Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

'Dit is voor het eerst dat ik ben afgevallen op vakantie!'

Sinds Nouveau-columnist Sylvia de diagnose lipoedeem heeft gekregen, doet ze er alles aan om de schade te beperken. Bij haar aanpak hoort een strikt dieet, maar hoe combineer je dat in vredesnaam met een vakantie in den verre vreemde?Laat één ding maar duidelijk zijn: lipoedeem is chronisch en on...

Sylvia Schaffrath

Sinds Nouveau-columnist Sylvia de diagnose lipoedeem heeft gekregen, doet ze er alles aan om de schade te beperken. Bij haar aanpak hoort een strikt dieet, maar hoe combineer je dat in vredesnaam met een vakantie in den verre vreemde?

Laat één ding maar duidelijk zijn: lipoedeem is chronisch en ongeneeslijk, en ja, that sucks. Want wat ik ook doe, mijn benen zullen nooit ‘enkel wat putjes’ hebben. Gelukkig ben ik ondertussen al bijna 50 en hoeven minirokjes van mij sowieso niet meer, maar eerlijk is eerlijk: ik kan soms best jaloers naar vrouwen kijken die wel in het bezit zijn van een paar mooie stelten.

Tegelijkertijd leer ik dat ik een groot deel van de ernst van de lipoedeem zelf bepaal. Niet alles is buiten mijn controle en invloedssfeer en dát is dan weer heel erg fijn. Een ‘healthy lifestyle’ is namelijk iets waar ik zelf bij ben.

Altijd extra kilo’s aan mijn lijf na een vakantie

Ik ben één van die vrouwen die standaard minimaal drie kilo zwaarder terugkomt van vakantie. Eerder raakte ik daar bere-gefrustreerd én verdrietig van. Nu, met de diagnose lipoedeem, weet ik dat het in mijn geval niet zo gek is. Maar dat maakt het nog geen feestje.