Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

Had ik maar, net als Peter R. de Vries, overal verstand van...

Dat zou toch wat zijn hè? Dat je van elk denkbaar onderwerp van de hoed en de rand weet. Nooit hoeven zeggen ‘weet ik niet/geen idee/zou ik ‘ns moeten opzoeken/navragen’.Of is de werkelijkheid toch iets genuanceerder? Praat hij altijd zo hard, en op die autoritaire afgemeten manier om mensen te o...

Sylvia Schaffrath

Dat zou toch wat zijn hè? Dat je van elk denkbaar onderwerp van de hoed en de rand weet. Nooit hoeven zeggen ‘weet ik niet/geen idee/zou ik ‘ns moeten opzoeken/navragen’.

Of is de werkelijkheid toch iets genuanceerder? Praat hij altijd zo hard, en op die autoritaire afgemeten manier om mensen te overrompelen? Om de indruk te wekken dat hij je de waarheid vertelt?

Zelf weet ik zéker niet alles...

En eigenlijk wilde ik het hier ‘dus’ helemaal niet over hebben. De socials staan er al dagen vol mee, alle talkshows en journaals hebben het als ‘hoofdonderwerp’. Is het allemaal niet al gezegd? Bovendien kan ik me voorstellen dat we tussen al het ellende-nieuws door, wel wat behoefte hebben aan een portie luchtigheid

Tot ik deze week opnieuw Peter ‘R’. (die R, ook zoiets...why?) de Vries hoorde oreren om vervolgens wéér met zijn ‘maar’ te komen

Toen was ik er klaar mee. Want natuurlijk vind ik er iets van. En vanzelfsprekend begrijp ik dat De Vries het lastig heeft. Het is ook niet niks om óveral álles van te weten, om op werkelijk élk gebied dé deskundige te zijn. Dat je elke keer weer je onderbouwde, genuanceerde, en weloverwegen visie op een aansprekende manier over de bühne moet brengen.

Want jij spreekt uiteraard niet alleen de taal van de gutmensch, en de elitaire arrogante mensen uit het Gooi. Nee, je spreekt ook de taal van de jongeren-met-Gucci-petjes-en-mondkapjes waardoor jij hen wél begrijpt, zelfs wanneer ongeveer 16 miljoen mensen dat niet doen.

Jij snapt dat de rellen door allerlei externe factoren veroorzaakt worden:

Rutte en De Jonge, alle burgemeesters, virologen, ziekenhuisdirecteuren en weet ik wie nog meer, ze vertellen te weinig, ze gebruiken moeilijke woorden, ze gebruiken de verkeerde kanalen, en ze zijn niet vaak genoeg in beeld.

De jongeren zijn gefrustreerd, ze vervelen zich, en voelen zich niet gehoord. Dit geweld is het topje van een grote ijsberg zoals de Titanic die heeft ontmoet. En geweld heeft geen visie nodig volgens jou. Dat Beatrice de Graaf, gerenommeerd terrorisme-expert, je daarover bij Jinek fijntjes corrigeerde, dat was je, toen je weer als alwetende achter de desk van RTL Boulevard stond, voor het gemak even vergeten zeker?

De inzet van waterkanonnen en de ME, daar ben je ook niet zo van overtuigd. Want dat roept alleen maar méér geweld op, dat provoceert die onbegrepen jongeren onnodig. Ja, als professor-in-alles weet je uiteraard dat die jongeren zich zonder aanwezigheid en ingrijpen van de politie keurig netjes zouden gedragen.

Je hebt áltijd een keuze

Maar weet je meneer De Vries, je denkt me er wat al te simpel over. At the end of the day bestaat er ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. De schuld bij een ander leggen, buiten jezelf, is domweg té makkelijk. 

Het is aan jou, aan mij, aan iedereen en ons allemaal, om je fatsoenlijk te gedragen. Als je hormonen, je woede, je frustratie, je whatever te hoog zitten, trek dan lekker je schoenen aan en ga een stuk (hard)lopen! Ga sneeuwruimen, ga plastic afval rapen. Doe iets nuttigs!

Les van de psycholoog

Één van de belangrijkste dingen die ik in mijn diverse periodes van therapie heb geleerd, is dat je natuurlijk prima kunt afgeven op alles en iedereen, over alles wat er mis is gegaan, en nog steeds misgaat, maar dat het écht aan jouzelf is wat je daarmee doet.

En als je mij niet gelooft, lees dan even...

... deze blog van Lieke, hoofdagent bij Politie Nederland.