Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een parfum uitzoeken met je ogen dicht bij Otentic

Nieuw in Amsterdam, de Otentic 'geurwinkel'. In deze lieflijke hoekwinkel in de Negen Straatjes in Amsterdam gaat het niet om parfummerken, maar om de authentieke geur zelf. Niet minder dan 73 verschillende nog wel. Het is een andere benadering die eigenlijk heel logisch is, een parfum uitzoeken op die op dat moment bij je past. Bij het seizoen en bij je gemoedstoestand, zeg maar.

Traditioneel worden parfums geproduceerd door grote merken en vooral in de markt gezet op de beleving erom heen. Een beetje celebrity krijg je er gratis bij. Hier niet, de celebrity ben je zelf. Ik ging testen.

Otentic

Otentic’s Jean-Denis Saisse to the rescue

Als je binnenkomt is het best verwarrend, al die verschillende flesjes! Waar te beginnen? Dus hoe fijn was het dat de legendarisch meester parfumeur, de neus, uit Grasse mr. Jean-Denis Saisse zelf aanwezig was en mij aan de hand nam door zijn wereld van geuren. Hij heeft ze alle 73 zelf gecreëerd.  Onderverdeeld in 8 verschillende families of ‘moods’, gemoedstoestanden.

Na jaren voor grote brands geuren ontwikkeld te hebben heeft mr. Saisse zich nu helemaal gericht op dit nieuwe concept. De klant zelf laten ruiken totdat er een parfum match ontstaat.

Hij vertelde me dat dit zijn meesterwerk is, een lange weg van ambitie, wijsheid, ervaring en vooral liefde voor het (geur) vak. Hij is hier 3 jaar mee bezig geweest.

Scent is one of the most powerful, but often underused, ways to  express oneself.It stirs memories and emotions, influences the judgement of others – it can even make people fall in love.Jean-Denis Saisse | Parfumier
Otentic

Otentic’s acht geuren families

Nu ik de uitleg krijg is het eigenlijk heel simpel. Acht geur families met binnen deze  8 'moods' in verschillen varianten van licht tot zwaar:

  • Fyori – Bloemig en romantisch
  • Lemonia – Fris, beetje citrus achtig
  • Elegantia – Verfijnd, poederachtig
  • Sedux - Zoet en fruitig
  • Sensuali – Oosters, amber en vanille
  • Arborath – Houtachtig, aromatisch
  • Grasslands – Aards en pittig
  • Aguamondo – Oceaan fris en zuurstofrijk

Met een soort geur scorecard kan het rondje geuren snuiven beginnen. Je kunt dit zelf doen of samen met een van de ervaren adviseurs in de winkel. Elke geur heeft een soort glazen bol waarin de geur als het ware gevangen zit. Degene die je bevalt, kruis je aan. Zo ga je ze allemaal langs. Mijn voorkeuren lagen vooral in de Fyori, Elegantia en Grasslands families.

Als je klaar bent, kunt je max. 4 geuren op je huid proberen. Op binnenkant pols en onderarm. Voor mij was het daarna meteen duidelijk: no. 2 Fyori.

Otentic Fyori

Als je twijfelt, ga even een rondje over de grachten wandelen terwijl je af en toe aan je onderarmen ruikt. Amsterdammers zijn wel wat gewend.

Naast deze 8 x 8 families zijn er ook nog 8 pure parfums met namen als: Lavender, Neroli, Santal, Patchouli, Roses, Amber, White Musc enLily of the valley. Dat zijn er dus 72 in totaal. En nummer 73 dan? Dat is die ene unieke geur, Anno 1785.  Dit is de bron, de moeder van alle Otentic geuren.

De parfums zijn unisex. Dragen wat je lekker vindt, dus. Ik hou van deze nieuwe benadering. Geuren met een soul die passen bij je huidige gemoedstoestand en seizoen. Een soort vloeibare emotie in een - mooi, strak - flesje.Fijn, geurig weekend! Karin Barnhoorn