De dagen worden weer langer, bloemen staan in bloei, dikke wintertruien kunnen weer achter in de kast. En toch kun je in deze ontluikende lente zomaar worden overvallen door een dip. Je hebt moeite je te concentreren, bent snel geïrriteerd en vooral: moe.

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van de welbekende winterdip. Omdat we in de winter veel binnen zitten en de zon heel laag staat, krijgen we te weinig licht binnen om voldoende van het gelukstofje serotonine in de hersenen aan te maken. Bovendien eten we vaak zwaardere kost en bewegen we minder waardoor we ons weer minder fit voelen. Gelukkig kun je er zelf heel makkelijk wat aan doen.

5 x fris en fruitig het voorjaar in

1. Voorjaarsschoonmaak
Een schoon huis is een schone geest. Plan een voorjaarsschoonmaak in voor een dennenfris en schoon huis. Een schone omgeving is goed voor je gezondheid én geest. Een opgeruimd huis zorgt voor minder stress. Bovendien helpt opruimen je gedachten weer op een rij te krijgen en zorgen te vergeten.

2. Eet gezond
Weg met pakjes en zakjes, voedingsstoffen haal je uit echte voeding gemaakt door moeder natuur. Eet vers en onbewerkt voedsel als groenten, zaden, noten peulvruchten, vlees en vis om het vitamine- en mineralentekort op te vangen waar je zo moe van wordt. Schrap suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk van je menu: zij kosten je juist energie.

Lees ook: Snack jezelf slim: 6x lekker eten voor een fit brein

3. Beweeg
Een inkoppertje, maar niet voor niets. Stilzitten kost energie. Zitten wordt qua gezondheidsrisico’s zelfs het nieuwe roken genoemd. Door te bewegen krijgen je organen meer zuurstof en zal je je meteen energieker voelen. Dus kom uit je luie stoel en beweeg! Het lekkere weer buiten maakt dat nog makkelijker. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft vijf keer per week minimaal dertig minuten lichaamsbeweging voor.

4. Geniet, maar drink met mate
Niets lekkerder dan je bij die eerste zonnestralen op een terras te vlijen en te genieten van een goed glas wijn. Maar… alcohol maakt je loom. Drink met mate en met altijd voldoende water on the side.  

5. Relax
Plan een dagje sauna in of maak je hoofd leeg door yoga of meditatie. Daarvoor hoef je deur niet eens uit. En zweverig is het allerminst. Zeker niet met de (gratis) app Headspace die met simpele meditatie-sessies van 10 minuten op rationele wijze helpt rust en leegte te creëren in je hoofd.

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.