Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hiermee doe je je ogen een plezier

Je hebt er immers maar twee, dus hoog tijd om ze wat meer aandacht te geven.

Gezonde ogen

Jaarlijks gaan we twee keer op controle bij de tandarts, maar waarom vergeten we eigenlijk het meest gevoelige orgaan in ons lichaam, onze ogen? Volgens optometrist Jiska van Dam van Specsavers is het verstandig om eens in de twee jaar je ogen te laten controleren.

Nouveau samen met Specsavers

Veel mensen weten niet hoe het met de gezondheid van onze ogen is, terwijl ons zicht een van de belangrijkste zintuigen is. We vertellen je wat je kunt doen om je zicht te behouden én te beschermen. 

1. Twijfel je? Negeer geen oogprobleem

“Nadat je de 40 gepasseerd bent, neemt de kans op oogaandoeningen toe. Verstandig om daarom eens in de twee jaar een uitgebreid oogonderzoek te laten doen. Zie je minder goed of heb je andere klachten, zoals pijn en of droge ogen of ben je gevoelig voor licht, laat je ogen dan checken. Ook als er in jouw familie oogaandoeningen voorkomen zoals glaucoom, macula degeneratie of andere ziekten kan een ooggezondheidsonderzoek iets voor jou zijn.”

2. Ga voor een ooggezondheidsonderzoek naar een optometrist

“Bij een standaard oogmeting wordt er naar de sterkte gekeken. De opticien meet met welke sterkte je het best en prettigst kijkt. Wist je dat je ook naar de gezondheid van je ogen kunt laten kijken? Als er oogaandoeningen in de familie voorkomen, dan is dit zeker aan te raden. Maar ook als je 40 jaar of ouder bent. Bij een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers worden uitgebreide metingen gedaan en netvliesfoto's gemaakt om de gezondheid van je ogen te beoordelen door een optometrist. Zo kunnen oogziektes die voor jou zelf nauwelijks merkbaar zijn toch vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.”

Jiska: ‘50% van al het zichtverlies kan worden voorkomen als het tijdig wordt ontdekt en behandeld.’

3. Laat je ogen rusten

“Al dat turen naar een scherm is niet bevorderlijk voor onze ogen. Het kan namelijk voor droge en vermoeide ogen zorgen. Je vergeet te knipperen waardoor het oogoppervlak wat uitdroogt. Het is belangrijk regelmatig pauzes te nemen en bewust te knipperen, naar buiten te gaan en te zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis.”

4. Doe ontspanningsoefeningen

“Heb je vaker last van een trillend ooglid, dan kan dat betekenen dat er wat oogstress is. Wat meer rust nemen en je ogen ontspannen kan dan helpen, sommige mensen vinden het prettig om ontspanningsoefeningen te doen of ooggymnastiek.”

5. Beweeg en eet gezond

"Naast een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kan diabetes oogproblemen veroorzaken. Dat heet diabetische retinopathie. Houd je bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol op peil door gezond en gevarieerd te eten en voldoende te bewegen. Dit kan een gunstige invloed hebben op de gezondheid van de ogen. Een gevarieerd eetpatroon is iets wat geadviseerd wordt voor de algehele gezondheid, dus ook voor de ooggezondheid."

Zuinig op je ogen

Bij iedere winkel van Specsavers kun je naast het opmeten van de sterkte van je ogen, ook terecht voor een ooggezondheidsonderzoek. Door je ogen elke twee jaar te laten controleren, kun je eventuele problemen op tijd signaleren. Maak direct een afspraak voor een ooggezondheidsonderzoek bij Specsavers.

Branded
  • GettyImages