Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

‘De Bretonse streep mag deze zomer niet in je kast ontbreken!’

Nog op zoek naar een zomerse klassieker? Nouveau's modecoördinator Anita tipt de Bretonse streep, voor instant casual chic!De meest populaire streep allertijden is de Bretonse streep. Dit bekende wit/blauwe streepshirt geeft elke look direct een vleugje moderne Franse allure.GeschiedenisIn de tij...

Anita Willemars

Nog op zoek naar een zomerse klassieker? Nouveau's modecoördinator Anita tipt de Bretonse streep, voor instant casual chic!

De meest populaire streep allertijden is de Bretonse streep. Dit bekende wit/blauwe streepshirt geeft elke look direct een vleugje moderne Franse allure.

Geschiedenis

De marineofficieren droegen al sinds de 18de eeuw blauwe uniformen. Omdat blauw garen prijzig was, werd het voor de matrozen gecombineerd met wit garen wat vele malen goedkoper was. Ander voordeel was de een matroos makkelijker te herkennen was in een streepshirt als ‘ie overboord sloeg.

De hoeveelheid strepen

Het klassieke Bretonse streepshirt telt 21 witte strepen en 20 of 22 blauwe strepen. Elke witte streep was 2 centimeter, elke blauwe streep 1 centimeter. De driekwartsmouwen hebben 15 witte strepen en 14 of 16 blauwe strepen. De strepen op het hemd verwijzen naar het aantal overwinningen van de Fransen tijdens de oorlogen.

Chanel

Na de eerste Wereldoorlog was Gabrielle Chanel de eerste modeontwerpster die van de werkmanstrui een ‘mode’ trui maakte. Tot de dag van vandaag gebruikt Chanel de klassieke streep in de collecties. Volgens de verhalen maakte ze een tripje naar de Franse Riviera en werd ze direct verliefd op de look van de matrozen.

Celebrities

Vanaf de jaren ’50 werd de streeptrui populair bij kunstenaars en filmsterren, zoals Pablo Picasso, Andy Warhol, James Dean...

...en natuurlijk Brigitte Bardot...

...toch wel de ultieme vertegenwoordiger van deze look.

In de jaren ’80 brengt mode ontwerper Jean Paul Gaultier ook een ode aan stoere en sexy matrozen met natuurlijk de kenmerkende streeptrui, ditmaal in strakke versie zodat de spieren van de manlijke modellen goed uitkomen.

Al ruim 100 jaar een klassieker

Sindsdien is de streeptrui met recht een klassieker te noemen. Al meer dan 100 jaar verschijnt ‘ie in het modebeeld. En eerlijk is eerlijk, elke outfit krijgt een vrolijke Franse twist met zo’n Bretonse streeptrui en zelfs royals hebben 'm helemaal omarmd.

De Bretonse streep in 2022

Dit seizoen spelen de ontwerpers een beetje met de klassieke streep. Bij Chanel (midden) zie je de streep terug in pakjes, Louis Vuitton (links) gaat voor fijne streepjes en klassiek en bij Balmain (rechts) is de streep te zien in een blousejurk draperie.

Zo style je ‘m als 45-plusser

Comfortabel: een streepshirt met een blauwe jeans en sneakers, is altijd goed! Deze zomer is streeptrui oversized en is de jeans recht en aansluitend.

Zakelijk: een zakelijk donkerblauw pak geef je met een streeptrui eronder direct een speelser effect.

Feestelijk: combineer de klassieke streeptrui met pailletten en sieraden (zoals bij Chanel).

Het streepshirt dat ik draag is van Uniqlo

De oversized sweater komt van &Otherstories

Dit zijn de leukste streeptruien van dit moment:

1 Streepsweater met kraag &Otherstories € 69

2 Streepshirt met 2 verschillende dikte strepen Amor Lux € 90

3 Wijd T-shirt met lange mouwen Zara € 17,95

4 Streepsweater met kraag Arket € 79

5 Bretonse streep trui met lange mouwen Max Mara € 198

6 Streepshirt met lange mouwen Tommy Hilfiger € 49,95

7 Diverse gekleurde strepen met metallic glans See by Chloe € 312

8 T-shirt met mix van strepen J.W.Anderson voor Uniqlo € 24,90

9 Streepsweater in kasjmier-blend COS € 225

10 Grof gebreide top in linnenblend met opengewerkt dessin Benetton via De Bijenkorf € 59,95

Foto's (c) Getty Images, Chanel