Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Een wijde kniebroek staat zelfs HM niet'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s fleurige eerbetoon.Kleur en fleurKoninklijke mode mag zéker heel mooi zijn, maar het is nog veel belangrijker dat de kleding aansluit bij de geleg...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s fleurige eerbetoon.

Kleur en fleur

Koninklijke mode mag zéker heel mooi zijn, maar het is nog veel belangrijker dat de kleding aansluit bij de gelegenheid. Bij de Nationale Dodenherdenking draag je als koningin geen spijkerbroek en tijdens een staatsbanket met de dresscode white tie kom je niet aanzetten met een kort, strak paillettenjurkje.

Voor de opening van de tentoonstelling over de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo koos koningin Máxima gelukkig de perfecte outfit uit. Het kledingvoorschrift schreef chique dagkleding plus hoed voor. Máxima besloot daarop diep in haar inloopkast te duiken en vond daar de vrolijke outfit van Koningsdag 2016.

Ze had geen betere keuze kunnen maken, want als íémand kon worden omschreven als een kleurrijk persoon, dan was het Frida Kahlo wel. Haar garderobe had meer weg van een kleurexplosie dan van een verzameling kledingstukken.

Daarnaast droeg de kunstschilderes vaak ook nog wat bloemen in haar donkere lokken. Máxima’s look is dus van kruin tot teen een modische ode aan de vrouw die de wereld een stukje mooier en fleuriger heeft gemaakt.

Oh dear, een culotte…

Van vrolijk roze gaan we door naar sober blauw, want dat droeg Máxima gisteren tijdens een bezoek aan een basisschool.

Ik had zelf een outfit met meer kleur of een geinige knipoog verwacht, want meestal kiest de koningin daar wel voor als ze in contact komt met kinderen. Deze keer dus niet. Over de culotte (wijde kuitbroek) heb ik al meermaals geschreven, want vrijwel niemand knapt er van op.

De koningin ook niet, maar van alle culottes die in haar kledingkast onderdak hebben gekregen, vind ik dit wel de meest genadige door de soepele stof.

Close-up

Krijg je geen genoeg van Máxima’s kleding? Neem dan een kijkje in het Haagse Kunstmuseum, waar momenteel een sari van de koningin te zien is op de expositie Global Wardrobe. Bij het kledingstuk staat een bordje met toelichting van Jan Taminiau.

‘Alles kan inspiratie bieden, als je het maar wil zien. Uit de collectie sari’s van de koningin heb ik deze kwalitatief hoogwaardige stof gekozen om mee te werken, in een kleur die mooi combineerde met de sieraden die ze had uitgekozen."

"Groen is van ons allebei een favoriete kleur. In de traditionele Indiase dracht wordt de stof losjes gevouwen en gedraaid en alleen met spelden en een riempje vastgezet. Voor mijn variant van de sari heb ik de stof gefixeerd op een binnenwerk, zodat die op zijn plaats blijft. Een traditionele Europese couturetechniek die ik altijd toepas."

Vegan Queen

Door naar België, want daar liet koningin Mathilde deze week een mooie look zien.

Het materiaal van de rok oogt misschien als leer, maar is in werkelijkheid gewaxt linnen. Ja, ook aan het hof hebben ze vegan leather ontdekt.

Stokoud

De Queen is gespot met een wandelstok en dat is in het Verenigd Koninkrijk blijkbaar groot nieuws.

Ik begrijp het niet helemaal, want ze liep ook in 2003 al eens met een stok na een operatie...

... en de stok waarmee ze nu wordt gespot, was in 2004 reeds in beeld, dus die gaat al jaren mee. (Waarom onthoud ik wandelstokken?)

Prinses Glimlach

Terwijl de meeste tv-kijkers maandagavond genoten van een voetbalwedstrijd, werd prinses Beatrix op NPO1 geïnterviewd door Jan Slagter.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik met een brok in mijn keel heb zitten kijken. De zichtbare broosheid verhulde de kracht van de prinses allerminst...

...en toen ze begon te lachen, moest ik gelijk denken aan haar koosnaam van weleer: Prinses Glimlach.

Tot zover mijn zielenroerselen, want het groene broekpak van de prinses verdient natuurlijk ook wel wat aandacht. De stof is mooi, de decoratie op de schouder brengt leven in de brouwerij en dankzij De Helm - zoals het getoupeerde kapsel ook wel wordt genoemd - bleef het silhouet van de prinses ook vertrouwd en herkenbaar.

Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Foto's © Brunopress, Getty Images