Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Roxane van Iperen scoort als Zomergast

Laat deze powervrouw gerust vaker in beeld komen. Het optreden van Roxane van Iperen die zondag bij Janine Abbring aanschoof als Zomergast is goed aangeslagen bij de kijkers. Ze was scherp, betrokken, feitelijk onderlegd en wist duidelijk waar ze het over had. Roxane van Iperen over de algoritmes...

Roxane van Iperen scoort als Zomergast

Laat deze powervrouw gerust vaker in beeld komen.

Het optreden van Roxane van Iperen die zondag bij Janine Abbring aanschoof als Zomergast is goed aangeslagen bij de kijkers. Ze was scherp, betrokken, feitelijk onderlegd en wist duidelijk waar ze het over had.

De schrijver van Schuim der Aarde, 't Hooge Nest en De Genocidefax hekelde onder meer het consumentenkapitalisme en legt de verantwoordelijkheid voor verduurzaming bij politiek en bedrijfsleven.

Van Iperen vindt dat je als individu het systeem niet kunt veranderen. Afval scheiden, geen plastic rietjes meer gebruiken, het is allemaal leuk en aardig, maar de aarde red je er niet mee. Het zijn de grote bedrijven die er een potje van maken en die dus moeten veranderen.

Zoveel invloed heb je niet

"Het meest gehoorde verwijt dat ik krijg”, zegt de schrijver en juriste, "is dat mensen tegen mij zeggen ‘ik ben het systeem, en het systeem dat ben ik’. Dat is niet waar.”

"Vroeger had je zo’n race van de cavia’s. Je hebt een stelsel met muurtjes, een soort doolhof, en uiteindelijk moet je ergens naartoe. De poppetjes zijn de cavia’s, en het systeem, dat is niet duizend cavia’s, maar een decennialang bouwwerk van wetgeving, subsidie, cultuur, marketing.”

Het zijn enkele grote bedrijven die de schotten in het doolhof neerzetten, aldus Roxane. "Daardoor kan het bijna niet anders dan dat een willekeurig mens, dat helemaal geen kwaad in de zin heeft en gewoon zijn leven leidt, daar uitkomt waar de meest ongezonde keuzes gemaakt worden.”

Michelle Obama

Mooie illustratie hiervan was het fragment dat ze liet zien uit Fed Up over Michelle Obama, die de voedingsindustrie wilde aanpakken om obesitas onder kinderen in de Verenigde Staten terug te dringen.

Gaandeweg ging de voormalig First Lady samenwerken met diezelfde industrie, waardoor de oplossing van het probleem verschoof naar het individu.

Het paste naadloos bij Van Iperens eerdere pleidooien tegen consumentenactivisme, waarin ze betoogt dat een beter milieu niet bij jezelf begint, omdat de echte vervuilers dan buiten schot blijven.

Blaming the victim

Ook over (slachtoffers van) huiselijk geweld had Van Iperen ideeën. Zo sprak ze over het incident tussen Jaimie Vaes en Lil Kleine, wat ertoe leidde dat de rapper op Ibiza even in de cel zat. Vaes rende namelijk bebloed de lobby van het hotel in, na een mogelijke mishandeling door Lil Kleine.

‘Waarom was zij bij hem?’, ‘Het zal wel een gold digger zijn’, of ‘Waarom ben je niet meteen vertrokken?’

Volgens Van Iperen worden slachtoffers medeplichtig gemaakt aan de situatie waarin ze zitten. "Lil Kleine zou geweld hebben gepleegd. Wat je dan ziet, is dat mensen hun pijlen onmiddellijk op háár richten. ‘Waarom was zij bij hem?’, ‘Het zal wel een gold digger zijn’, of ‘Waarom ben je niet meteen vertrokken?’.

Dat is een slachtoffer medeplichtig maken aan de situatie waarin hij of zij zit.”

Je kunt de aflevering van Zomergasten nog terugkijken.

Foto's (c) ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in