Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

ECB-baas Christine Lagarde grijpt in, verhoogt de rente

Doel: minder lenen, minder kopen, minder inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente in één klap met een half procentpunt, meer dan eerder werd aangekondigd. De renteverhoging, de eerste sinds 2011, maakt een eind aan een ongebruikelijke en acht jaar lange periode van negatieve re...

ECB-baas Christine Lagarde grijpt in, verhoogt de rente

Doel: minder lenen, minder kopen, minder inflatie.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente in één klap met een half procentpunt, meer dan eerder werd aangekondigd.

De renteverhoging, de eerste sinds 2011, maakt een eind aan een ongebruikelijke en acht jaar lange periode van negatieve rente. De ECB wil met de renteverhoging de torenhoge inflatie intomen.

De rentetarieven zijn al jaren en jaren extreem laag. Dat betekent dat banken bijna gratis kortlopende leningen bij de ECB kunnen afsluiten. Voor geld dat zij niet direct kunnen uitlenen aan klanten en dus moesten stallen bij de ECB, moesten zij zelfs betalen. Dat rentetarief was zelfs negatief: -0,5 procent.

De ECB heeft nu besloten om de rentetarieven te verhogen met: 0,5 procent. Dat is meer dan de 0,25 procent die was aangekondigd. De hoop is dat het verhogen van de rente ervoor zorgt dat de inflatie beteugeld wordt. Door het lenen van geld duurder te maken, zullen burgers en bedrijven minder gaan kopen, is de theorie. Als de vraag daalt, zullen de prijzen minder hard stijgen.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in