Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Citytips: 5 X lovely Lissabon

Karin Barnhoorn (1963) is founder van ChapterFifty.com, een personal lifestyle blog gericht op vrouwen boven de vijftig. Na de overname van haar internationale luxe platform Designer-Vintage heeft ze geprobeerd het rustiger aan te doen, maar als online ondernemer in hart en nieren viel dat niet mee. Al snel zag haar nieuwe blog Chapter Fifty het online licht.

Ze deelt haar inspiratie vanuit de drukke binnenstad van Amsterdam of vanaf het platteland - mét moestuin - in het zuiden van Portugal. Kunst, Health, Luxury, Reizen en Duurzaamheid zijn haar inspiratie pijlers. Het liefst allemaal tegelijk. Karin in één zin? Quality over quantity.

LISSABON

Ik heb de liefde verklaard aan Lissabon. Al een tijdje. Hoe fijn het ook is om tussen de olijfbomen op het platteland van de Algarve te wonen, na twee weken gaat het cosmopolitisch kriebelen en móet ik even de drukte in. Twee uur rijden over een nagenoeg lege snelweg door de Alentejo en ik ben midden in de stad op zeven heuvels.

Mijn favoriete wijk is Príncipe Real, grenzend aan het bekendere Bairro Alto. In deze buurt is het relatief rustig en trendy, de wijk is ook geliefd onder de Portugezen. Met veel kleine, unieke winkels, antiekwinkels en restaurants. Misschien een beetje te vergelijken met de Jordaan of de 9 straatjes in Amsterdam

.

SLAPEN in de buurt

tip 1

Nét open is het nieuwe luxe Memmo Hotel Principe Real, het nieuwe zusje van het gelijknamige boutique hotel in de oude wijk Alfama. Letterlijk een verborgen parel, want pas nadat je door een - beetje vervallen - steegje bent gelopen, kom je bij de entree van dit luxe hotel. Met een meer dan adembenemend panoramisch uitzicht over de stad. En ja, ook vanuit je kamer.

design hotel | 45 kamers | vanaf 200 € per nacht incl. (uitgebreid luxe!) ontbijt

ETEN in de buurt

tip 2

Voor lunch is de Mercearia do Sécolo een must. Een kleine deli (14 stoelen) waar eigenaresse Fernanda Valente Suares dagelijks de heerlijkste Portugeze gerechtjes serveert. Vijf minuten lopen vanaf het hotel, naar beneden bij de Jardim do Principe Real.

Vanaf € 12,50 voor een driegangenlunch en check vooral of de huisgemaakte chocoladetaart op de toonbank staat. De zonder meer dan waard!

tip 3

Voor het diner hoef je ook niet ver van huis, schuin aan de overkant van de lange Avenida dom Pedro V (de Royale Prins, vandaar de naam van de wijk) herken je A Cevicheria aan de rij buiten op de stoep. Even melden bij de deur dat je er bent, reserveren is niet mogelijk, maar als je rond 19.30 uur komt heb je grote kans dat je meteen een tafel krijgt - Portugezen komen vaak pas na 20.30 uur. Bestel anders bij het raam een drankje en wacht gezellig tussen de rest totdat je tafel klaar is.

SHOPPEN in de buurt

tip 4

Als je het steegje uit komt en vanuit het hotel naar rechts loopt, kom je langs allerlei leuke winkels. Een van de eerste is een kruip-door-sluip-door antiekwinkel met honderden antieke Portugese tegels (azulejos). Hier komen ook de oude tegels in de toiletten van het hotel vandaan, check het plafond. Het is eigenlijk een museum, wat je hier aan azulejos aantreft.

Ook zijn er verschillende conceptstores, bijvoorbeeld Embaixada. Gehuisvest in een schitterend 17e-eeuws hoekpand, waarin elke kamer los wordt verhuurd aan een kleine ondernemer. Flinke jongen die hier zonder kadootje (to give or to hold) naar buiten komt...

ZIEN in de buurt

tip 5

1. Nationaal Museum & Botanische Tuinen op Rua da Escola Politecnica 56-58.

2. Miradouro de São Pedro, het plein met het mooiste uitzicht van Lissabon.

3. Jardim Príncipe Real, tussen al het lopen door de uitgelezen plek voor een kopje koffie.