Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Inge van der Steeg

Inge blogt: "Zijn salades altijd een gezonde keuze?"

Salades zijn onderdeel van mijn dagelijkse voedingspatroon, heerlijk. Ik kan er echt van genieten. Daarnaast zijn salades gezond en caloriearm, toch?Vriendin Anne en haar man aten afgelopen vrijdag bij ons. Een keer in de zoveel tijd spreken we met elkaar af. Anne en ik zijn vriendinnen van de mi...

Inge van der Steeg

Salades zijn onderdeel van mijn dagelijkse voedingspatroon, heerlijk. Ik kan er echt van genieten. Daarnaast zijn salades gezond en caloriearm, toch?

Vriendin Anne en haar man aten afgelopen vrijdag bij ons. Een keer in de zoveel tijd spreken we met elkaar af. Anne en ik zijn vriendinnen van de middelbare school en onze mannen kunnen het ook goed met elkaar vinden.

Omdat Anne ook altijd met haar lijn bezig is, besloot ik om twee verschillende salades te maken; een met vis en een met kip. De mannen moeten zich maar aanpassen, vond ik. Misschien een kleine hint voor de heren, want het beginnende buikje bij allebei mag er ook wel af ;-) Een gezonde keuze dacht ik, maar is dat wel waar?

Maaltijdsalades bevatten eigenlijk altijd een eiwitproduct (vlees, vis, kaas, noten etc.) en een koolhydraatproduct (aardappel, pasta, couscous etc.) en soms sta je er versteld van hoeveel calorieën die in een salade zit. Maar hoe komt dat?

Ben ik echt wel gezond bezig?

Met de groenten in een salade is niets mis, er geldt immers geen maximum. Groenten bevatten weinig calorieën en alleen goede voedingsstoffen. Zijn de extraatjes in een salade die hem lekkerder maken de boosdoeners? Ik voeg zelf ook vaak noten, kaas, vlees/vis of een dressing toe.

De vegetariërs onder ons gebruiken noten en kaas als vleesvervangers. Dus samen met vlees/vis in een salade, is dat eigenlijk dubbel op, maar wel lekker. Je eet daardoor meerdere porties eiwit. Samen met de koolhydraten die je toevoegt, krijg je zo ongemerkt toch behoorlijk wat calorieën binnen.

In mijn kipsalade zitten, behalve diverse groente en sla, croutons als stiekeme calorieën. De dressing maak ik zelf op basis van yoghurt, mayonaise en olijfolie. Manlief heeft er echter nog een finishing touch aan gegeven met extra geitenkaas. Die mag van hem beslist niet ontbreken in een salade.

Gedroogde tomaten, een gekookt ei en blokjes oude kaas maken de salade met rode zalm en avocado éxtra lekker. Mijn huisgemaakte honing-mosterddressing maakt het helemaal af.

Kijkend naar de twee mooie schalen salade die ik gemaakt heb, blijken mijn salades niet echt dieetproef, maar wel lekker. 

Calorieën tellen

Het was een heel gezellige avond met Anne en haar man. Tijdens het koffiedrinken (Anne en ik aan de cappuccino en de mannen aan de Irish Coffee) vertel ik mijn spagaat betreffende de salades. Anne ligt in een deuk, zij had vorige week hetzelfde.

Dacht ook heel goed bezig te zijn, totdat ze de calorieën ging tellen. De mannen snappen er niets van en genieten lekker van hun Irish Coffee. Een salade is toch een salade?

Morgen gaan we maar weer aan de shakes, om deze gezellige dag goed te maken.