Lange tijd stond het leven van prinses Caroline (59) van Hanover in het teken van drama's, maar sinds ze de kunst van het loslaten beheerst, is ze gelukkiger (en mooier) dan ooit.

Caroline heeft geen makkelijk leven gehad. Als prinses van Monaco was ze een eenzaam kind in het Roze Paleis. Als er al eens andere kinderen werden uitgenodigd, moesten die een kniksje voor haar maken, wat het enthousiasme tot samen spelen aardig bekoelde. En als tiener had ze het moeilijk met het royal protocol wat haar moeder, prinses Gracia uitvaardigde: "Ik heb nooit begrepen waarom ik geen jeans mocht dragen."

First Lady tegen wil en dank

© CarolineSeventies / Instagram
 

Om zich los te worstelen van alle Grimaldi verplichtingen, trouwde Caroline piepjong met playboy Philippe Junot. Het huwelijk eindigde al snel in een scheiding, niet lang daarna verongelukte Gracia. Caroline volgde haar op als onbezoldigd First Lady van Monaco en kweet zich zeer gewetensvol van haar taak, hoe tegennatuurlijk dat ook was. "Ik wilde mijn vader steunen," zegt ze. "Dat was mijn taak."

Article continues after the ad

Jonge weduwe met drie kinderen
Caroline en Stefano

Met de ellende was het toen nog niet afgelopen. Caroline hertrouwde Stefano Casiraghi. Stefano verongelukte in 1990 met een speedboat en liet haar achter met drie jonge kinderen. Rouwend trok ze zich terug op een herenboerderij in St. Remy. Ook haar volgende grote liefde was niet onbezorgd: jeugdvriend Ernst-August, prins van Hannover, was getrouwd met een van haar beste vriendinnen, Chantal. Het zorgde voor een ware stammenstrijd in hun gezamenlijke vriendenkring en het was weer een deukje in het imago van de prinses.

Moeizaam derde huwelijk

Front cover of magazine Bunte. Shows Ernst von Hannover
Ernst-August koos voor Caroline, de prinses werd kaal van de stress. En toen haar haar weer aan begon te groeien, bleek haar droomprins toch een wat lompe Duitse drinkebroer te zijn. Hij zorgde voor een diplomatieke rel door te urineren tegen het Turkse Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling van 2000. Hij was niet gewend aan de media-aandacht die zij trok en had voortdurend ruzie met journalisten. En hij zocht niet lang na de geboorte van hun dochter Alexandra (16) zijn heil bij andere dames.

Gescheiden van tafel en bed

© Palais Princier

Het stel leeft inmiddels al jaren gescheiden van tafel en bed, maar Caroline wil niet scheiden. Als prinses van Hannover is ze een Koninklijke Hoogheid (de Grimaldi's zijn 'slechts' Doorluchtige Hoogheden) en die huidige status bevalt haar wel. In Monaco regeert sinds 2005 haar broer en hoewel Caroline geen dikke vriendinnen is met zijn vrouw prinses Charlene, lijkt ze best opgelucht geen Première Dame meer te hoeven zijn. Caroline heeft haar Rozenbal (ze staat hier naast haar broer Prins Albert)en haar goede doelen en kan de rest aardig loslaten.

Weg met al dat perfectionisme
Caroline 2016

Die nieuwe milde levenshouding lijkt haar goed te bevallen. Caroline is minder streng, kijkt minder strak en is aanzienlijk beter benaderbaar dan voorheen. Het is alsof ze de balans heeft opgemaakt en heeft geconcludeerd dat haar perfectionisme haar tot nu toe niet veel goeds heeft gebracht. En heeft besloten dat het hoog tijd is om gewoon wat meer te gaan genieten. Rechts naast haar zoon Pierre Casiraghi, prinses Alexandra van Hannover en Charlotte Casiraghi.

Tijd om te gaan genieten

 

Princess Caroline held her grandson, Sacha Casiraghi and Andrea Casiraghi in 2015 ---------- #HerRoyalHighness#PrincessCaroline#Hanover#Monaco#Monegasque

Een foto die is geplaatst door Thanks for 15.3k followers! ❤ (@worldofroyals) op

Oudste zoon Andrea die met zijn hippiechick Tatiana een buitenechtelijk kind krijgt? Ze vond het prima (hier staat ze met kleinzoon Sacha op de arm). Dochter Charlotte die zich laat bezwangeren door een veel oudere komiek die inmiddels al is afgehaakt? Geen probleem, alles en iedereen is welkom, ze redden het wel.

Verzoening met haar zus

© Unofficial Royalty

Prinses Caroline woont tegenwoordig met prinses Alexandra in Villa Clos St Pierre in Monaco, naast haar zus prinses Stéphanie die in Villa Clos Saint-Martin zit. De zussen hebben het een tijdje niet zo kunnen vinden, toen Caroline in haar Prinses Perfect-fase zat en Stéphanie met het circus meeging. Maar inmiddels zijn ze weer naar elkaar toegegroeid en worden ze regelmatig samen gespot, negen van de tien keer tevreden rokend en deftig Frans tegen elkaar murmelend, want dat zijn ze nooit helemaal kwijtgeraakt.

Lange lome zomer voor de boeg

© GeekyRoyalResearcher / Instagram

Dit weekend begint officieus Caroline's zomervakantie. Ze zal heus nog wel wat werkbezoeken afleggen, maar de komende maanden staat alles op een laag pitje. Ook de verplichtingen van prinses Alexandra, die goed kan kunstschaatsen en door haar moeder trouw van hot naar haar wordt gebracht voor concoursen en wedstrijden. Maar voorlopig even niet. De Pacha III is vaarklaar gemaakt, de prinses gaat uitgebreid met haar teckels cruisen op de Middellandse Zee. Haar kinderen en kleinkinderen varen altijd een tijdje mee, net als goede vrienden en vriendinnen. En verder hoeft Caroline niet meer zoveel van zichzelf, dat straalt er aan alle kanten af. En het staat haar goed.