Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Sylvia Schaffrath

De TV-kantine moet excuses aanbieden en wel hierom!

Het is nu een paar dagen geleden, en ik vind er nog steeds iets van. Tot afgelopen vrijdag had ik eigenlijk niks voor en niks tegen je. Ik kende je als ‘een cabaretier’, gewoon een mens met zijn eigen leven, met voor- en tegenspoed enzo. Toen je met je vrouw in Nouveau stond, kreeg ik sympathie v...

Sylvia Schaffrath

Het is nu een paar dagen geleden, en ik vind er nog steeds iets van. Tot afgelopen vrijdag had ik eigenlijk niks voor en niks tegen je. Ik kende je als ‘een cabaretier’, gewoon een mens met zijn eigen leven, met voor- en tegenspoed enzo. Toen je met je vrouw in Nouveau  stond, kreeg ik sympathie voor je. Het was een mooi interview en ik zag twee oprechte mensen met duidelijke liefde en respect voor elkaar.

Mensen die samen door dalen gegaan zijn en er samen ook weer uitgekomen zijn. Sterker, en met geleerde lessen. Over hoe je wilt leven, over wie je wilt zijn en waar je voor staat.

Interview vs. werkelijkheid

Snap je dat ik daarom nogal teleurgesteld was toen ik vorige week de TV-kantine keek en zag dat jij daar kroonprinses Amalia persifleerde? Niet alleen is Amalia pas 17 jaar oud, ze is ook de toekomstig koningin van Nederland. Daar heeft ze niet om gevraagd, dat is haar lot. Ze is de eerstgeborene van Alexander en Máxima en dan is je toekomst wel zo ongeveer bezegeld.

Ze ligt áltijd onder een vergrootglas. Van de schoenen die ze draagt tot en met haar zonnebril, mensen vinden er iets van. Hoezeer haar ouders ook proberen haar te beschermen en een ‘zo normaal mogelijke jeugd’ te geven, ze kunnen niet voorkomen dat hun dochter in de (online) media staat, en daar wordt besproken. Dat iedereen straffeloos van alles over haar kan zeggen. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld haar nichtje Eloise, is Amalia niet in de positie zich te verweren.

Mikpunt van spot

Amalia ís geen gewone Nederlandse puber. Wat ze wel vaak is, is het doelwit van rotopmerkingen en spot. Dat ze ‘plussize’ zou zijn. Dik. Lelijk. Verwaand. Dat ze haar schooldiploma cadeau krijgt. Et cetera.  Draai de rollen eens om

Zeg ‘ns heel eerlijk: Hoe zou jij het vinden als iemand dat bij jouw zoon Noah deed? Ik durf zomaar te zeggen dat je daar niet blij mee zou zijn. Dat het je verdriet zou doen omdat je kind wordt aangevallen en afgefikt. Voor een paar miljoen kijkers die er vervolgens nog even dunnetjes overheen gaan. Die fijne anonieme toetsenbordterroristen die Noah uitmaken voor domme sukkel, voor dikke niksnut. Die twitteren ‘minder minder minder’. En even voor de goede orde: ik krijg dit amper getikt. Zó erg vind ik die uitspraken. Maar ik wil je de parallel héél duidelijk maken.

Want dat breekt toch je hart? En dat snap ik. In tegenstelling tot jouw besluit om deze ‘rol/job’ te accepteren.

Heb je het thuis besproken?

Jij hebt ja gezegd tegen deze rol, deze opdracht. Heb je dat met je vrouw overlegd? En zei zij toen ‘Jôh, goed idee! Moet je doen! Hartstikke leuk om een meisje van 17 zo te kakken te zetten, lachen!’ Op de één of andere manier kan ik me dat niet zo goed voorstellen. Ik wíl het me ook niet voorstellen.

Bij de TV-kantine moeten ze zich ook maar eens goed achter de oren krabben

Heus, ik ben fan van de TV-kantine. Elise Schaap is briljant in haar vertolking van Nikkie Plessen en koningin Máxima.

Chantal Janzen als Samantha de Jong, aka ‘Barbie’, is geniaal.

#TeamAmalia

Maar een minderjarig meisje? En dan door jou? Een ‘ouwe grijze uitbuikende man van 48’? Het is zó niet oké...

Ik verheugde me op het programma maar dit is echt een brug te ver. Ik snap ook de mensen van de TV-kantine niet. Maar jíj hebt het willens en wetens uitgevoerd. Ze zit nog op school!

Natuurlijk, er is een kans dat Amalia hier hardop om heeft gelachen. Maar helemaal niks in mij gelooft dat. Zeggen dat je iets grappig vindt voor de buitenwereld, je stoer houden en meelachen, is niet per se niet hoe iets werkelijk wordt gevoeld.

Ik kan alleen maar hopen dat jij én de makers van de TV-kantine op dit besluit terugkomen, en eigenlijk vind ik ook dat jullie Amalia excuses verschuldigd zijn want dit was lomp, gevoelloos en stijlloos. Dit was geen persiflage, dit was geen knipoog. Dit was bullying.