Wie van de Drie? De Kamer was er in één ronde uit.

Met het gebruikelijke gevoel voor efficiëntie had de Tweede Kamer er een hele dag voor nodig om een nieuwe personeelschef te kiezen – de gang naar de microfoon was voor velen weer onweerstaanbaar.

Het stemmen ging in verhouding verrassend vlot: D66-Kamerlid Vera Bergkamp (49) werd in één ronde gekozen tot nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Ze won van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en PVV’er Martin Bosma. Volgens Bergkamp is het Kamervoorzitterschap de ‘Champions League’.

Article continues after the ad

Bergkamp noemde zichzelf ‘geen lammetje, maar ook geen leeuw’. “Ik zit er tussenin. Hoewel mijn dochtertje soms zegt dat mijn haar eruit ziet als dat van een leeuw.” Ze noemde in haar pitch haar ervaring in eerdere functies, ook met het voorzitten van vergaderingen. 

Bergkamp zei onder andere meer oog te willen hebben voor de minderheid in de Kamer, vooral als die wil debatteren over een actueel onderwerp en een Kamermeerderheid dat blokkeert. “We zijn allemaal niet tevreden over hoe het nu gaat,” stelde Bergkamp. Zij wil ook dat er in commissievergaderingen meer ruimte op de agenda komt voor spoedeisende debatten.

Ook wil ze dat Kamerleden meer ruimte krijgen voor de behandeling van wetsvoorstellen en is ze voorstander van meer digitaal vergaderen. Toen heel Nederland moest thuiswerken, werkte de Eerste Kamer digitaal verder. In de Tweede Kamer gebeurde dat niet. “Ik ben voor een digitaal quorum (minimale aanwezigheid van Kamerleden om een debat te kunnen beginnen, red.), maar het is belangrijk dat er ook vanuit de Kamer een zetje wordt gegeven om verder te digitaliseren.”

Met de verkiezing van Bergkamp komt er een einde aan de vijf jaar durende termijn van Arib, die sinds 2016 voorzitter was. Bergkamp zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. In het debat, dat aan de schriftelijke en geheime stemming vooraf ging, zei Bergkamp vooral een onafhankelijk Kamervoorzitter te willen zijn en ‘partijpolitiek kleurenblind’. "Ik sta hier namens de firma-Bergkamp, niet namens D66.”

Met Vera Bergkamp krijgt de Tweede Kamer een voorzitter die zich binnen en buiten de Kamer al jaren hard maakt voor de rechten van minderheden. Zij is het kind van een Marokkaanse vader en een autochtoon Nederlandse moeder, geboren en getogen in Amsterdam. Op haar 20ste heeft zij de familienaam van haar moeder aangenomen omdat de achternaam van haar vader ‘ingewikkeld’ was ‘om uit te spreken en te schrijven’.

Anders dan Arib, profileert Bergkamp zich helemaal niet met haar semi-Marokkaanse achtergrond. Dat doet zij als oud-voorzitter van het COC veel liever als pleitbezorger voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. In de Kamer maakte zij naam als pleitbezorger van de legalisering van wiet. Het wetsvoorstel dat een experiment daarmee mogelijk maakt, staat op haar naam.

Foto's (c) ANP, D66, Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in