'Het rustig aan doen? Ik vind het allemaal nog te leuk.'

Actrice, zangeres en comédienne Joke Bruijs is vandaag 70 geworden. Nog altijd heerlijk nuchter Rotterdams, zij het woonachtig in Wassenaar. En nog volop in de running: 'Ik denk er dus steeds over om het rustig aan te gaan doen, maar dat lukt niet. Omdat ik het allemaal nog te leuk vind.'

'Destijds dacht ik: als je een Rolex om hebt, dan ben je iemand'

Toch zijn er intussen wel wat prioriteiten verschoven. Over haar lifestyle toen ze jonger was zegt ze in de Volkskrant: "Ik kocht me scheel bij Mody Mary en Hardies in Den Haag. Destijds dacht ik: als je een Rolex om hebt, dan ben je iemand. Dus die kocht ik dan ook."

Article continues after the ad

Joke in 1975 (c) Brunopress

"'Aangekleed gaat uit' is een typisch Rotterdamse uitdrukking. Dat je van alles net een tikkie te veel doet. Ik ging graag in vol ornaat: hoge hakken, glitters, grote schouders, veel sieraden, sexy. Heb ik allemaal niks meer mee, ik koop zelden nog iets en je kunt mij uittekenen in een spijkerbroek met een trui en gympen. Gelukkig maar dat ik niet meer zo hebberig ben, want door corona komt er dus niet veel meer binnen."

Joke en haar man Frits, op hun bootje, gefotografeerd voor Nouveau

Op haar dierbaren is ze zuiniger. "Hoe ouder ik word, des te meer ik vriendschappen koester," zegt Bruijs in de Telegraaf. "Ik ben daar in het verleden veel te slordig mee omgegaan, omdat ik altijd maar aan het werk was. Ik wilde carrière maken, al vanaf de dag dat ik 54 jaar geleden voor het eerst als zangeresje mocht optreden in De Doelen."

Over 70 worden: "Prima. 60 worden vond ik wél lastig. Alsof ik vanaf dat moment het leukste had gehad en het daarna alleen nog maar geleende tijd zou zijn," zegt ze in de Volkskrant. "Maar dat viel alles mee. Ik heb nog steeds overal zin in, voel me helemaal geen oud mens."  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in