In Nederland leven ruim 2.000 honderdplussers, waarvan de helft nog helemaal helder van geest is. Wat is nu hét geheim van een gezond en lang leven? Scheikundige Henne Holstege onderzocht 250 honderdplussers om hier antwoord op te vinden.

Gezonde levensstijl

Gek genoeg is een gezonde levensstijl niet de bepalende factor. Veel van de deelnemers rookten jarenlang en waren niet per se slank of sportief. Er was eigenlijk niets in hun leven wat er in het bijzonder voor zorgde dat ze zo lang gezond bleven. Men moet simpelweg geluk hebben met de genen.

Positieve blik

Wat Holstege wel opviel, net als veel andere onderzoekers, is dat alle onderzochte honderdplussers zo positief in het leven stonden. Ze hadden allemaal soortgelijke tegenslagen gehad in hun leven, maar gingen niet bij de pakken neer zitten. Een advies: kijk niet naar de dag van gisteren, maar kijk naar morgen.

Honderdplusser klinkt heel oud, maar op sommige plekken op de wereld is het helemaal niet bijzonder om 100 jaar oud te zijn. De Blue Zones, zoals Ikaria (Griekenland), Okinawa (Japan) en Sardinië (Italië), kennen nauwelijks ziektes zoals dementie, hartproblemen en depressie. Hun geheim? Door deze vier punten kun je een geweldige levenskwaliteit behouden:

1 – Familie
In de Blue Zones komt familie op de eerste plaats. Familie regelmatig bezoeken is daarom ook een prioriteit. En vrijwel alles in deze culturen draait om sociale interactie.
2 – Plantaardig dieet
Je mag best vlees eten, maar wél is bewezen dat een maaltijd met veel gezonde groentes je levensjaren verlengt. Ook andere ‘gezonde’ gewoontes, zoals niet te veel koffie en niet roken kunnen hieraan bijdragen.
3 – Lage inspanning
Hard aan het trainen? Niet nodig. Volgens doctoren word je ouder van makkelijke en regelmatige inspanning, zoals tuinieren, wandelen of klusjes op het land.
4 – Sociaal zijn
Hét geheim van de mensen in de Blue Zones. Sociale contacten bepalen voor 30% hun lange en gezonde levensjaren.

Bron: nrc.next

Bewaren

Bewaren

Ontwerper Tommy Hilfiger woont samen met zijn vrouw Dee in één van de 151 bewoonde suites van het wereldberoemde Plaza Hotel in New York. Aan Architectural Digest gaven ze een persoonlijke rondleiding voor bijzondere details en vooral veel humor!

Het appartement staat bol van de stijl, maar ook heel veel bijzondere snuisterijen. Terloops zegt Tommy: "Oh ja, dit was een cadeautje van Mick Jagger en dit heb ik van Karl Lagerfeld gekregen."

Dee blijft er lekker nuchter onder, met enige zelfspot: "I can't say this kitchen sees a lot of cooking action.... After all, that's what restaurants are for."

Goede tip

In de slaapkamer hebben Tommy en Dee een kleine minibar laten maken voor koffie en thee. Zo hoeven ze 's ochtends niet naar de keuken beneden en zitten ze met hun koffietje lekker op het terras naar Central Park te kijken. Dat is nog eens wakker worden!

Bekijk de video:

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: ANP. Bron: Architectural Digest

Om de aandacht te vestigen op haar boek Becoming, liet Michelle een paar nooit eerder vertoonde familiekiekjes zien.

Michelle’s boek verschijnt pas in november, maar de cover is al gemaakt en die liet ze dan ook graag zien op Instagram, begeleidt met een paar bijzondere jeugd- en familiefoto’s.

Op Twitter schreef ze: As I prepare to share Becoming this fall, I hope you’ll also think about your own story, and trust that it will help you become whoever you aspire to be. Your story is what you have, what you will always have. It is something to own.

Home has always been where our family is..., schrijft Michelle.

De jonge Michelle

En daarom volgden op insta een paar foto’s die haar hebben gemaakt tot wie ze is geworden. Eentje van de bruiloft in 1992, een jeugdfoto met haar vader Fraser en moeder Marian en een pic van begin jaren tachtig op Princeton. Wij kijken uit naar het boek. Maar de foto’s hebben we lekker al.