Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Fashion blogger Anita: 5 manieren om die überhippe Boho dress te dragen als je 50+ bent

Soms heb je zo’n trend waarvan je denkt kan ‘ie wel of kan ‘ie niet als je wat ouder bent. Ik vind de Boho dress (oftewel de flodderjurk) duidelijk een twijfel geval voor als je wat ouder bent. Bij jonge mensen staat ‘ie fantastisch, maar die hebben waarschijnlijk nooit naar de TV serie ‘het klei...

Anita Willemars

Soms heb je zo’n trend waarvan je denkt kan ‘ie wel of kan ‘ie niet als je wat ouder bent. Ik vind de Boho dress (oftewel de flodderjurk) duidelijk een twijfel geval voor als je wat ouder bent. Bij jonge mensen staat ‘ie fantastisch, maar die hebben waarschijnlijk nooit naar de TV serie ‘het kleine huis op de prairie gekeken’...

Waar komt de Boho-trend vandaan?

De boho dress, is een afkorting van de Bohemien dress. De ‘Bohemien’ stijl kreeg voor het eerst bekendheid eind negentiende eeuw toen veel bekende kunstenaars zoals Modigliani en Toulouse Lautrec het vrije leven prefereerde boven een burgerlijk bestaan. 

Denk bijvoorbeeld aan La Bohême van Puccini. Bohiem verwijst naar de zigeuners in Frankrijk die een zwervend en dus vrij leven leidden.

Sixties en Seventies

Bohemien staat dus voor vrijheid en in de mode zie je de Boho-trend regelmatig terugkomen, met als hoogtepunt in de jaren zestig en zeventig, toen ‘op zoek naar jezelf’ en ‘vrij zijn’ een belangrijke bezigheid was.

Filmsterren uit die tijd droegen kleren die bij die vrijheid paste. De jurken en tunieken zijn dan ook perfect voor een weekendje Marrakech, Ibiza of India. Persoonlijk moet ik bij deze kledingstijl altijd aan de TV serie ‘het kleine huis op de prairie denken’. Weinig bohemien, meer western. In de serie vierden kleren met ruchen en wijde rokken hoogtij.

Het grote verschil is dat de kleren in de serie gemaakt waren van dikke en stugge stoffen. De trend nu is juist de dunne en soepele stoffen.

De kenmerken van een Boho dress

De wijde bloemenjurk oftewel de Boho dress is een jurk, gemaakt van dun en soepel materiaal, met een print en heeft vaak plooien en ruchen voor een zo wijd mogelijk effect. Dit seizoen heeft de Boho dress een ongelijke roklengte en heeft ie zowel ruchen als plooien als strikken.

Voor wie is de Boho dress?

Als je een dun en recht lijf hebt, dan staat de Boho dress prachtig, door de hoeveelheid stof lijk je wat ronder en vrouwelijker. Zo’n jurk, zeker van zijde of chiffon, is dan heel chic.

Heb je van nature al goede rondingen of heb je een maatje meer, dan wordt het oppassen geblazen. Ik lijk bijvoorbeeld direct op een boerendochter met z’n jurk (vind ik).

Zo draag je 'm deze winter

Wil je, net zoals ik, toch meedoen met de trend let dan hierop:

  1. Kies een Boho stijl die je bij je past, bijvoorbeeld een korte versie zodat je de benen kunt laten zien.
  2. Hou het rustig met accessoires
  3. Laat iets van je lichaam zien, dus zorg of voor een diep decolleté, of voor blote armen, of voor een split. Anders lijk je net een tent.
  4. Zorg dat de stof dun is, de jurk zwiert dan mooi om je heen wat een chic effect geeft.
  5. Platte schoen zijn het mooiste erbij, met een hak wordt de look iets klassieker.

Op de foto draag ik een jurk die wel wijd is, maar aan de bovenzijde glad is. hij loopt pas naar beneden wijd uit en een lange split middenvoor zorgt voor een speels effect. Deze is van Notes du Nord.

De Boho dress heb je in alle prijsklassen, dit zijn mijn 5 favorieten:

1. Korte jurk met dierenprint en volants

Zara € 39,95

2. Maxi jurk van zijde met bloemen en wijde mouwen

BA&SH € 480,-

3. Bloemjurk met ruchen

&Other Stories € 99,-

4. Zijden jurk met bloemen en een striksluiting bij de hals

Prada € 2.100,-

5. Asymetrische maxi jurk met fantasie print

Maje bij De Bijenkorf € 295,-

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in