‘Menstruatieverlof’. De eerste keer dat ik het woord hoorde, dacht ik dat het om een grap ging. Of een hoax. Ik luisterde met ietwat grote ogen en ietwat openstaande mond naar het idee dat je officieel verlof moet krijgen wanneer je ongesteld bent.

Toen het nieuws na een paar weken nog steeds rondging, zocht ik mijn heil bij Google en daar leerde ik dat het helemaal geen grap is. In China en Japan kennen ze het fenomeen al sinds 1947, bij Nike hebben ze in 2007 officieel het ‘recht op menstratieverlof’ ingevoerd en in Bristol hebben ze bij het bedrijf Coexist sinds vorig jaar ook een ‘menstruatieverlofregeling’. “Omdat vrouwen in de week na hun menstruatie drie keer zo productief zijn” aldus de vrouwelijke directeur. Én bedankt…

En nu praten ze er in Europa over. Het begon in Italië met vier vrouwen. Dat vind ik op de één of andere manier nog erger. Als het mannen waren geweest, was het ook belachelijk, maar dan hadden we ze kunnen uitlachen, vragen of het verder goed ging en afsluiten met de opmerking dat zoiets debiels alleen uit de hersenpan van een man kan komen. Het belachelijk vinden doe ik nu nog steeds, maar toch vraag ik me nu af hoe het kan dat vrouwen dit verzinnen.

Lees ook: 'Soms is het leven gewoon zo oneerlijk. En vandaag is zo'n dag'

Ik ben zelf een vrouw. Ik word elke maand ongesteld. Vaak gaat dat gepaard met buikpijn, kramp, en de dagen eraan voorafgaand een iets minder goed te pruimen humeur. Vraag maar aan Lief. Die zal dit hartgrondig beamen. Soms is het zelfs zo erg dat hij zijn leven riskeert door ronduit te vragen of ‘that time of the month’ weer in aantocht is. En dat terwijl hij weet dat dit een heel gevaarlijke opmerking is om te maken tegen een vrouw. Of het nu klopt of niet, we willen er niet op aangesproken worden. Waarom niet? Heel simpel: het benadrukt het eeuwenoude idee dat wij veel emotionelere wezens zijn dan mannen, en die week nog een tikje erger dan anders. Waar mannen die hun stem verheffen en met hun vuist op tafel slaan gezien worden als senior en sterk, worden wij beschouwd als hysterische heksen op bezems die last hebben van hun hormonen.

Bovendien komen er nog wat praktische dingetjes bij:
Wat als je met vier of vijf vrouwen op een afdeling zit en er zijn al twee anderen ongesteld? Moet je dan onderling overleggen wie er aan de pil gaat om het uit te stellen?
Moet je het van tevoren doorgeven voor het hele jaar?
Wat doen we met de theorie die al tientallen jaren rondgaat dat vrouwen die veel met elkaar omgaan en geen anti-conceptie gebruiken, gelijk gaan lopen qua menstruatie? Lekker handig. Not.

Hoe doe je het met vrouwen die richting overgang gaan? Die worden hartstikke onregelmatig ongesteld.
Moet je dan op de één of andere manier bewijzen dat je echt heus ongesteld was? En hoe dachten we dat te gaan doen?

Ik vraag me ook af hoe het dan gaat als ik ergens zou solliciteren…

‘Op de hoeveelste van de maand word je meestal ongesteld?’

‘Meestal rond de 21e, maar ja, na februari verandert dat natuurlijk weer.’

‘Hmmm… o, ja, ja, sorry, maar dan gaat het helaas niet werken. Op de afdeling waar jij voor solliciteert zitten al drie vrouwen die dan ook ongesteld zijn, dus we zoeken toch nog even verder tot we iemand hebben wiens eisprong op een ander moment komt’.

Maar deze vragen vallen dan vast onder de categorie ‘mogen werkgevers niet vragen’. Ik heb een vermoeden wat daarvan het resultaat is: mannen aannemen in plaats van vrouwen.

Alle gekheid op een stokje: hiermee werken we ongelijkheid in de hand. We (wij vrouwen, en vooruit, ook wel wat mannen) doen niet anders dan hameren op onze gelijkheid, gelijke kansen, gelijke salarissen. Hoe wil je daar in vredesnaam aan bijdragen door menstruatieverlof in te voeren? Je draagt alleen maar bij aan een aantal (terecht) kwaaie collega’s, want we hebben het hier wel over 24 extra vrije dagen. Dat is bijna een hele maand. Daarbij ga ik er even vanuit dat dit voor een fulltimer is. Aan de andere kant, ook al werk ik twee of drie dagen, ik ben nog steeds drie of vier dagen ongesteld. Parttime ongesteld worden zit er helaas nog niet in, dus dat is alweer zo’n praktisch dingetje. En hoe worden de vrouwen die niet meer ongesteld worden gecompenseerd? Krijgen zij allemaal extra ‘ouwe soepkippenverlof’? En de mannen? Moeten die het maar ‘gewoon’ begrijpen?

Lieve vrouwen, denk aan je loopbaanontwikkeling, denk aan je salaris…. Zorg dat je zelf blijft bepalen of je ziek in bed blijft, een vrije dag neemt, of dat je een aspirine neemt en gewoon lekker naar je werk gaat. Bezig zijn is de beste afleiding.

Als je echt last hebt van serieuze dysmenorroe (buikkrampen, hoofdpijn etc.) dan ben je niet in staat om te werken. Dus meld je je ziek. Laten we daarbij niet vergeten dat we het over klachten hebben, niet over een ziekte. Feit is dat het grootste deel van de vrouwen gewoon functioneert, ook als ze ongesteld is, en ruim een kwart überhaupt nergens last van heeft.

Terechte vraag is of dat zo blijft als je ineens twee vrije dagen extra per maand krijgt. Even je huisarts bellen en je krijgt een briefje dat je last hebt van ernstige menstruatiekrampen. Waarmee we terug zijn bij mijn punt van vooruitgang: je kunt toch niet serieus verwachten dat vrouwen dan nog op dezelfde manier worden behandeld? Dezelfde kansen krijgen? We geven hiermee zelf een levensgroot signaal af dat we ‘het zwakke geslacht zijn’.

Kortom: ik ben tegen.

Overigens, in het kader van ‘toeval bestaat niet’: menstruatieverlof bestaat tot nu toe vooral in landen waar het met de positie van vrouwen niet al te rooskleurig is gesteld. Dat is er eentje om over na te denken.

Reacties (4)

Jonnie
5/4 | 

DR ZULU SPELL GEKOCHT BACK MY EX HUSBAND (email: zuluspelltemple@yahoo.com of WhatsApp: +2347067468416)
Ik ben Jonnie Lewis. Mijn man en ik zijn uit elkaar gescheiden en gescheiden voor meerdere jaren. Maar Dr Zulu heeft het gedaan! Mijn huwelijk is hersteld. Hij kwam de afgelopen twee maanden thuis na het vertrekken door een OW en hij vertelde me voortdurend door te gaan. Het was zo pijnlijk tijdens mijn stand, maar nu lijkt de pijn zo ver weg. Net als arbeidspijn. Ik was echt op zoek naar hulp overal, hoewel veel mij de raad gaf die niet zinvol was. Ik huilde hele dag en nacht omdat ik nog steeds zo verliefd was op hem en ik wilde hem weer in mijn leven, tot op een dag dat ik online ging naar tips over hoe ik ex-lover terug kon krijgen en ik zag zoveel getuigenissen online Over hoe Dr Zulu herstelde huwelijken en gebroken huizen, de getuigenissen ontstonden hoop in mij, die me ertoe leidde zijn e-mail (zuluspelltemple@yahoo.com) direct te contacteren en hij antwoordde in enkele minuten dat hij de enige oplossing heeft om een liefdesverhaal te maken Op mijn man, en ik was verplicht alle noodzakelijke vereisten voor de spelling te geven die ik deed. Na een paar dagen van het spellen van de liefdesverhaal, belde mijn man me en verontschuldigde mij, en ik vroeg hem om hem te accepteren. We leven nu graag samen. Als u een soortgelijk probleem in uw huwelijk heeft, aarzel dan niet om hem te contacteren (email: zuluspelltemple@yahoo.com of WhatsApp: +2347067468416).

Hij heeft ook een oplossing voor het volgende :,
VEILIGHEID / PREGNANCY SPELL
FINANCIAL SPELL,
HUWELIJK SPELL,
BEVORDERING SPELL,
GOODLUCK SPELL.

6/4 | 

Hallo allemaal, mijn naam is Daniëlle Meike lieke ben uit Netherland ik heb net mijn lening ontvangen van mevrouw Patricia Kingsman lening bedrijf ze zijn een nieuwe legitieme lening bedrijf van 2020 en het is niet lang geleden dat ik mijn lening van hen ontving ik kreeg mijn lening van hen vandaag en nu ik dit bericht post, ben ik erg blij dat dit bedrijf echt geweldig is, dus iedereen die een lening nodig heeft, contact op te nemen met dit bedrijf, ze zijn echt geweldig daar mail is patriciakingsman.loans2016@gmail.com

7/4 | 

Dag iedereen

Mijn naam is Daniël Djonno ik kom uit Nederland en ik woon in de stad Amsterdam. Ik ben op zoek naar een lening online en alles wat ik krijg is oplichters, maar ik vond dit lening bedrijf genaamd Patricia Kingsman lening bedrijf en ik heb mensen online getuigt over er goede daden dus ik besloot om te proberen als ik weer gelukkig zal zijn dus ik heeft een lening aangevraagd van 350.000,00 euro en de leningverstrekker, mevrouw Patricia Kingsman, verzekerde mij dat binnen 12 uur mijn lening op mijn bankrekening zal staan. Vandaag zag ik dat mijn bank mij bericht schreef dat er een bedrag van 350.000,00 euro is in mijn account en ik dank Patricia Kingsman omdat ze echt is, dus als je een online lening nodig hebt, wees alsjeblieft niet opgelicht zoals ik van dit bedrijf solliciteer omdat zij het enige echte bedrijf is dat online leningen verstrekt. Hun e-mailadres is patriciakingsman.loans2016@gmail.com

8/4 | 

Goedendag iedereen op deze site

Mijn naam is Karolien Tineke Rachel, ik kom uit Nederland en ik vertrek in de stad Amsterdam. Ik wil deze gelegenheid gebruiken om op het internet te schrijven over mevrouw Patricia Kingsman, een paar weken geleden had ik een lening nodig en werd ik voor 15.000,00 euro bedrogen door nepkredietverstrekkers. dus op een dag besloot ik om opnieuw naar een lening te zoeken, omdat de lening erg belangrijk was voor mijn bedrijf. Toen vond ik mevrouw Patricia Kingsman en ik zag zoveel mensen getuigen over haar bedrijf en ik was niet zeker of haar lening legitiem was, maar ik besloot te geven het probeerde en ik vroeg een leenbedrag van 400.000,00 euro aan. Ze vertelde me alles wat ik moest doen, inclusief een vergoeding die ik eerst moest storten. Ik dacht dat het oplichterij was, maar ik probeerde het, want ik zag dat mensen ook over haar getuigden goede daden dat ze erg aardig en behulpzaam is, dus toen ik het benodigde geld voor mijn lening deponeerde, verzekerde ze me dat ik mijn lening binnen 8 uur of uiterlijk 8 uur op mijn bankrekening ontvang, zei ik oke en ik heb gisteren gewacht ik heb een bericht ontvangen van mijn bank waarop ik een bedrag van 400.000,00 euro op mijn bankrekening heb bijgeschreven, dus ik heb contact met haar opgenomen en haar hierover verteld en ze was blij dat ik mijn lening heb ontvangen. En ik beloof mezelf dat iedereen die me heeft geholpen haar naam zal delen op het internet van haar geweldige hulp. Dus iedereen in Nederland of over de hele wereld, als je een legitieme lening nodig hebt, neem dan contact op met mevrouw Patricia Kingsman, want ze is legitiem en ik weet nu, zelfs als er nepmensen zijn die naar de geldschieter lenen, mevrouw Patricia Kingsman door God is gestuurd. Iedereen die een snelle lening nodig heeft, neemt contact met haar op via Whatsapp of per e-mail, maar ik heb contact met haar opgenomen via Whatsapp omdat dit sneller is. Whatsapp-nummer is +1 (575) -655-0066 en het e-mailadres van het bedrijf is patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Bedankt en groeten aan iedereen die mijn bericht heeft gelezen.

More content below the advertising

Sylvia (1973). Geboren in het Gooi, wonend en werkend in het Heuvelland van Zuid-Limburg. Getrouwd met de liefde van haar leven, voor wie ze tien jaar geleden naar het Limburgse is verhuisd. Hij is ondernemer met een bedrijf in het zuiden, dus verhuizen was voor hem geen optie. Op deze plek en op haar eigen website sylvia.nl vertelt ze over haar leven. Sylvia neemt zichzelf niet heel serieus en niet alle mensen begrijpen haar humor, wat regelmatig tot allerlei vermakelijke misverstanden leidt.

Archief

2020
2019
2018
2017

Instagram

More content below the advertising