Lady Di is tot op de dag van vandaag een voorbeeld voor hedendaagse vorstinnen. Ook voor koningin Máxima, zo blijkt.

Ze moesten allebei groeien in hun koninklijke rol, durfden het aan om hun emoties te laten zien en er was (en is) geen twijfel mogelijk wie er op nummer één staan: de kinderen. Diana en Máxima hebben een aantal grote overeenkomsten.

Een zo normaal mogelijke jeugd
"Ze hield zielsveel van ons, en die liefde voelen we nog altijd", zeggen de prinsen William en Harry. Zij kijken terug op een moeder die, ondanks de spotlights, opvallend nuchter was. Diana vond het belangrijk om haar jongens een zo normaal mogelijk leven te geven.

Máxima als pleinwacht
Ook Máxima waakt als een leeuwin over haar drie dochters. Ze wil dat Ariane, Alexia en Amalia ook een leven buiten de schijnwerpers kunnen leiden. Zonder dat er veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, is Máxima al jaren pleinwacht en luizenmoeder op school, en staat ze aan de zijlijn als de meiden een hockeywedstrijd hebben. 

Máxima en Ariane
Máxima en Ariane

En als er dan tóch een verplicht mediamoment is, neemt ze haar kinderen op een ongedwongen manier bij de hand - net zoals Diana dat deed bij haar zoons.

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in