Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

De wandelende hoofdredacteur tipt: het bloesempark in Amstelveen, juist nu!

Claudia Straatmans, de wandelende hoofdredacteur van Nouveau, tipt een wandeling die nu op zijn mooist is - pluk de dag, dus! In een paar dagen is de natuur geëxplodeerd. Magnoliabloemen kleuren roze, in bloesemparken is het één grote symfonie van honderd tinten wit. Nu heb je in Nederland van ou...

Claudia Straatmans

Claudia Straatmans, de wandelende hoofdredacteur van Nouveau, tipt een wandeling die nu op zijn mooist is - pluk de dag, dus! 

In een paar dagen is de natuur geëxplodeerd. Magnoliabloemen kleuren roze, in bloesemparken is het één grote symfonie van honderd tinten wit. Nu heb je in Nederland van oudsher veel bloeiende bomen, maar het bloesempark in Amstelveen is een van de meest bekende plekken om ervan te genieten. Komt ook door de Japanse gemeenschap die hier hun Hanami Matsuri vieren, oftewel: het Kersenbloesemfeest. Cherry Blossom Amsterdam is bijkans wereldberoemd geworden.

Het zijn dan ook niet alleen Japanners die hier op afkomen, ook veel Nederlanders en toeristen laten zich er graag fotograferen. Wat wil je ook, met zo’n feeërieke, schilderachtige achtergrond. Echt een Instagram-hit.

Daardoor wil het, op zijn zachtst gezegd nogal druk zijn, tegenwoordig zijn er zelfs verkeersregelaars mee gemoeid om auto-files in goede banen te leiden.

Mijn advies: kom met de benenwagen. Pak je meteen het Pelgrimspad mee, een lange afstandspad (LAW geheten) dat je langs katholieke pleisterplaatsen voert. De naam van dit pad verwijst naar ‘n oude route naar Santiago de Compostela, dit is meer een associatie dan een daadwerkelijk vastgelegde Camino-weg. Geeft niet, het idee alleen al dat ik langs een paar (kleinere) bedevaartsoorden loop, vind ik al bijna religieus. Voor mij is het bloesempark ook zo’n oord, maar dan meer in de spirituele zin.

Aan de wandel!

Start in het Amsterdamse Bos met etappe 2 van het Pelgrimspad.

Parkeer bij de Bosbaan (eerste drie uur gratis), loop naar het informatiecentrum, meteen daarachter zie je het internationale rood-witte wandelschild. Je zit op de goede weg. In dit bos (in de jaren ‘30 aangelegd als werkverschaffing) is soms zelfs wat hoogteverschil waarneembaar (goed voor de bilspieren). Ben je allergisch voor geluid (misofonie) beeld je dan in dat de A9 waar je onderdoor loopt een ruisende zee is.

Vrij snel ná de tunnel onder de autoweg zie je een bordje linksaf naar het bloesempark (vanuit daar nog 0.8 km). Wat een lust voor het oog!

(disclaimer: op niet-drukke ochtenden, anders struikel je er over de picknickende mensen die niet altijd hun rotzooi opruimen).

Als je tijd hebt, loop daarna nog even door langs De Poel, een afgegraven veen gebied (that’s why AmstelVEEN). In de verte zie je de Urbanuskerk, bijna afgebrand in 2018, maar inmiddels nagenoeg hersteld. Urbanus, vereerd als beschermheilige van wijnboeren, wordt aangeroepen tegen dronkenschap. Dat treft, wij zijn namelijk wel een beetje dronken van geluk, door de schoonheid van de Japanse Kers, slechts twee weken per jaar.

Zwalkend lopen we terug naar de Bosbaan, naar de auto. Dit was met recht een waar Japanse Shinrin-Yoku (bosbaden) ritueel.

Handig om te weten

Praktisch: Parkeerplaats Amsterdamse Bos. Bij de Bosbaan eerste drie uur gratis, daarna € 5,25 per uur.

Bloeiperiode Bloesempark: nu tot ongeveer eind maart (meestal twee weken)

Aantal kilometers: 10 km in totaal, 5 km heen en 5 km terug (14.000 stappen)

Route: volg de rood-witte loop-markering

Lopen voor lekkers: vlakbij bij de Bosbaan staat een leuk koffietentje (beton met blauw) dat heel toepasselijk ‘Koffietentje Amsterdamse Bos’ heet. Hun zelfgebakken kokosmakrons zijn verrukkelijk en soms word je bediend door ‘Lieke’ (Susan Radder) uit mijn favoriete tv-serie Oogappels.