhbti-café Tepláreň kwamen ruimschoots aan bod. Qua mode gebeurde er ook van alles.

Bij aankomst droeg de koningin een nieuwe jurk van Natan, die werd omlijst met juwelen van saffier en diamant. De broche, die een fortuin waard is, bleef gelukkig goed zitten. Van de saffieren die aan de oorbellen hingen kan dat helaas niet gezegd worden. Máxima verloor ze niet, maar dat scheelde slechts één haakje.

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

De bibi (kleine hoed) van donkerblauw fluweel was net als de jurk nieuw en is ontworpen door Philip Treacy. Waarschijnlijk ken je deze naam al wel, want zijn ronde hoedjes met strikken en krullen vinden gretig aftrek onder de royals.

Maxima Slowakije looks
© Brunopress

Tijdens het staatsbanket droeg de koningin een bekende avondjurk van Taminiau. Bij het rokgedeelte zijn stapeltjes stof aangebracht. Doordat ze in het midden zijn vastgezet en niet rondom, waaieren ze prachtig bol. Of zoals het atelier van de ontwerper het zegt: ‘bol als een koffieboon’.

Maxima Slowakije looks
© Brunopress

Onder de jurk droeg de koningin zilverkleurige peeptoes van Aquazzura. Door de hak van maar liefst 13 centimeter en de dikke plateauzool zijn dit zonder twijfel Máxima’s spannendste schoenen.

Maxima Slowakije looks
© Brunopress

Naast een diadeem van smaragd en diamant droeg de koningin die avond ook een onbekende broche uit de koninklijke kluis. Het juweel dook - voor zover we nu weten - voor het eerst op bij koningin Wilhelmina in 1938. Prinses Irene werd er in de jaren 60 ook mee gezien, maar vervolgens verdween de broche decennialang buiten beeld. Het was Máxima die hem in 2007 herintroduceerde tijdens een gala in Noorwegen. Helaas ontbraken scherpe beelden, waardoor het juweel nu pas écht aan de wereld getoond is. Wat mij betreft smaakt dit naar meer!

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

Op de tweede dag van haar verblijf in Slowakije droeg de koningin een pied-de-poule jurk met draperie van modehuis Natan. Haar hoed is een echte eyecatcher en komt uit het atelier van Philip Treacy.

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

Wat me verder opviel was Máxima’s schoenkeuze. Net als op dag 1 wisselde ze op dag 2 ook al vrij snel van schoenen. De hoge hakken moesten plaatsmaken voor stappers met meer comfort. Zou Amalia haar tijdens de Caribean Tour ervan overtuigd hebben dat een koningin echt niet 24/7 op stiletto’s hoeft te lopen? Ik hoop het, in ieder geval voor haar rug en voeten.

Maxima Slowakije looks
© Brunopress

Tijdens de contraprestatie draagt de koningin doorgaans een galajurk, maar in Bratislava koos ze voor een cocktailjurk van Claes Iversen. Het ontwerp herken je misschien wel van Bevrijdingsdag 2018 of het Koningsdagconcert in 2019.

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

Op de laatste dag van een staatsbezoek draagt Máxima doorgaans wel een hoed, maar vanmorgen ontbrak het accessoire toen ze samen met de koning een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Slowakije bezocht. Maar goed ook, want ze kreeg een dikke knuffel van een van de kinderen.

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

Máxima’s driedelige ensemble is nieuw en komt uit de wintercollectie 2022 van Natan. De opvallende oorbellen zijn vintage, jaren 80, en zijn ontworpen door Mercedes Robirosa.

Maxima Slowakije looks
© Getty Images

De gouden armband met olifanten is ontworpen door Cartier. Omdat de koningin het juweel kort na het overlijden van prinses Christina droeg, ging het verhaal rond dat het een erfstuk zou zijn. Dit is echter nooit bevestigd door het hof.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk