Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Inge van der Steeg

'Als ik kijk naar de Pink Ribbon Omarmband, denk ik even aan Mignon Tierie'

Borstkanker discrimineert niet, het komt in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden voor. Nouveau's crossmedial producer Inge over deze rotziekte en het belang van Pink Ribbon.Als ik denk aan Pink Ribbon komt bij mij gelijk de naam Mignon Tierie op. Toen ik kwam solliciteren bij Nouv...

Inge van der Steeg

Borstkanker discrimineert niet, het komt in alle lagen van de bevolking en onder alle leeftijden voor. Nouveau's crossmedial producer Inge over deze rotziekte en het belang van Pink Ribbon.

Als ik denk aan Pink Ribbon komt bij mij gelijk de naam Mignon Tierie op. Toen ik kwam solliciteren bij Nouveau was Mignon de hoofdredacteur. Een vrouw met het hart op de goede plaats.

In die tijd maakte het bedrijf elk jaar het Pink Ribbon Magazine en elk jaar was zij heel betrokken hierbij. Niet wetende dat zij zelf ten onder zou gaan aan deze verschrikkelijke ziekte.

'Ze wou niet ziek zijn en wilde geen medelijden'

Ik weet nog dat wij op de redactie zaten en dat zij vertelde dat er uit onderzoek was gekomen dat ze borstkanker had. Een knobbeltje in haar borst was even niet belangrijk geweest de laatste maanden. Haar man was terminaal en die moest ze verzorgen. Het knobbeltje zou ze later wel laten weghalen. Na het overlijden van haar man ging ze toch maar een keer naar de dokter. Foute boel. Een operatie volgde en een dag later zat Mignon weer in haar kantoor. Thuisblijven was geen optie. Ze wou niet ziek zijn en wilde geen medelijden.Na een mooi bericht hebben we dit gevierd op de redactie. Ze was genezen en kon haar lievelingshobby, reizen voor Nouveau, weer oppakken. De mooiste reisverhalen rolde weer uit haar pen en we dachten dat ze het overwonnen had. Mignon was een survivor,  maar helaas kwam de ziekte terug, in een heel ernstige vorm. Ze heeft het niet overleefd, Mignon is in 2008 overleden.

'Nu weet ik dat er vrouwen bij ons in de familie zijn overleden aan borstkanker'

Toen ik jong was, werd er niet over borstkanker gesproken zoals nu. Het woord werd niet uitgesproken er werd gezegd 'Zij heeft 'K'.' En na verloop hoorde je dan dat ze was overleden. Nu weet ik dat er vrouwen bij ons in de familie zijn overleden aan borstkanker. Hier kwam ik achter toen ik eind twintig een knobbeltje voelde in mijn borst. Toen de arts vroeg of er borstkanker voorkwam in de familie wist ik dit niet en ben op onderzoek gegaan.Mijn knobbeltje bleek een goedaardige tumor te zijn die zich had ingenesteld en moest worden verwijderd. Een operatie met als souvenir een groot litteken op mijn borst.Vanaf die tijd word ik elke 2 jaar gecontroleerd en ben blij dat ik dit kan laten doen.Ik zou ook graag willen zeggen tegen alle vrouwen: maak gebruik van de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek om een mammografie te laten maken. Geen pretje, maar het kan je leven redden.

Deze week kwam Quinty Trustfull bij ons op de redactie om aandacht te vragen voor de borstkankermaand waar oktober traditiegetrouw aan is gewijd. Het thema dit jaar is Zelfcompassie. De nieuwe Pink Ribbon Armband heeft twee met elkaar verweven hartjes die symbool staan voor dit thema en voor de steun die we geven aan vrouwen met borstkanker.Als ik kijk naar de armband, denk ik aan even aan Mignon en ben ik blij dat ik haar heb leren kennen en dat ik met haar heb mogen samenwerken. Maar ik mis haar ook. Misschien dat de verweven hartjes me daarom zo raken.

Je kunt de Omarmband van Pink Ribbon hier kopen. De opbrengst gaat naar onderzoek om borstkanker mee te bestrijden,