(c) Paulina Porizkova / Instagram
(c) Paulina Porizkova / Instagram

Over je onzichtbaar voelen en de macht terugpakken.

Paulina Porizkova (56) was een van de supermodellen van de jaren tachtig. Ze begon met werken op haar 13de en nam een break van de modewereld toen ze getrouwd was met Ric Ocasek, om bij hun gezin te kunnen zijn. Met presenteren, acteren en schrijven maakte ze een comeback, zij het dan niet als model.

"Het is beter dan het was," zegt ze over de modewereld in People. "Ik ben zo blij met de beweging van body inclusiviteit en kleur inclusiviteit en het feit dat verschillende vormen van schoonheid tegenwoordig gevierd worden. Daar sta ik helemaal achter!"

Zijn er volgens haar nog verbeterpunten? "Leeftijdsdiscriminatie bestaat nog altijd," zegt ze. "Ik voelde me beschaamd dat ik ouder werd en tegelijk denk je: 'Maar ik ben slimmer, ik ben beter, ik ben geestiger, ik ben geduldiger. Als mens ben ik beter dan ooit. Dus ik ben er nog niet aan toe om te worden afgeschreven."

Article continues after the ad

Eerder sprak Paulina al haar verbazing (en frustratie) uit over het gevoel na haar vijftigste onzichtbaar te zijn geworden voor mannen, obers, serveersters, verkoopsters, mensen in het algemeen: "Dat je naar een feestje gaat en iedereen je negeert, heel ontmoedigend."

Tegenwoordig staat ze er wat assertiever in en omschrijft ze zichzelf als 'between JLo en Betty White':  "Waag het niet om me af te schrijven omdat ik een paar rimpels hen en het hier en daar wat zakt en ik grijze haren heb, want ik ben soort van fabulous. Meer fabulous dan ik ooit eerder was. Laat ik mijn nek uit steken: dit ben ik op mijn best. Wen er maar aan!"

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in