Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Het grootste internationale golfspektakel voor vrouwen komt naar Nederland!

Sylvia Schaffrath

Zet de datum maar alvast in je agenda, want dit is een superprimeur: in september 2026 komt de Solheim Cup naar Nederland! Om precies te zijn naar Bernardus Golf in Cromvoirt. Nouveau-columnist en fanatiek amateurgolfer Sylvia is alvast enthousiast.

De Solheim Cup is de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup waarbij de beste golfers uit Europa en de Verenigde Staten de strijd met elkaar aangaan.

Spelvorm

Bij de Solheim Cup nemen 12 Europese golfsters het drie dagen achter elkaar op tegen 12 Amerikaanse golfsters. Vrijdag en zaterdag spelen ze in duo’s en zondag volgen er dan nog 12 singles. Het toernooi wordt om het jaar in Europa en de VS gespeeld.

Geschiedenis

In 1990 zag de Solheim Cup het levenslicht, en Nederland heeft direct een fantastisch jubileumjaar te pakken want in 2026 is het de 20e editie. Dubbel feest dus!

Nederlandse topgolfers

Op dit moment is natuurlijk nog niet bekend welke golfers er uitkomen voor Europa, wat dat betreft, is vier jaar nog heel lang maar alle hoop en ogen zijn gericht op Anne van Dam en Dewi Weber.

Tijdens de persconferentie waren onder andere Christel Boeljon, Catriona Matthew en Dewi-Claire Schreefel aanwezig.

Meer vrouwen de golfbaan op!

Dat Bernardus gastheer, ehh sorry, ik bedoel natuurlijk gastvrouw! ?  is draagt alleen maar bij aan de uitstraling van dit unieke golftoernooi.

Het is officieel een van de mooiste banen van Europa en als gast word je van aankomst tot vertrek in de watten gelegd. Die totaalbeleving helpt om meer vrouwen de golfbaan op te krijgen. Tot nu toe is namelijk slechts 32% van de golfers vrouw en bij de vrouwen tussen de 25 en 50 jaar ligt dit percentage nóg een beetje lager.

Dat kan beter, dus hoog tijd om daar verandering in te brengen...

Is dat nodig dan, ‘meer vrouwen de baan op’?

Jazeker wel!

Met zo’n 400.000 golfers in Nederland is de verhouding 2/3 man en 1/3 vrouw. Daarvan is ook nog eens 25% ouder dan 65. Veel mensen roepen dat ze pas met golf gaan beginnen als ze met pensioen gaan.

Waarom? Dat is hartstikke zonde! Want hoe wil je het nog een béétje behoorlijk leren op die leeftijd? Golf is namelijk niet zo eenvoudig als het er (soms, bij anderen) uitziet. Sterker: golf is by far de moeilijkste sport die ik ken.

Wat ik mooi vind aan golf

Het parcours en de regels zijn voor iedereen hetzelfde. Al sinds 2013 spelen we niet meer vanaf een dames- of een herentee, maar vanaf wit, geel, blauw, rood of oranje. Oftewel de kleur die bij je handicap past en op banen als Bernardus kies je zelfs geen kleur meer, maar een nummer.

En, een minder vrolijk feitje: pas sinds 2015 mogen ook vrouwen lid worden bij St Andrews in Schotland. Dat soort idioterie moet natuurlijk de wereld uit, en er is geen betere manier om dit voor elkaar te krijgen dan veel meer (jonge) vrouwen de golfbaan op te krijgen.

Let’s play ball ladies! (en breng je kinderen ook mee want de jeugd heeft de toekomst ?