Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Dit is waarom mijn man mij Merel noemt (van die van Oogappels…)

Claudia Straatmans

Geniet je ook zo van Oogappels? Hoofdredacteur Claudia kan er niet genoeg van krijgen, al wil ze soms wel even achter de bank duiken vanwege het, euh... feestje van herkenning. Hier zet ze nog even op een rij waarom ze zo van Merel houdt.

O, wat een ontroerend einde, de twee gescheiden ex-geliefdes die toch nog even troost bij elkaar zoeken. De laatste aflevering uit mijn favoriete serie 'Oogappels' was er weer een om in te lijsten. Gelukkig komt er een kerstaflevering op 22 december, zodat ik niet al te lang hoef te wachten op Erik, Chris, Lieke, Mees, Pip, Fabie, Carola, Marcel en al die andere geweldige personages. Maar ik heb er een die er met kop en schouders bovenuit steekt: MEREL!

Wat een spiegel houdt ze mij en mijn vriendinnen voor. In ons allemaal zit een stukje Merel. Na afloop appen we elkaar dan ook haar one-liners die zo uit ónze mond hadden kunnen komen.  '10K? Dat vind ik geen overbieden. Dat vind ik een fooi'. En: 'Nee, ik ga geen bordjes halen'.

Sterker, we herkennen niet alleen onszelf – ambitieuze 50+ vrouwen met een hang naar de wijnfles – in Merel, mijn man noemt mij zelfs al Merel. En wel in deze vijf situaties:

Als het Merel's kookbeurt is, gaat ze afhalen

Merel heeft een drukke baan, en die wil ze ook nog eens perfectionistisch goed doen. Huishoudelijke zaken schieten er dan ook bij in. Maar er moet 's avonds wel met het gezin gegeten worden. In serie 2 (twee seizoen geleden) zie je waar dat toe leidt. Per toerbeurt wordt er door de familie gekookt – inclusief door de kinderen. Ook mijn dochter weet een zeer verdienstelijke 'Pasta a la Gigi Hadid' te maken. En ik? Moe van het werk haal ik liever snel en makkelijk af – net als Merel.

En overschrijdt ze het budget

Door dat afhalen (uiteraard bij de traiteur, niet bij de snackbar: 'Dat is niet gezond') geeft ze meer uit dan van tevoren met toenmalige echtgenoot Erik afgesproken. Onder het mom: 'Ach, ik werk hard genoeg, dan kost het maar een keer wat meer'.

Check.

Woedend als iemand in haar meertje zwemt

Merel zwemt graag buiten. Naakt. Momentje voor haarzelf – zodat ze daarna de drukke dag weer aan kan. Verderop bij haar in de buurt ligt een openbaar meertje. Giftig werd ze toen er opeens iemand anders in zwom.  'Hé, dit is mijn meer', schreeuwde ze de indringer toe.

Ook ik denk soms dat de publieke ruimte de mijne is. O wat vond ik het irritant dat toen ik eind oktober bij Castricum in zee zwom, anderen daar opeens ook een frisse duik namen – en zich naakt naast me stonden om te kleden. Na ja, vond vooral het laatste ongemakkelijk.

Koelkast open, grijpend naar de wijnfles

Pfoeh, wat een realitycheck. Zo kwam ik ook jaren uit kantoor, als een Pavlov met de jas nog aan linearecta naar de ijskast, wijnfles uit de deur pakkend. (In Oogappels wordt goed in details gedacht: bij O.S.M. staat er inderdaad altijd een witte wijnfles open in de ijskast-deur). Nu met vaker thuiswerken zit daar meer de rem op, lieve mensen. En doordat – geef ik eerlijk toe - ik nu wel een hele letterlijke spiegel voor kreeg gehouden.

Roepen dat jij altijd álles moet doen.

Eerste aflevering van Serie drie (vorig seizoen) gezien? Dochter Lieke verhuist naar een studentenhuis, Merel weet eigenlijk niet goed raad met de situatie, claimt dat zij heus wel de koffie heeft gekocht 'die jullie vervolgens koud hebben laten worden'. Omdat ze niet de handen uit de mouwen steekt, loopt ze vooral in de weg. Ze wordt weggestuurd om broodjes te gaan halen. Haar weerwoord: 'Ik moet hier ook altijd alles doen'.

Daarna nog een keer met droge ogen tegen ex-echtgenoot Erik die informeert naar haar dag: 'Ik heb Lieke geholpen met verhuizen'.

Kijk die aflevering en besef dat iedereen altijd zijn eigen versie van de waarheid heeft.

Op 22 december dus een speciale Oogappels. Kan geen genoeg krijgen van MEREL. Actrice Malou Gorter, bedankt. Wat zet je mij & mijn 9 vriendinnen in één persoon compleet en treffend neer.