'Het is de grootste eer van mijn leven geweest.'

'Onvergetelijk' noemt Melania Trump de afgelopen vier jaar in haar afscheidsspeech. "Het is de grootste eer van mijn leven geweest om als First Lady van de Verenigde Staten te dienen. Jullie zitten voor altijd in mijn hart."

Article continues after the ad

Hoewel Melania in haar zes minuten durende boodschap niets zegt over de bestorming van het Capitool die twee weken geleden plaatsvond na ophitsing van haar man, zegt ze wel: "Wees gepassioneerd in wat je doet, maar bedenk dat geweld nooit het antwoord is, en nooit gerechtvaardigd is.”

Melania vertelt in de video onder meer over haar ontmoetingen met militairen, politieagenten en zorgmedewerkers. Ze noemt haar bezoeken aan kinderen in ziekenhuizen en pleeggezinnen. De afzwaaiende First Lady refereert ook aan haar project 'Be Best', in het leven geroepen om het welzijn van Amerikaanse kinderen te bevorderen en pesten op het internet tegen te gaan. Het project kreeg nogal eens kritiek vanwege de tirades van haar man op Twitter.

Melania Trump zal het Witte Huis verlaten met de laagste populariteit tijdens haar termijn als First Lady, blijkt uit een peiling voor de Amerikaanse nieuwszender CNN. Van de ondervraagden heeft 47 procent een negatieve kijk op de First Lady, 42 procent een positieve indruk. Haar man, de vertrekkende president, wordt maar door 33 procent gunstig beoordeeld. First Lady Michelle Obama was vier jaar geleden bij haar vertrek nog goed voor 69 procent waardering.

De Trumpjes worden morgen opgevolgd door Joe Biden en diens vrouw Jill. Donald en Melania zullen op deze inhuldigingsdag het echtpaar Biden niet verwelkomen in het Witte Huis, zoals de Obama's dat wel deden hen hen in 2017.

Trump had destijds nogal haast en liet Melania en haar lijstje van Tiffany's aan haar lot over. Maar geen vergelijkbare overdracht aan de Bidens, dus. Daarmee wordt met een traditie gebroken. In plaats daarvan worden Joe en Jill begroet door de hoofdbode van het Witte Huis. Een rondleiding is ook niet echt nodig, de Bidens hebben er al acht jaar rondgelopen toen Joe vice-president van Obama was. 

Eerder was al gemeld dat Trump verstek laat gaan bij de inauguratie en al ’s ochtends uit Washington wil vertrekken. Daarmee wijkt hij af van het gebruik om als oud-president bij de beëdiging van een opvolger te zijn. 

Foto's (c) White House, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in