Het leven van een royal lijkt soms een sprookje, maar de Britse prins Harry laat steeds vaker blijken dat een koninklijk leven hem soms gestolen kan worden. Als twintiger dacht de prins er zelfs serieus over na om zijn bestaan als lid van de koninklijke familie op te geven.

"Ik wilde eruit stappen en een normaal leven leiden", zegt hij in een interview met The Daily Mail.

Lees ook: Harry bekent dat hij 'bijna een zenuwinzinking' had na de dood van Diana

'Daar was ik gewoon Harry'
Volgens de krant was zijn loyaliteit aan de koningin de voornaamste reden voor Harry om te blijven. "Ik heb er lang over gedaan om op te groeien", geeft Harry toe. De prins - die officieel overigens Henry Charles Albert David heet - was naar eigen zeggen het meest gelukkig toen hij in het Britse leger diende. De prins zat in de Afghaanse provincie Helmand toen de Britse pers daarachter kwam. Harry moest vervolgens voor de veiligheid naar huis. "Daar was ik geen prins, daar was ik gewoon Harry", zegt hij.

'Rol voor mezelf'
Met hulp van zijn broer William vond hij toch een manier waarop hij kon functioneren in de familie. "Ik besloot toch te blijven en een rol voor mezelf te creëren", zegt hij. Inmiddels zet Harry zich onder meer in voor gewonde militairen en houdt hij zich bezig met mensen die last hebben van mentale gezondheidsproblemen. Het zijn niet de eerste openhartige uitspraken van de 32-jarige prins. Eerder zei hij al dat niemand in de koninklijke familie koning of koningin wil zijn. "We doen het uit belang voor het Britse volk."

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in