Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Anita test: multifocale lenzen, ja of nee?

Of ik multifocale lenzen wilde testen voor Pearle Opticiens? Deze vraag kwam net op het moment dat ik tijdens het autorijden m’n bril had laten vallen. Ik kan je zeggen: er is een nieuwe wereld voor mij opengegaan.Waarom lenzen?In de loop der jaren ben ik steeds slechter ver weg gaan zien, iets w...

Anita Willemars

Of ik multifocale lenzen wilde testen voor Pearle Opticiens?Deze vraag kwam net op het moment dat ik tijdens het autorijden m’n bril had laten vallen. Ik kan je zeggen: er is een nieuwe wereld voor mij opengegaan.

Waarom lenzen?

In de loop der jaren ben ik steeds slechter ver weg gaan zien, iets waar ik op zich prima mee kon leven. Maar op het moment dat een vriendin wel de grote blauwe borden boven de snelweg kon lezen en ik niet, werd het tijd voor een bril tijdens het autorijden.

Nadeel van die bril was dat ik vanaf dat moment de routeplanner niet meer kon lezen, dus zat ik regelmatig te hannesen met bril op (ver weg) en bril af (dichtbij). Een paar weken geleden viel zoals gezegd de bril van mijn schoot tijdens het lezen van de route en dat was echt superonhandig. Ik was dus wel nieuwsgierig naar die multifocale lenzen. Het leek me bovendien heel prettig dat ze niet kunnen beslaan, zoals mijn bril in de vroege ochtend wel doet.

Lenzen dragen

Het opmeten van de lenzen gaat niet veel anders dan bij een bril. Echter, ik had nooit eerder lenzen gedragen, dus het inbrengen van de lenzen vond ik wel eng. Gelukkig was de man bij Pearle ontzettend aardig en geduldig, hij nam alle tijd, zodat ik de lenzen in alle rust kon leren inzetten en uitdoen.

De eerste paar dagen was ik hier best gestrest over, ook over het feit dat je ze na een paar minuten helemaal niet meer voelt. Dat vond ik ineens eng. Na een paar dagen gingen de lenzen echter heel makkelijk in en uit en was ik er helemaal aan gewend. En het klinkt misschien overdreven, maar ik weet niet wat ik meemaak, in de zin dat ik opeens weer álles zie.

Multifocale bril versus multifocale lenzen

Mijn bril zette ik normaal gesproken op als ik hem nodig heb, bij televisiekijken of autorijden en voor de kleine lettertjes die je toch altijd beter even kunt lezen. Dit kun je natuurlijk makkelijk oplossen met een multifocale bril. Maar het grote voordeel van de multifocale lenzen is dat ik nu gewoon alles weer zie, zonder die extra handeling van op- en afzetten. Het voelt natuurlijker en het kijkt makkelijker. 

Voordelen

Bovendien hebben de lenzen niet de nadelen van een bril, zoals in de regen fietsen met spetters in je zicht, beslagen glazen bij het dragen van een mondkapje of bij de overgang van koud naar warm. Om nog maar te zwijgen over het gemak van kunnen sporten zonder rekening te hoeven houden met mijn bril. Plus – heel fijn als je zo nieuwsgierig bent als ik – je kunt dus het ene moment in de verte kijken en meteen daarna door je socials scrollen, zonder gedoe.

Ik ben begonnen met een proefsetje en op dit moment test ik de iWear Oxygen Distance Multifocaal maandlenzen. Die zijn heel zacht, laten meer zuurstof door en bieden meer hydratatie. Dat laatste is prettig als je, zoals ik, boven de vijftig bent en de hele vochthuishouding van je lijf verandert. Deze vind ik erg prettig dragen, ik heb ook aan het einde van de dag geen last van vermoeide ogen, bijvoorbeeld.

Tweaken

Het rare is wel, dat een boek lezen prima gaat, maar lezen op de computer onrustig is voor mijn ogen. Volgens de opticien is het exact afstellen van de multifocale lenzen dan ook het allerlastigste. Bij mijn volgende proefsetje multifocale lenzen laat ik het leesgedeelte iets sterker maken en kijk dan welke ik het prettigst vind. Die tijd moet je jezelf even gunnen, om het helemaal naar je zin te maken. 

Hallo wereld!

Het allergrootste voordeel voor mij is dat ik gewoon weer alles zie. Zonder na te denken of ik iets wil zien of een extra handeling te moeten uitvoeren. Afgelopen week wandelde ik met manlief door de stad en ik was verbaasd over wat allemaal zag, zowel dichtbij als op afstand. De wereld is echt een stukje groter geworden met deze multifocale lenzen en dat is wat mij betreft winst. 

Benieuwd naar multifocale lenzen? Maak vrijblijvend een afspraak bij Pearle.