Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Wies Verbeek

Gezond eten is leuk, maar je kunt ook overdrijven

Wies (52) vindt dat we niet zo ingewikkeld moeten doen over gezond eten.Als liefhebber van het onderwerp healthy aging ben ik natuurlijk ook geïnteresseerd in gezonde voeding. Het is nu eenmaal een feit dat iemand die gezond en gevarieerd eet een grotere kans heeft om lang fit te blijven dan iema...

Wies Verbeek

Wies (52) vindt dat we niet zo ingewikkeld moeten doen over gezond eten.

Als liefhebber van het onderwerp healthy aging ben ik natuurlijk ook geïnteresseerd in gezonde voeding. Het is nu eenmaal een feit dat iemand die gezond en gevarieerd eet een grotere kans heeft om lang fit te blijven dan iemand bij wie het dieet enkel bestaat uit chips, chocola en chipolataworstjes.

Dat is zo’n klaar als een (suiker)klontje. Ik vind dat je verder niet moeilijk moet doen met eten (als je tenminste geen ziekte of allergie hebt). Sommige mensen kunnen zo doorslaan in wat goed en slecht is. Roepen dat suiker vergif is bijvoorbeeld, of dat melk, e-nummers of zoetstoffen megaslecht zijn. Zo slecht dat ze zich afvragen waarom het überhaupt nog verkocht wordt. Ik vind het nogal overdreven. 

Lees ook: Wies heeft een totaal verkeerd zelfbeeld 

Aan de andere kant heb je ook healthfreaks die ervan overtuigd zijn dat een groente of product wonderen kan verrichten. De ene keer wordt broccoli aanbeden, dan weer goijibessen en dan weer boerenkool of kokosolie. Onzin, want het gaat niet om die ene groente, maar om het gehele voedingspatroon.

Nu kan ik hiermee wel lekker wijs lopen doen, maar ooit was ik zelf van de raarste voedingswijsheden overtuigd. Ik was echt een orthorect. Ooit van orthorexia gehoord? Dat hebben mensen die enorm doorslaan in gezonde voeding. Ik at geen suiker, dus ook geen fruit, geen gist en alleen maar dingen die 100% natuurlijk waren, zoals groente, granen, vis, linzen etc.

Uit eten gaan kon niet en als ik bij anderen at, nam ik mijn eigen maaltijd in een Tupperware-bakje mee. Het kostte me totaal geen moeite, omdat ik er heilig van overtuigd was dat het goed voor me was. Het kwam ook doordat ik geveld was door een raar virus en maar niet beter wilde worden. Ik hoopte dat het dieet mij zou helpen.

Anderhalf jaar later en 7 kilo lichter begon ik mij beter te voelen, of dat gezonde eten daarbij geholpen heeft weet ik niet, maar in ieder geval ging ik weer andere dingen eten.

Nu, 17 jaar later, eet ik heel normaal. Eigenlijk alles wat los en vastzit.  Ook patat en Magnums en vooral veel chips en macadamianoten.

Ik heb het geluk dat ik over het algemeen gezonde dingen lekkerder vind. Veel groente, zelden vlees, elke dag een bak biogarde met fruit, en niet al te veel koolhydraten. Daar voel ik me het beste bij. Voor de een is het moeilijker om gezond te eten dan de ander, maar volgens mij weten de meeste mensen wel dat een appel beter is dan een lolly of een frikandel. We moeten er gewoon niet te hysterisch over doen. Amen.