Lange tijd stond het leven van prinses Caroline (59) van Hanover in het teken van drama's, maar sinds ze de kunst van het loslaten beheerst, is ze gelukkiger (en mooier) dan ooit.

Caroline heeft geen makkelijk leven gehad. Als prinses van Monaco was ze een eenzaam kind in het Roze Paleis. Als er al eens andere kinderen werden uitgenodigd, moesten die een kniksje voor haar maken, wat het enthousiasme tot samen spelen aardig bekoelde. En als tiener had ze het moeilijk met het royal protocol wat haar moeder, prinses Gracia uitvaardigde: "Ik heb nooit begrepen waarom ik geen jeans mocht dragen."

First Lady tegen wil en dank

© CarolineSeventies / Instagram

 

Om zich los te worstelen van alle Grimaldi verplichtingen, trouwde Caroline piepjong met playboy Philippe Junot. Het huwelijk eindigde al snel in een scheiding, niet lang daarna verongelukte Gracia. Caroline volgde haar op als onbezoldigd First Lady van Monaco en kweet zich zeer gewetensvol van haar taak, hoe tegennatuurlijk dat ook was. "Ik wilde mijn vader steunen," zegt ze. "Dat was mijn taak."

Jonge weduwe met drie kinderen
Caroline en Stefano

Met de ellende was het toen nog niet afgelopen. Caroline hertrouwde Stefano Casiraghi. Stefano verongelukte in 1990 met een speedboat en liet haar achter met drie jonge kinderen. Rouwend trok ze zich terug op een herenboerderij in St. Remy. Ook haar volgende grote liefde was niet onbezorgd: jeugdvriend Ernst-August, prins van Hannover, was getrouwd met een van haar beste vriendinnen, Chantal. Het zorgde voor een ware stammenstrijd in hun gezamenlijke vriendenkring en het was weer een deukje in het imago van de prinses.

Moeizaam derde huwelijk

Front cover of magazine Bunte. Shows Ernst von Hannover

Ernst-August koos voor Caroline, de prinses werd kaal van de stress. En toen haar haar weer aan begon te groeien, bleek haar droomprins toch een wat lompe Duitse drinkebroer te zijn. Hij zorgde voor een diplomatieke rel door te urineren tegen het Turkse Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling van 2000. Hij was niet gewend aan de media-aandacht die zij trok en had voortdurend ruzie met journalisten. En hij zocht niet lang na de geboorte van hun dochter Alexandra (16) zijn heil bij andere dames.

Gescheiden van tafel en bed

© Palais Princier

Het stel leeft inmiddels al jaren gescheiden van tafel en bed, maar Caroline wil niet scheiden. Als prinses van Hannover is ze een Koninklijke Hoogheid (de Grimaldi's zijn 'slechts' Doorluchtige Hoogheden) en die huidige status bevalt haar wel. In Monaco regeert sinds 2005 haar broer en hoewel Caroline geen dikke vriendinnen is met zijn vrouw prinses Charlene, lijkt ze best opgelucht geen Première Dame meer te hoeven zijn. Caroline heeft haar Rozenbal (ze staat hier naast haar broer Prins Albert)en haar goede doelen en kan de rest aardig loslaten.

Weg met al dat perfectionisme
Caroline 2016

Die nieuwe milde levenshouding lijkt haar goed te bevallen. Caroline is minder streng, kijkt minder strak en is aanzienlijk beter benaderbaar dan voorheen. Het is alsof ze de balans heeft opgemaakt en heeft geconcludeerd dat haar perfectionisme haar tot nu toe niet veel goeds heeft gebracht. En heeft besloten dat het hoog tijd is om gewoon wat meer te gaan genieten. Rechts naast haar zoon Pierre Casiraghi, prinses Alexandra van Hannover en Charlotte Casiraghi.

Tijd om te gaan genieten

 

Princess Caroline held her grandson, Sacha Casiraghi and Andrea Casiraghi in 2015 ---------- #HerRoyalHighness#PrincessCaroline#Hanover#Monaco#Monegasque

Een foto die is geplaatst door Thanks for 15.3k followers! ❤ (@worldofroyals) op

Oudste zoon Andrea die met zijn hippiechick Tatiana een buitenechtelijk kind krijgt? Ze vond het prima (hier staat ze met kleinzoon Sacha op de arm). Dochter Charlotte die zich laat bezwangeren door een veel oudere komiek die inmiddels al is afgehaakt? Geen probleem, alles en iedereen is welkom, ze redden het wel.

Verzoening met haar zus

© Unofficial Royalty

Prinses Caroline woont tegenwoordig met prinses Alexandra in Villa Clos St Pierre in Monaco, naast haar zus prinses Stéphanie die in Villa Clos Saint-Martin zit. De zussen hebben het een tijdje niet zo kunnen vinden, toen Caroline in haar Prinses Perfect-fase zat en Stéphanie met het circus meeging. Maar inmiddels zijn ze weer naar elkaar toegegroeid en worden ze regelmatig samen gespot, negen van de tien keer tevreden rokend en deftig Frans tegen elkaar murmelend, want dat zijn ze nooit helemaal kwijtgeraakt.

Lange lome zomer voor de boeg

© GeekyRoyalResearcher / Instagram

Dit weekend begint officieus Caroline's zomervakantie. Ze zal heus nog wel wat werkbezoeken afleggen, maar de komende maanden staat alles op een laag pitje. Ook de verplichtingen van prinses Alexandra, die goed kan kunstschaatsen en door haar moeder trouw van hot naar haar wordt gebracht voor concoursen en wedstrijden. Maar voorlopig even niet. De Pacha III is vaarklaar gemaakt, de prinses gaat uitgebreid met haar teckels cruisen op de Middellandse Zee. Haar kinderen en kleinkinderen varen altijd een tijdje mee, net als goede vrienden en vriendinnen. En verder hoeft Caroline niet meer zoveel van zichzelf, dat straalt er aan alle kanten af. En het staat haar goed.

De opnames van The Crown seizoen 3 zijn in volle gang. Hoofdrolspeelsters Olivia Colman (koningin Elizabeth) en Helena Bonham Carter (prinses Margaret) werden samen gespot tijdens een filmdag bij Winchester Cathedral.

Volgens insiders kwamen de actrices daar bijeen om scènes op te nemen voor de begrafenis van Winston Churchill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWS! #HelenaBonhamCarter and Olivia Coleman filming #TheCrown . Thanks to vk.com\hbc_group

Een bericht gedeeld door Helena Bonham Carter (@bonham.carter) op

Het is voor het eerst dat we de nieuwe cast van The Crown in actie zien. Wel werden eerder al de eerste officiële foto's van de nieuwe Elizabeth, Margaret, Philip en Anthony vrijgegeven. 

Seizoen drie van The Crown begint met een helemaal verse cast omdat er een tijdssprong gemaakt wordt. Toch heeft de oude cast de serie ook nog niet losgelaten. Voormalig hoofdrolspeelster Claire Foy won maandag nog een Emmy Award voor haar vertolking van Elizabeth.

Wanneer we de nieuwe Elizabeth in actie zien, is helaas nog niet bekend. De eerste twee seizoenen van The Crown kwamen in de maand november op Netflix, maar de verwachting is dat de serie pas ergens in 2019 weer terugkeert. In de tussentijd houden we je hier natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom onze favoriete serie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Die prachtige Italiaanse japon willen we natuurlijk óók op Paleis Noordeinde zien. Máxima, Willem-Alexander, prins Constantijn en prinses Laurentien verschenen zojuist op het balkon voor de traditionele balkonscène.

Maar zelden was het op de derde dinsdag van september zúlk ontzettend mooi weer als vandaag. En dat maakte de plaatjes van de Oranjes op het balkon van het werkpaleis des te mooier.

Natuurlijk hielp Máxima ook flink, in die prachtige Luisa Beccaria. Laurentien droeg vandaag een jurk van Hardies Couture.

We kunnen er hier geen genoeg van krijgen, maar gelukkig hoeven we ook niet erg lang zonder Máxima: donderdag verschijnt ze alweer bij een evenement voor Meer Muziek in de Klas. Toch zal het even duren voor we onze koningin weer op chique zien. Op 10 oktober gaan de Oranjes op werkbezoek in Duitsland, en staan er twee diners op de agenda.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in