Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Claudia’s Blog: Waarom ik pleit voor hormoontherapie

Hoofdredacteur Claudia wordt over 1 maand & 15 dagen 50 jaar, en vindt dit haar beste jaren ooit. “Hier bij Nouveau gaat het de hele dag over hormonen. Vooral op de dagen dat Wies, Chef Lifestyle, werkt. Wies is namelijk op hormoonmissie. Ze moet en zal aan het spul, maar haar huisarts weigert he...

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia wordt over 1 maand & 15 dagen 50 jaar, en vindt dit haar beste jaren ooit. “Hier bij Nouveau gaat het de hele dag over hormonen. Vooral op de dagen dat Wies, Chef Lifestyle, werkt. Wies is namelijk op hormoonmissie. Ze moet en zal aan het spul, maar haar huisarts weigert het voor te schrijven. Stikjaloers was ze, toen ik laatst met drie strips Femoston binnenwandelde. Wat, hoe, waarom? Ik doe het hier uit de doeken”.

  1. NACHTZWETEN. Nachtenlang zweten, zweten, zweten. Dekbed af, dekbed op. Ik had er bijna een gespierde honkbalarm door ontwikkeld, zo vaak gooide ik de deken woest van me af. DAT.WILDE.IK.NIET.MEER.
  2. OPVLIEGERS. Als zelfs je kind van tien in haar verhaaltjes laat vallen dat de knuffelbeer een opvlieger heeft, weet je dat je dit woord te vaak gebruikt.
  3. NATUURLIJK PROCES. Maar ik wil geen hormonen om bovenstaande verschijnselen aan te pakken, ben je gek zeg. Chemische troep, daar sta ik boven. En dan kun je er volgens de bijsluiter nog dik van worden, ook. Dus modderde ik door. Maar ja, dat zweten, zweten (zie punt 1).
  4. JOSÉ ROZENBROEK. Heeft een boek over de overgang geschreven, dus zij weet waar ze over praat. Toen ik na een slok koffie een knalrode kop kreeg (zelfs de geur van cafeïne doet de roodheid in mij ontvlammen), informeerde José waarom ik niet aan de hormoontherapie was. Mijn ijdele repliek: “Omdat ik bang ben dat ik er dik van word.” José verslikte zich bijna in haar groene thee: “Juist van gebrek aan oestrogeen word je dik.”

    Kijk. Dat wilde ik horen. (En voortaan drink ik ook groene thee hoor, José, veel beter inderdaad).
  5. HUISARTS WERKTE MEE. Op naar de dokter. Waar ik verder nooit kom. Dus als ik er ben, is het echt serieus. Arts luisterde, vond gebrek aan slaap in deze fase van mijn leven urgenter dan de licht verhoogde kans op borstkanker (speelde ook mee dat mijn laatste mammografie goed was – zie blog 3). Ik kreeg het gewoon mee: Femoston 2,5/5 mg. Fijn: de lagere dosering.
  6. ROEDEL HONGERIGE WOLVEN. Binnenhuppelend met mijn nieuw verworven buit, storten mijn collega’s zich op me. Het leek wel een babyshower, hoe iedereen koetjie-koetsjie gebogen boven de wieg… pardon doosjes pillen hing. Hormonen verzustert. De een na de andere bekentenis kwam. Collega E. bleek kilo’s Femohop (gewoon te koop bij de drogist) ingeslagen te hebben, collega A., lijdt al meer dan vijf jaar aan nachtzweten enzovoorts, enzovoorts. Sisterhood in een kantoorkolos in Hoofddorp, dat was het die middag.
  7. HET WERKT! Ik heb weer krullen, slaap de hele nacht door en barst van de energie.

               Lees ook: 5x waarom Nouveaus redactieuitje naar Keulen top was

Ik baal er wel van dat ik weer ongesteld ben geworden. Dat was ik al even een tijdje niet, en dat vond ik eigenlijk wel de upside van de overgang. Maar goed, dat mijn vapeurs weg zijn, vind ik de grootste winst ever. Op naar een sweatless 50. No sweat, zou mijn tienjarige dochter zeggen.