Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

'Ik ben zó klaar met Heilige Harry en Melodrama Meghan'

Het was 19 mei 2018. Samen met een paar miljoen anderen verheugde ik me op dé royal wedding van dat jaar: het huwelijk tussen Harry en Meghan. Ik schreef er toentertijd nog een blog over.Daarin zeg ik dat ik een beetje met haar te doen heb, en hoe ontroerend ik het vond dat prins Charles haar weg...

Sylvia Schaffrath

Het was 19 mei 2018. Samen met een paar miljoen anderen verheugde ik me op dé royal wedding van dat jaar: het huwelijk tussen Harry en Meghan. Ik schreef er toentertijd nog een blogover.

Daarin zeg ik dat ik een beetje met haar te doen heb, en hoe ontroerend ik het vond dat prins Charles haar weg ging geven omdat haar eigen vader er niet bij was. Zo’n geweldig koppel: de worstelende reserve-troonopvolger en de wereldse, idealistische mooie actrice.

Fast forward naar juni 2021, slechts 36 maanden later, en ik kijk naar een compleet ander beeld. De ‘Fab Four’ bestaan niet meer, en power couple H&M, die zelf sprak over ‘dienstbaarheid aan de koningin’ en ‘hit the ground running’, als in: we gaan direct volop aan de slag, maken geen deel meer uit van de ‘senior royals’. Erger nog: zijn in een publieke mediaoorlog met Harry's familie verwikkeld geraakt.

Hoe kríjg je het voor elkaar?

Dat je als royal in een gouden kooi leeft, moge duidelijk zijn. Dat deze beide jongens door een living hell zijn gegaan...

...en dat het idee om ze, 12 en 15 jaar oud, achter de kist van hun overleden moeder te laten lopen ronduit onzalig was, staat ook buiten kijf.

Maar Harry werd, met al z’n ‘beetje domme acties’...

... toch de grote lieveling van het volk.

Eigenlijk kon hij niks fout doen...

...en kreeg zelf zijn oma (one was amused) zover om mee te doen aan geestig filmpje. Dus je moet wel heel erg je best doen om dan toch bijna uitgekotst te worden door diezelfde mensen. Een interview vol zelfbeklag geven aan Oprah Winfrey is daar een mooi voorbeeld van.

Want dat terugtreden als ‘working royal’, dat konden velen hem wel vergeven. Daar was ook best begrip voor. Maar zoals zo vaak kwam hier ‘de manier waarop’ niet zo lekker binnen.

Ook ik zat in maart klaar voor het ‘Tell All - bombshell interview’. Helaas bleef ik achter met een katerig gevoel. Want hoe dachten Harry en Meghan de relatie met zijn familie te herstellen als je:  

  • insinueert dat andere royals jaloers zijn op jullie populariteit,
  • je familie ronduit beschuldigt van racisme,
  • je schoonzus beschuldigt van bullying,
  • je vader en je broer ‘slachtoffers’ noemt die gevangen zitten en niet beter weten, en, to top it off,
  • zegt dat niemand wilde helpen toen je vrouw zelfmoord wilde plegen.

‘Tegenstrijdig’ is nog zacht uitgedrukt

In een ander videogesprek zegt Harry dat ‘therapie / hulp zoeken iets was dat niet werd aangemoedigd’. Als dat zo is, hoe heeft ‘Heads Together’ dan kunnen ontstaan? In 2016 opgericht en sinds de London Marathon in 2017 heeft de bekendheid een enorme vlucht genomen.

Het is slechts één van de vele gelegenheden waarbij Harry, William en Catherine samen optrokken om geestelijke gezondheid, depressie en trauma bespreekbaar te maken.

Hoe kan het dan dat zijn vader, prins Charles, jarenlang therapie heeft gehad? En ook zijn moeder, prinses Diana, zag regelmatig een psycholoog.

Hoe kan het dan dat hij in de nieuwe AppleTV-serie 'The me you can’t see' zegt dat hij na járen van therapie – op advies van zijn broer William, zoals Harry destijds zei – zo blij is dat hij nu eindelijk EMDR-therapie ontdekt heeft?

Hoe presteer je het dan om met droge ogen te zeggen dat je familie je jarenlang heeft laten worstelen, niet wilde helpen en therapie niet mogelijk was?

Wat verwacht Harry nu precies?

De prins heeft zijn mond vol van ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’ en wil vooral privacy en een leven zonder de media...

... maar laat ondertussen geen gelegenheid onbenut om diezelfde media op te zoeken. De cynicus in mij denkt dat dit met precies één doel is: de economische waarde van het merk Sussex op peil houden en waar mogelijk te vergroten.

En dan is daar nog Meghan…

Die ronduit fabels vertelt over hun ‘echte huwelijksceremonie’ waardoor de aartsbisschop dit later moest corrigeren. Die denkt dat er werkelijk mensen zijn die geloven dat ze geen idéé had van de ‘British Royals’ en dat Meghan...

...voorheen een online tijger met een eigen lifestyleblog, Harry en zijn familie nooit heeft gegoogled?

Het werkt wél

Mensen kijken en luisteren naar alles wat ze zeggen om dezelfde reden dat we met miljoenen wereldwijd ‘The Crown’ kijken: pure nieuwsgierigheid en sensatielust. Want laten we eerlijk zijn: had iemand hier naar gekeken als Harry John Smith van om de hoek was geweest?

Nee, we willen smeuïge details over zijn koninklijke jeugd en zijn familie. En de prins geeft steeds net genoeg om de ‘fans’ geïnteresseerd te houden, en precies weinig genoeg om een full blown oorlog met zijn familie te voorkomen.

Alles wordt intussen opgezogen door Amerikanen én jongere generaties over de hele wereld die de mond vol hebben over ‘je uitspreken’, ‘woke’ zijn, ‘boomers’, authenticiteit, ‘voor jezelf kiezen’ en ‘white privilege’.

Ik zal wel te oud en te wit zijn om het te begrijpen

In mijn ogen kun je ook persoonlijk zijn en je kwetsbaar opstellen zonder dat je je wereldberoemde familie keer op keer op keer door de modder sleept en zonder je vader, opa en oma, broer en schoonzus o zo subtiel van alles te verwijten.

Dat hij ervoor kiest dat toch te doen, geeft te denken: Scoort het anders niet goed genoeg? Betalen Apple, Netflix en Spotify anders niet zulke belachelijke bedragen? Tot nu toe is er ongeveer een uur aan content gepubliceerd, dus me dunkt dat ze nog met heel wat materiaal moeten komen. Netflix en Spotify zijn geen liefhebbende suikertantes die miljoenen aan je betalen zonder daar iets voor terug te verwachten. Dat zijn mediagiganten die waar willen voor hun geld.

De broers komen weer bij elkaar

Morgen, donderdag 1 juli, onthullen William en Harry samen het bronzen sculptuur van hun moeder, prinses Diana, ter gelegenheid van wat haar 60e verjaardag zou zijn geweest. Het staat nu nog ingepakt in een grote kist. 

Geruchten gaan dat zowel Harry als William van tevoren een privébezoek aan de locatie hebben gebracht, maar niet samen.

Alhoewel je voor iedereen hoopt op een verzoening, is het nog maar de vraag of, en hoe, en wanneer dat gaat lukken. Ik zet mijn geld op Catherine, hier met Harry in 2012, als bemiddelaar.

Maar er is meer nodig dan een verzoener…

Het beste zou zijn als Harry en Meghan nú gaan doen wat ze tijdens het eerste interview zeiden: dat dat gesprek de laatste keer was dat ze erover spraken. Er kwam een streep onder het hele gebeuren en ze gingen door, keken vooruit.

Doe dát dan ook. Doe je goeie werk, zamel miljoenen Covid19-vaccins in voor India, maak je sterk voor vrouwenrechten,  wees die integere persoon, stóp met het uitmelken van je koninklijke afkomst, en hou op met het via de media ruziemaken met de mensen die volgens mij toch echt het allermeest van je houden.

Wie weet, ontmoeten Archie en Lilibet hun neefjes en nichtjes dan voor ze meerderjarig zijn.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images