De dagen worden weer langer, bloemen staan in bloei, dikke wintertruien kunnen weer achter in de kast. En toch kun je in deze ontluikende lente zomaar worden overvallen door een dip. Je hebt moeite je te concentreren, bent snel geïrriteerd en vooral: moe.

Voorjaarsmoeheid is eigenlijk de nasleep van de welbekende winterdip. Omdat we in de winter veel binnen zitten en de zon heel laag staat, krijgen we te weinig licht binnen om voldoende van het gelukstofje serotonine in de hersenen aan te maken. Bovendien eten we vaak zwaardere kost en bewegen we minder waardoor we ons weer minder fit voelen. Gelukkig kun je er zelf heel makkelijk wat aan doen.

5 x fris en fruitig het voorjaar in

1. Voorjaarsschoonmaak
Een schoon huis is een schone geest. Plan een voorjaarsschoonmaak in voor een dennenfris en schoon huis. Een schone omgeving is goed voor je gezondheid én geest. Een opgeruimd huis zorgt voor minder stress. Bovendien helpt opruimen je gedachten weer op een rij te krijgen en zorgen te vergeten.

Article continues after the ad

2. Eet gezond
Weg met pakjes en zakjes, voedingsstoffen haal je uit echte voeding gemaakt door moeder natuur. Eet vers en onbewerkt voedsel als groenten, zaden, noten peulvruchten, vlees en vis om het vitamine- en mineralentekort op te vangen waar je zo moe van wordt. Schrap suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk van je menu: zij kosten je juist energie.

Lees ook: Snack jezelf slim: 6x lekker eten voor een fit brein

3. Beweeg
Een inkoppertje, maar niet voor niets. Stilzitten kost energie. Zitten wordt qua gezondheidsrisico’s zelfs het nieuwe roken genoemd. Door te bewegen krijgen je organen meer zuurstof en zal je je meteen energieker voelen. Dus kom uit je luie stoel en beweeg! Het lekkere weer buiten maakt dat nog makkelijker. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft vijf keer per week minimaal dertig minuten lichaamsbeweging voor.

4. Geniet, maar drink met mate
Niets lekkerder dan je bij die eerste zonnestralen op een terras te vlijen en te genieten van een goed glas wijn. Maar… alcohol maakt je loom. Drink met mate en met altijd voldoende water on the side.  

5. Relax
Plan een dagje sauna in of maak je hoofd leeg door yoga of meditatie. Daarvoor hoef je deur niet eens uit. En zweverig is het allerminst. Zeker niet met de (gratis) app Headspace die met simpele meditatie-sessies van 10 minuten op rationele wijze helpt rust en leegte te creëren in je hoofd.